Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται από το πρωί της Τετάρτης η περιοχή στα Βίλια, καθώς από εκεί που φαινόταν το βράδυ της Τρίτης να ελέγχεται η φωτιά, αναζωπυρώσεις που προκλήθηκαν από τους ανέμους, την οδήγησαν στα 30-40 μέτρα από οικισμούς και πολύ κοντά σε σπίτια. Οι κάτοικοι αναφέρουν ότι δεν τους εστάλη ποτέ μήνυμα από το 112, αλλά ότι υπήρξαν αστυνομικοί που πήγαιναν από πόρτα σε πόρτα και ζητούσαν εκκένωση των σπιτιών.

Πιο συγκεκριμένα, οι οικισμοί Αγία Παρασκευή, Καραούλι, Θέα, Πανόραμα και Τιτάν εκκενώθηκαν με αυτή τη διαδικασία στα Βίλια. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις απασχολούν οι άνεμοι, οι οποίοι μέχρι το βράδυ της Τετάρτης ήταν δυνατοί και έστρεφαν τη φωτιά προς τους οικισμούς. Αυτό έχει δημιουργήσει πολλές διάσπαρτες εστίες που καίνε στην ευρύτερη περιοχή και στο δάσος του όρους Πατέρας. Το θετικό είναι ότι σήμερα το πρωί οι άνεμοι πνέουν προς τα νότια, όπου έχει ήδη καεί το έδαφος και δε θα βρει υλικά για να φουντώσει η φωτιά.

Ο δήμαρχος Χρήστος Στάθης εξήγησε πως η κατάσταση έγινε πολύ δύσκολη από χθες το μεσημέρι. «Η αποτελεσματικότητα μετά το μεσημέρι, χάλασε την προσπάθεια των προηγούμενων ωρών, η οποία είχε κρατήσει την πυρκαγιά μακριά από τα Βίλια. Τις τελευταίες ώρες η κατάσταση έχει ξεφύγει και η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτη».

Ο πρόεδρος του οικισμού Πανοράματος στα Βίλια, Σ. Χτενάς κάνει έκκληση για εναέρια μέσα, καθώς η κατάσταση στην περιοχή είναι απελπιστική. «Η περιοχή μας έχει 350 σπίτια και 800 κατοίκους. Σε αυτή τη φωτιά επιχειρούν δύο ελικόπτερα που δε φτάνουν για τίποτα. Αν συνεχίσει με αυτό το ρυθμό και πιάσει ο βοριάς, θα γίνουμε σαν το Μάτι, με μαθηματική ακρίβεια. Τα γυναικόπαιδα έχουν φύγει, οι άντρες έχουμε μείνει εδώ».

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Λευτέρη Κοσμόπουλο, στο Καραούλι και τη Θέα κινδυνεύουν σπίτια, με κάποια απ΄αυτά να έχουν περικυκλωθεί από φλόγες. «Εγώ έχω δει ήδη δύο σπίτια να έχουν καεί».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, υπάρχει και η πρόβλεψη του Κλέαρχου Μαρουσάκη, μετεωρολόγου, πως οι άνεμοι θα ενταθούν στην περιοχή από το μεσημέρι, αλλά το απόγευμα προβλέπεται βροχόπτωση στα Βίλια.

Στην περιοχή επιχειρούν 5 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, ενώ έχει επιστρατευτεί και το Beriev-200, με μια κάτοικο της περιοχής να λέει στην κάμερα του ΣΚΑΪ πως τα εναέρια μέσα επιχειρούν μόνο όταν είναι οι κάμερες εκεί και μετά σταματάνε.

«Μόνο όταν έρχονται κανάλια και τραβάνε τι γίνεται, μόνο τότε πετάνε τα αεροπλάνα για να δείχνουν κινητοποίηση. Παρακαλώ μην φύγετε. Υπάρχουν και μικρά παιδιά…Γι’ αυτό έτρεξα να σας προλάβω. Να μην φύγετε γιατί θα καούμε. Μας παράτησαν ολομόναχους ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα. Τα σπίτια μας και οι δρόμοι είναι καθαρά. Μας έδιωξε η τροχαία και δεν υπήρχε ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα. Κάθονται στην είσοδο του οικισμού» είπε με οργή μια κάτοικος.

https://twitter.com/JeronymoBoss2/status/1427924106519928833?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1427924106519928833%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.imerodromos.gr%2Fvilia-katoikos-parakalaei-to-synergeio-toy-skai-na-mi-fygei-mono-otan-erchontai-kanalia-petane-ta-aeroplana-video%2F

Ένταση υπήρξε ανάμεσα στους αστυνομικούς της ΔΙΑΣ και τους κατοίκους της περιοχής.

