Από τη στιγμή που τα mRNA εμβόλια μπήκαν για τα καλά στη ζωή μας εδώ και μερικούς μήνες, φαίνεται πως θα αποτελέσουν έναν μπούσουλα για το μέλλον, καθώς η τεχνολογία τους ενδεχομένως να έχει απαντήσεις σε νόσους πιο βαριές από τον κορονοϊό. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο ιός HIV, με τη Moderna, μία από τις δύο εταιρείες με mRNA εμβόλιο για τον Covid-19, να ξεκινάει αύριο την πρώτη φάση της μελέτης για την ανοσοαπόκριση του εμβολίου σε ανθρώπους που έχουν αρνητικό τεστ προς τον HIV.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Moderna, στις 19 Αυγούστου θα ξεκινήσει η έρευνα και αναζητούνται 56 άνθρωποι ηλικίας 18-50 που να έχουν αρνητικό τεστ για τον HIV. Αυτό το πρώτο στάδιο θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2023 και η όλη έρευνα χρηματοδοτείται από το Gates Foundation, ενώ η Moderna συνεργάζεται με τη Διεθνή Πρωτοβουλία για Εμβόλιο κατά του AIDS.
Η εταιρεία θα δοκιμάσει δύο εμβόλια που έχει στη διάθεσή της, τα mRNA-1644 και mRNA-1644v2-Core, τα οποία έχουν εξεταστεί ως προς την ασφάλεια της χρήσης τους σε ανθρώπους. Η τεχνολογία των mRNA εμβολίων βρίσκεται σε διαδικασία εξέλιξης από τις αρχές του 2010, ενώ συνολικά οι προσπάθειες για καταπολέμηση του HIV με εμβόλιο έχουν αρχίσει από το 2000. Τα εμβόλια της Moderna είναι τα πρώτα με έγκριση να δοκιμαστούν σε κλινική μελέτη.
Ο λόγος που αυτή τη φορά τα πράγματα είναι πιο αισιόδοξα, αφορά στο ότι τα mRNA εμβόλια είναι πιο ευέλικτα, έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα προσαρμογής, κάτι που είναι απαραίτητο απέναντι στον HIV, ο οποίος σε αυτά τα 40 χρόνια παρουσίας του έχει δείξει τρομερή ανθεκτικότητα, μεταλλάσσεται διαρκώς και δύσκολα νικιέται. «Η mRNA πλατφόρμα μας επιτρέπει να κάνουμε προσαρμογές σε μεταλλάξεις, καθώς μπορούμε να αλλάξουμε την αλληλουχία του κώδικα του εμβολίου» ανέφερε ο επιδημιολόγος Ρατζές Γκάντι στο biospace.com.
Το στρατηγικό πλεονέκτημα που έχει το mRNA της Moderna σε σχέση με την Pfizer ή άλλα εμβόλια, είναι ότι δε χρειάζεται να παραμένει σε τρομερά κρύες θερμοκρασίες κατάψυξης, αλλά διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε θερμοκρασίες από 10 μέχρι 2 βαθμούς Κελσίου.
Ο χρονικός ορίζοντας για την διάθεση ενός τέτοιου εμβολίου, εφόσον θεωρήσουμε ως δεδομένο πως το εμβόλιο της Moderna θα δείξει τέτοια αποτελεσματικότητα ώστε να φτάσουμε σε φάκελο αίτησης αδειοδότησης, είναι τουλάχιστον 5 χρόνια, σε αντίθεση με τα εμβόλια του κορονοϊού που «έτρεξαν» λόγω των συνθηκών που προκάλεσε η πανδημία στην οικονομία και την κοινωνική ζωή. Ο HIV είναι ένας ιός που η ανθρωπότητα έχει μάθει να ζει, οι νοσούντες ζουν πια σε μεγάλο βαθμό αξιοπρεπή ζωή και υπάρχει ο στόχος ως το 2030 να μην εμφανιστεί νέα περίπτωση ανθρώπου με HIV, το οποίο θα σημάνει το τέλος της μετάδοσης, άρα και τον σταδιακό αφανισμό του ιού.
* Φωτογραφία: Unsplash/Mat Napo