Από το βράδυ της Κυριακής και μέχρι σήμερα ο Ασράφ Γκάνι ήταν εξαφανισμένος από προσώπου γης. Ο λαός του ζούσε ξανά τον τρόμο και εξακολουθεί να τον ζει και ο ίδιος αγνοείτο. Από το βράδυ της Τετάρτης ο Ασράφ Γκάνι βρίσκεται σε ασφαλές έδαφος, αφού πήγε από το Ουζμπεκιστάν προς το Κατάρ κι από εκεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τα ΗΑΕ τον υποδέχτηκαν μαζί με την οικογένεια του, με το Υπουργείο Εξωτερικών να ανακοινώνει την άφιξη τους.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας των ΗΑΕ επιβεβαιώνει ότι η χώρα μας υποδέχτηκε τον Ασράφ Γκάνι και την οικογένεια του για ανθρωπιστικούς λόγους».

Στο μήνυμα που απέστειλε μέσω Facebook προς τη διεθνή κοινότητα και τον αφγανικό λαό, ο Ασράφ Γκάνι αποκάλυψε ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος από την αποχώρηση του από τη χώρα, καθώς οι Ταλιμπάν τον απείλησαν πως αν μείνει, θα τον κρεμάσουν σε δημόσια θέα.

«Ο λόγος της αποχώρησης μου είναι ότι μου τέθηκε από τους Ταλιμπάν πως θα συνέβαιναν ξανά όσα έγιναν πριν 25 χρόνια, αν παρέμενα στη θέση του Προέδρου του Αφγανιστάν. Θα με είχαν κρεμάσει μπροστά στα μάτια του λαού και αυτό θα ήταν μια τραγική καταστροφή για την Ιστορία του έθνους μας».

Το τέλος του Ασράφ Γκάνι από το Αφγανιστάν πάντως δε θα είναι οριστικό. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τα μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης, τα οποία συνδιαλέγονται με τους Ταλιμπάν και θα επανέλθει για να διασφαλίσει την ειρηνική επιβολή του ισλαμικού νόμου.

«Τα πράγματα εξελίχθηκαν πάρα πολλοί γρήγορα. Δεν πρέπει να με κρίνετε, εφόσον δε γνωρίζετε όλες τις λεπτομέρειες» τόνισε ο Γκάνι και απάντησε στις κατηγορίες περί αρπαγής χρημάτων από το ταμείο του κράτους. «Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι αβάσιμοι, ψευδείς και τους αρνούμαι. Τους απορρίπτω με τις πιο σκληρές λέξεις» δήλωσε.

Μια ημέρα νωρίτερα ο πρέσβης του Αφγανιστάν στο Τατζικιστάν τον κατηγορούσε πως διέφυγε από τη χώρα με 4 αυτοκίνητα και 169 εκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα, αναφέρθηκε πως άφησε αρκετά πίσω μόνο και μόνο επειδή δε χωρούσαν στα αυτοκίνητα.

Εκτός από τον πρέσβη, κατά του Γκάνι είχε στραφεί από τις πρώτες στιγμές ο υπουργός Άμυνας, ο Στρατηγός Μπισμιλάχ Μοχαμάντι που είπε ότι «μας έδεσαν τα χέρια πισώπλατα και ξεπούλησαν την πατρίδα μας…Ανάθεμα τον πλούσιο τύπο και τη συμμορία του». Και ο πρόεδρος του Συμβουλίου για την Εθνική Συμφιλίωση, ο Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, εξέφρασε την οργή του με τη φράση «είναι υπεύθυνος απέναντι στον Θεό και θα τον κρίνει το έθνος του Αφγανιστάν».

https://www.intronews.gr/ti-tha-ginei-me-ton-orykto-plouto-axias-enos-tris-dolarion-tou-afganistan-epikoinonia-kinas-me-tous-taliban

Οι Ταλιμπάν χτυπάνε πόρτες για να βρουν τους «προδότες»

Όσο ο Ασράφ Γκάνι είναι στην ασφάλεια των ΗΑΕ, στη χώρα του οι Ταλιμπάν έχουν ξεκινήσει τάγματα εφόδου. Μπορεί να είπαν αρκετές φορές πως δε θα υπάρξουν αντίποινα και θα επιχειρήσουν να ενώσουν το έθνος υπό τη σαρία, αλλά ήδη πληροφορίες αναφέρουν πως κυκλοφορούν στην Καμπούλ και ψάχνουν πόρτα πόρτα να βρουν ανθρώπους που συνεργάστηκαν με το προηγούμενο καθεστώς. Άνθρωποι που βρέθηκαν σε πρεσβείες, άνθρωποι που συνεργάστηκαν με τις ΗΠΑ, γυναίκες που βρέθηκαν σε δημόσια αξιώματα, όλοι τους είναι στο στόχαστρο των Ταλιμπάν.

Σε ντοκουμέντο που έχει στα χέρια του το Νορβηγικό Κέντρο Διεθνούς Ανάλυσης RHIPTO, οι Ταλιμπάν έχουν ξεκινήσει ανθρωποκυνηγητό και απειλούν ότι αν δεν παραδοθούν οι στόχοι τους μόνοι τους, τότε θα συλλαμβάνουν, θα ανακρίνουν, θα βασανίζουν και θα εκτελούν μέλη της οικογένειας τους.

«Βρίσκονται όλοι τους σε θανάσιμο κίνδυνο. Θα υπάρξουν μαζικές εκτελέσεις» λέει ο Κρίστιαν Νέλεμαν, επικεφαλής του RHIPTO. Όλοι όσοι θεωρούν εαυτούς στόχους των Ταλιμπάν, ελπίζουν πως κάποιο από τα αεροπλάνα που προορίζονται για τους ξένους διπλωμάτες και υπαλλήλους, θα μπορέσουν να τους πάνε μακριά. Ήδη από την Κυριακή το ΝΑΤΟ έχει οδηγήσει στην ασφάλεια 18.000 ανθρώπους και σήμερα το πρωί αναμενόταν να πετάξουν από το Αφγανιστάν ακόμα 6.000, κυρίως μεταφραστές. Οι προσπάθειες θα ενταθούν στο διπλάσιο μέσα στο Σαββατοκύριακο για την εκκένωση της χώρας από το πολιτικό προσωπικό.