Από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 427 πυροσβέστες, εννέα (9) ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 149 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των 143 πυροσβεστών από την Πολωνία με 46 οχήματα. Για τη συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κάποιοι από τους ντόπιους δεν έφυγαν και έμειναν να βοηθήσουν τους Πολωνούς πυροσβέστες, τους οποίους αποθέωσαν. «Είχαν τρομερή οργάνωση, κάναμε ό,τι μας ζητούσαν και τους ευχαριστούμε πολύ. Χωρίς αυτούς δεν ξέρουμε τι θα είχε γίνει» ανέφερε ένας κάτοικος στο Mega.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της κοινότητας Βιλίων, Κωνσταντίνος Μακρυνόρης, που εξήρε τους Πολωνούς, αλλά ταυτόχρονα έκρινε ως κακώς οργανωμένη την επιχειρήση πυρόσβεσης.

«Δεν έγινε εκκένωση στα Βίλια γιατί δεν υπήρχε κίνδυνος. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους Πολωνούς πυροσβέστες, γιατί προστάτευσαν την πόλη. Τα Βίλια έχουν μεγάλη δυνατή εθελοντική ομάδα, οι νέοι έδειξαν αυταπάρνηση και μπήκαν μπροστά για να καούνε. Δεν είναι καλά οργανωμένη η υπηρεσία που έχει αναλάβει να σβήσει τη φωτιά. Απέναντί μου βλέπω μία αναζωπύρωση, θα σβήσει μόνο με εναέρια μέσα».

Ο ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Γιώργος Παπαβασιλείου, με ειδίκευση στην πυρομετεωρολογία, ανέλυσε την πορεία της φωτιάς στα Βίλια.

«Ενώ τις προηγούμενες ημέρες που ήταν ενεργή η πυρκαγιά οι συνοπτικές συνθήκες (συνοπτικός άνεμος) καθοδηγούσαν την εξάπλωση της πυρκαγιάς (wind-driven), σήμερα», προσθέτει, «η επικράτηση ασθενέστερων ανέμων στα χαμηλότερα στρώματα της τροπόσφαιρας και η επικράτηση ατμοσφαιρικής αστάθειας είχαν ως αποτέλεσμα την δημιουργία επαγωγικής στήλης και πυροσωρειτών με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να εμφανίζει ακραία συμπεριφορά και να δημιουργεί τον δικό της καιρό αυτοκαθοδηγούμενη (plume-driven)».

Καταγγελία για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού στα Βίλια

Όπως συνέβη με τον αντιδήμαρχο Λαυρεωτικής που έκανε λόγο για εμπρησμό για τη φωτιά στην Κερατέα, έτσι και ο πρόεδρος Ελλήνων Εφέδρων Στρατιωτικών Δημήτρης Μπιμπίκιος μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Open, αποκάλυψε ότι βρέθηκαν και συνελήφθησαν άνθρωποι με γκαζάκια στα χέρια και στις τσάντες.

«Είναι εμπρησμός. Είναι δύο εμπρησμοί. Δεν ξέφυγε η κατάσταση. Την είχαμε ελέγξει τη φωτιά και βγήκαν δύο νέες εστίες σήμερα. Μία στον Προφήτη Ηλία και μία στο γήπεδο Βιλίων. Είναι πόλεμος. Το λέω ξεκάθαρα. Βρέθηκαν γκαζάκια στο σχολείο και συνελήφθη μια κοπέλα από τους κατοίκους που την παρέδωσαν στην αστυνομία, με γκαζάκια στα χέρια. επίσης συνελήφθη και ένας Βιλιώτης μαζί έναν Πακιστανό. Ο Πακιστανός έλεγε ότι έψαχνε τη γυναίκα του. Έτσι ισχυρίστηκε».

https://www.youtube.com/watch?v=gDVzO1xMO9U

Updated: Λόγω της πυρκαγιάς, όπως ανακοινώθηκε από την Τροχαία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους εξής δρόμους: Στην επαρχιακή οδό Αλεποχωρίου-Ψάθας-Βιλίων, από την Ψάθα προς Πόρτο Γερμενό-Βίλια, στη Λεωφόρο Κατανδρομών από το ύψος της οδού Νέας Ζωής στα Μέγαρα, στο ρεύμα προς όρος Πατέρας, και στη Λ. Κατανδρομών, από το ύψος του Ιερού Ναού Αγίου Φανουρίου Μεγάρων στο ρεύμα προς το όρος Πατέρας.