Για 4η ημέρα η φωτιά στα Βίλια μαίνεται και οι προβλέψεις για ισχυροποίηση των ανέμων από το μεσημέρι και έπειτα, δημιουργούν τεράστια ανησυχία και φόβο στις πυροσβεστικές δυνάμεις και κυρίως τους κατοίκους των περιοχών που έχουν αποφασίσει να μείνουν για να συνεισφέρουν όπως μπορούν στη δράση των πυροσβεστών. Οι άνεμοι είναι δυνατοί από το πρωί της Πέμπτης και απόλυτα ενδεικτικό της κατάστασης είναι το βίντεο που κυκλοφορεί εδώ και λίγη ώρα στα social media.

Η σελίδα Forecast Weather, άνθρωποι της οποίας βρίσκονται σε κάποια από τα σημεία που μαίνεται η φωτιά, ιδίως στην Οινόη και το Πανόραμα, ανάρτησε ένα βίντεο όπου δημιουργείται ένας στρόβιλος φωτιάς και από την ένταση που έχει, καταφέρνει να σηκώσει έναν κορμό δέντρου και να τον πετάξει ψηλά. Η κατεύθυνση που παίρνει ο κορμός είναι προς τους πυροσβέστες και τους ντόπιους που έχουν κάνει έναν κλοιό για να σταματήσουν την πορεία της φωτιάς και αντιπυρική ζώνη. Καθώς εμφανίζεται ο κορμός στον αέρα, ακούγεται κάποιος να φωνάζει επιτακτικά «ΚΕΦΑΛΙ, ΚΕΦΑΛΙ, ΚΕΦΑΛΙ».

https://www.intronews.gr/3500-2-4i-imera-fotias-sta-vilia-ekkenothikan-5-oikismoi-emprismos-axiomatikos-stratou

Αυτή τη στιγμή έχουν αυξηθεί, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, οι δυνάμεις που επιχειρούν στα Βίλια, με 7 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα, ενώ πάντοτε επιχειρεί στην κατάσβεση από αέρος και το Beriev-200.

Νέα καταγγελία για εμπρησμό

Μετά τον πρόεδρο Ελλήνων Εφέδρων Στρατιωτικών, Δημήτρη Μπιμπίκιο, και τον αντιδήμαρχο Λαυρεωτικής, κ. Μαρκοδημήτρη, ακόμα ένας προβαίνει σε αντίστοιχο ισχυρισμό. Ο κ. Γιώργος Παγώνης, αντιπρόεδρος οικισμού Αγίου Νεκταρίου, ανέφερε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 και τον παρουσιαστή Παναγιώτη Στάθη ότι η φωτιά ήταν μικρής κλίμακας και θα μπορούσε να έχει περιοριστεί και να σβήσει σε 20 λεπτά.

«Τις τελευταίες μέρες γίνεται ένα λάθος και αναφέρουν τα Βίλια σαν οικισμό. Τα Βίλια δεν είναι οικισμός είναι ένα χωριό 4.000 κατοίκων. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται επειδή ακούστηκε εκκένωση με κλειστούς δρόμους και τα λοιπά…

Το λέω αυτό επειδή υπήρχε περίπτωση της εκκένωσης και μιλούσαν για οικισμό. Δεν είναι οικισμός, είναι 4.000 κάτοικοι, καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό. Λοιπόν, εγώ κατέβαινα από τον πάνω δρόμο, είδα τον καπνό, κινήθηκα προς το μέρος και κάποιοι άνθρωποι με κλαδιά, με πυροσβεστήρες αυτοκινήτων, ήταν μικρή η εστία αλλά αυτά τα μέσα δεν μπορούσαν να την κρατήσουν. Αν υπήρχε το πυροσβεστικό που επί χρόνια ήταν σε αυτό το σημείο, σε 24ωρη βάση αυτή την περίοδο θα την είχε προλάβει. Ήταν μια φωτιά που μπορούσε να είχε περιοριστεί. Θα μπορούσε να είχε σβήσει σε 20 λεπτά η φωτιά στα Βίλια.

Εκεί που γίνεται η μάχη, όπως φαίνεται στο επόμενο βίντεο, δεν ξέρω τι δείχνετε τώρα είμαι τηλεφωνικά, όταν φτάνει η πυροσβεστική η φωτιά έχει ξεφύγει τελείως. Έχει φυσήξει βοριάς και την έχει πάρει μέσα. Το πρόβλημα ότι δεν υπάρχουν δασικοί δρόμοι, τα έχουμε πει χρόνια αυτά τα πράγματα. Υπάρχουν 300 πυροσβέστες στην περιοχή και επί 9 ώρες το βράδυ κοιτάνε το μέτωπο χωρίς να μπορούν να περάσουν πουθενά. Ο καπνός ήταν πάρα πολύ λίγος, δεν έδειχνε ότι ήταν μεγάλη η πυρκαγιά».