Μπορεί εδώ στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση να εμβολιαζόμαστε κατά του κορονοϊού για να εξασφαλίσουμε -πέρα από την δική μας ασφάλεια και των γύρω μας- το ξακουστό πιστοποιητικό εμβολιασμού, ωστόσο δεν είναι παντού έτσι. Αυτό σου διασφαλίζει την ελεύθερη είσοδο σε όλες τις χώρες που το αναγνωρίζουν, που συνεπάγεται ότι δεν χρειάζεται να υποβληθείς ούτε σε rapid test, ούτε σε μοριακό, ούτε καν σε self test. Η ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών, που θυμίζει λίγο την προ-κορονοϊού εποχή, ήταν ένας από τους παράγοντες που συντέλεσαν στο να εμβολιασθεί κανείς (ιδιαιτέρως οι νέοι).

Το Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού φέρει ένα μοναδικό QR code, που επιβεβαιώνει τα στοιχεία σου και το εμβόλιο που έχεις κάνει. Στην Αμερική, ωστόσο, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Πολλοί πολίτες των ΗΠΑ κυκλοφορούν με πλαστά πιστοποιητικά, για να αποφύγουν τους ελέγχους, σύμφωνα με ανθρώπους που μιλήσαμε από τη Νέα Υόρκη και τη Βοστώνη. Τα έχουν δει με τα μάτια τους και δεν διαφέρουν σε τίποτα από το μπακαλόχαρτο που σου δίνουν μετά τον εμβολιασμό σου.

Πολλά προβλήματα μπορούν να δημιουργηθούν με αυτόν τον τρόπο. Κατά τον προγραμματισμό του εμβολιασμού τους, δεν τους ζητήθηκε τίποτα άλλο, παρά μόνο το όνομά τους (όχι ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα). Έτσι, σύμφωνα πάλι με τους ίδιους, κοντινό τους άτομο πήγε να εμβολιασθεί εις διπλούν, μπροστά στον φόβο για την μετάλλαξη Δέλτα. Μπορεί σε εμάς να ακούγεται σενάριο επιστημονικής φαντασία, την στιγμή που με το ζόρι πάνε οι πολίτες να εμβολιασθούν, αλλά για εκείνους φάνηκε κάτι συνηθισμένο. Συμβαίνει συχνά, μάλλον, δεδομένου ότι η μετάλλαξη έχει επικρατήσει και κανείς δεν ξέρει πως να προστατευθεί.

Όταν ρώτησα αν το προσωπικό στο νοσοκομείο είδε ότι το άτομο αυτό είχε κάνει ήδη το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, απάντησαν ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να το αποδεικνύει. «Είπε απλά ότι δεν είχε εμβολιαστεί και το έκανε», ανέφεραν χαρακτηριστικά. Επίσης, οι νέοι δεν είχαν κανένα προνόμιο (π.χ Freedom pass). Με αυτόν τον τρόπο, άλλωστε, θα μπορούσες να παίρνεις χρήματα και δωρεάν εισιτήρια για θεάματα κάθε φορά που εμβολιάζεσαι, χωρίς να σε ελέγχουν.

Φάνηκαν να είναι κουρασμένοι με την κατάσταση στη χώρα, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που δεν εμβολιάζονται, και επιλέγουν τα πλαστά πιστοποιητικά, ενώ η μετάλλαξη «Δέλτα» έχει σπείρει τον πανικό στη Νέα Υόρκη και σε άλλες πολιτείες. Πώς γίνεται ολόκληρη Αμερική, που φαντάζει πρωτοπόρα στα μάτια μας, να είναι τόσο ανοργάνωτη σε τόσο κρίσιμα θέματα, αναρωτιέται κανείς.

Να σημειώσουμε ότι τώρα οι ΗΠΑ, από τις οποίες τον Ιούλιο ήρθαν στην Ελλάδα 80.955 ταξιδιώτες, αποφάσισαν να θέσουν τη χώρα στην υψηλότερη κλίμακα κινδύνου (κατηγορία 4), καλώντας παράλληλα τους Αμερικανούς να αποφύγουν τα ταξίδια προς τη χώρα. Η Delta Airlines είχε καθημερινά πτήσεις από Νέα Υόρκη, Σικάγο, Φιλαδέλφεια με 50% πληρότητα, ενώ στην συνέχεια πτήσεις έκαναν και οι American Airlines και Emirates, που σημαίνει ότι μέχρι τον Αύγουστο ο αριθμός θα αυξήθηκε κατά πολύ.

Φανταστείτε σε πόσες ακόμα χώρες της Ευρώπης μπορούν να έχουν μεταβεί, οι πολίτες της οποίας μπορεί στην συνέχεια να ταξίδεψαν -με το έγκυρο Green Pass- στην Ελλάδα. Και εδώ αναδύεται το ερώτημα: Ποιος φταίει για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων; Μήπως η Αμερική συνέβαλε δραστικά σε αυτό;