Από τις πρώτες ώρες που ξέσπασε η πυρκαγιά στην Κερατέα, το μεσημέρι της Δευτέρας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρυσοχοΐδης, έστειλε κατόπιν εντολής και του αρχηγού της Πυροσβεστικής, κλιμάκιο της αστυνομίας και του αρμόδιου οργάνουν για την έρευνα των αιτίων μιας φωτιάς, ώστε να εξετάσουν την περιοχή. Ο λόγος ήταν πως ο αντιδήμαρχος της Λαυρεωτικής έκανε λόγο για ύποπτες κινήσεις στην περιοχή λίγες ώρες πριν αρχίσει το πύρινο μέτωπο. Στη συνέχεια ήρθε η φωτιά στα Βίλια, όπου κι εκεί εκπρόσωπος των Έφεδρων Στρατιωτικών, αλλά και εκπρόσωπος μιας από τις κοινότητες, έκαναν άμεσα ή έμμεσα λόγο για εμπρησμούς και οργανωμένο σχέδιο.

Τώρα είναι ένας κάτοικος από την Κερατέα, ο κ. Κώστας, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή Καλοκαίρι Μαζί στον ΑΝΤ1 και εξέφρασε την άποψη πως πρόκειται σίγουρα για εμπρησμό. Αυτό το βασίζει στο ότι ήταν αυτόπτης μάρτυρας στη ρίψη φωτοβολίδων στην πλαγιά του βουνού μερικές ώρες πριν ανάψει η φωτιά.

https://www.intronews.gr/3511-2-fotia-sta-vilia-video-dihni-strovilo-na-petaei-kormo-dentrou-stous-pirosvestes

«Εγώ ήμουν στο μπαλκόνι και ξαφνικά μια φωτοβολίδα πέρασε πάνω από το σπίτι. Δεν έδωσα σημασία γιατί εδώ κάνουν πάρτι και ρίχνουν πυροτεχνήματα. Αυτό που μου έκανε όμως, εντύπωση είναι ότι ένα αυτοκίνητο κατέβηκε την κατηφόρα με ιλιγγιώδη ταχύτητα, υπάρχουν και οι ροδιές κάτω. Μόλις έφτασε στη μικρή υδροφόρα, έριξε τη δεύτερη φωτοβολίδα μέσα στο δάσος. Ήρθαν επί τούτου, έκαναν αναστροφή για να μπορέσουν να φύγουν. Ήταν δύο άτομα, τους είδα καθαρά.

Ο συνοδηγός έριξε τη φωτοβολίδα και το πιο παράξενο από όλα που για εμένα παραπέμπει σε καθαρό εμπρησμό, είναι ότι όλη η πλαγιά πήρε φωτιά. Δεν μπορεί να πέσει φωτοβολίδα και να ξεσπάσει φωτιά προς τα σπίτια. Πιστεύω ότι είχε πέσει καυστικό υγρό, δεν είναι δυνατόν να πάρει όλη η πλαγιά φωτιά με μια φωτοβολίδα. Δεν το συζητάω, εννοείται πως είναι εμπρησμός».

Έχει ιδιαίτερη σημασία η φράση του κατοίκου για το ότι κάνουν συχνά πάρτι και ρίχνουν φωτοβολίδες. Δηλαδή ακόμα κι αν δεν πρόκειται για εμπρησμό εκ προμελέτης, έχουμε μια τεράστια ανευθυνότητα με εύλεκτα υλικά που χρησιμοποιούνται ακόμα και εν μέσω καλοκαιριού με τέτοιο καύσωνα. Κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να εξεταστεί, όχι μόνο στην Κερατέα αλλά σε όλη τη χώρα και όχι μόνο το καλοκαίρι, μα και το Πάσχα ή την Πρωτοχρονιά που νιώθεις ότι είσαι σε εμπόλεμη ζώνη, πάντοτε με τις ευλογίες των τοπικών αρχών.

Σύμφωνα με το iefimerida που επικαλείται την Πυροσβεστική, η ΔΑΕΕ και η πυροσβεστική βρήκαν όντως υπολείμματα φωτοβολίδας στο δεύτερο λιμανακι στο Δασκαλειό Κερατέας, όπου γύρω στις 02:00 το ξημέρωμα υπήρξε εκδήλωση φωτιάς μικρής έκτασης.

Επιτόπου έσπευσαν 27 πυροσβέστες με 12 πυροσβέστες οι οποίοι έσβησαν γρήγορα την φωτιά, η οποία όμως έκαψε περίπου 60-70 στρέμματα με πουρνάρια και άλλη χαμηλή βλάστηση.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν αναφερθεί δύο προσαγωγές ατόμων για τη φωτιά στα Βίλια, ενώ την Τετάρτη υπήρξε σύλληψη 14χρονου στη Φθιώτιδα, ο οποίος στην κατάθεση του είπε ότι έβαλε 9 φωτιές σε 12 ημέρες και το έκανε γιατί του αρέσει να βλέπει τον καπνό και τις φλόγες.