Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, συνεχίζει να υπερασπίζεται την απόφασή του για απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων μετά την κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, προκαλώντας κύμα αντιδράσεων. Ο πρόεδρος, παρότι έχει πέσει σε δημοφιλία μετά από τις φρικτές εξελίξεις στο Αφγανιστάν, εξακολουθεί να πιστεύει ότι έπραξε δεόντως, όπως είπε σε τηλεοπτική ομιλία του από τον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα.
Ωστόσο, αναγνώρισε τις τραγικές εικόνες που έρχονται από τη χώρα όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν τον μάχονταν εδώ και χρόνια. «Μετά από 20 χρόνια, έμαθα με τον δύσκολο τρόπο ότι δεν υπήρξε ποτέ στιγμή για να αποσυρθούν οι αμερικανικές δυνάμεις», είπε. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να ρίξουμε μια ματιά στο κόστος των χαμένων ζωών, δολαρίων και πόρων που δαπανήθηκαν στο Αφγανιστάν τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Το 2001 ήταν η χρονιά που οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Η επιχείρηση Enduring Freedom ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2001, στο πλαίσιο του ευρύτερου πολέμου του προέδρου George W. Bush κατά της τρομοκρατίας μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Το 2014 τελείωσε επίσημα ο πόλεμος. Στις 28 Δεκεμβρίου, στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ πραγματοποίησαν μια τελετή στην έδρα τους στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, για να τιμήσουν την περίσταση. Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε δήλωση που ανακοίνωσε την αποχώρηση των στρατευμάτων, χαρακτήρισε το γεγονός «ορόσημο για τη χώρα μας» και είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πλέον ασφαλέστερες.
Για 19 χρόνια τα αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται στο Αφγανιστάν, ενώ αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική εμπλοκή της Αμερικής. Χιλιάδες στρατιώτες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ παρέμειναν στο έδαφος μετά το 2014, αφού πέρασαν την ευθύνη ασφαλείας της χώρας στις εθνικές δυνάμεις του Αφγανιστάν. Έκτοτε ξένα στρατεύματα βοήθησαν για να εκπαιδεύσουν και να βοηθήσουν τις αφγανικές δυνάμεις και ιδρύματα ασφαλείας.
Στις 5.200 ανέρχεται ο αριθμός των αμερικανικών στρατιωτικών στρατευμάτων που βρίσκονται ακόμη στην Καμπούλ από την Πέμπτη, σύμφωνα με ενημέρωση του Πενταγώνου. Η κυβέρνηση Biden δήλωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι στέλνει επιπλέον στρατεύματα στο Αφγανιστάν για να βοηθήσει μερικώς στην εκκένωση της αμερικανικής πρεσβείας και να εξασφαλίσει μια ασφαλή αποχώρηση από τη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των αμερικανικών στρατιωτικών που έχουν υπηρετήσει στο Αφγανιστάν από το 2001 ανέρχεται στις 800.000, κατά τη διάρκεια τεσσάρων διαφορετικών κυβερνήσεων.
Ακόμα, 2,352 είναι οι Αμερικάνοι στρατιώτες που έχουν πεθάνει στο Αφγανιστάν από αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας. Ο Ειδικός Γενικός Επιθεωρητής των ΗΠΑ για την Ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν, «SIGAR», θέτει αυτό το ποσοστό υψηλότερο, καθώς κάνει αναφορά σε 2.443 νεκρούς. Παράλληλα, 20.000 είναι αυτοί που έχουν τραυματιστεί στην πολεμική προσπάθεια, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας. Το SIGAR θέτει αυτό το ποσοστό σε 20.666.
Σοκαριστικός ωστόσο είναι ο εκτιμώμενος αριθμός Αφγανών στρατιωτικών και εθνικών αστυνομικών που σκοτώθηκαν στη σύγκρουση, καθώς ανέρχονται στους 66.000 σύμφωνα με έκθεση από το Ινστιτούτο Διεθνών και Δημοσίων Υποθέσεων Watson του Πανεπιστημίου Brown από τον Απρίλιο, που υπολογίζει το κόστος του πολέμου. Ο πραγματικός αριθμός δεν έχει επιβεβαιωθεί, καθώς μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος.
Ο αριθμός των Αφγανών αμάχων που σκοτώθηκαν, φτάνει τους 47,245, σύμφωνα με το project «Costs of War» του Πανεπιστημίου Brown. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2021, έχασαν τη ζωή τους 1.659 Αφγανοί πολίτες και 3.524 τραυματίστηκαν. Παρατηρείται αύξηση 47 % σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με την αποστολή βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν. Ο αριθμός των εργαζομένων ανθρωπιστικής βοήθειας που σκοτώθηκαν στη σύγκρουση από τον Απρίλιο, ανέρχεται στους 444.
Ακόμα, 75 είναι οι δημοσιογράφοι και άλλοι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ που σκοτώθηκαν στη χώρα μεταξύ 2001 και φέτος, σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων. 51,191 είναι ο εκτιμώμενος αριθμός των μαχητών της αντιπολίτευσης στο Αφγανιστάν που σκοτώθηκαν, αν και ο ακριβής αριθμός δεν δόθηκε ποτέ στη δημοσιότητα. Συνολικά 2.977 άνδρες, γυναίκες και παιδιά σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το Εθνικό Μουσείο Μνήμης της 11ης Σεπτεμβρίου.
Συνολικά 51 είναι οι χώρες, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ και των χωρών εταίρων που πολέμησαν στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, ενώ 1,144 είναι ο αριθμός των συμμαχικών μελών της υπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένων άλλων κρατών μελών του ΝΑΤΟ, που πέθαναν στο Αφγανιστάν από τον Απρίλιο, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Brown.
837 δισ. δολάρια μόνο για πολεμικές συγκρούσεις
Το συνολικό συνεχιζόμενο κόστος των Ηνωμένων Πολιτειών για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν είναι πάνω από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια (2.261.000.000.000), σύμφωνα με το Brown, και περιλαμβάνει επιχειρήσεις τόσο στο Αφγανιστάν όσο και στο Πακιστάν. Περιλαμβάνει ορισμένα έξοδα ανακατασκευής αλλά όχι μελλοντικές υποχρεώσεις έναντι της εφ ’όρου ζωής φροντίδας για Αμερικανούς βετεράνους ή μελλοντικές πληρωμές τόκων σε χρήματα που δανείστηκαν για τη χρηματοδότηση του πολέμου. Μια έκθεση του 2021 του SIGAR, που επικαλείται το Υπουργείο Άμυνας, αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δαπανήσει περίπου 837 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο για πολεμικές συγκρούσεις.
Το ποσό που έχουν παράσχει οι Ηνωμένες Πολιτείες για την υλοποίηση προγραμμάτων ανασυγκρότησης στο Αφγανιστάν από το 2002 είναι πάνω από 145 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το SIGAR. Τα κεφάλαια χρησιμοποιούνται για μια σειρά έργων, συμπεριλαμβανομένης της οικοδόμησης των Αφγανικών Δυνάμεων Εθνικής Ασφάλειας, της προώθησης της διακυβέρνησης και της συμμετοχής σε προσπάθειες για την καταπολέμηση των ναρκωτικών.
Η εκτίμηση του αριθμού των Αφγανών εκτοπισμένων από τις αρχές το 2021, αγγίζει τις 270.000. Αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μετεγκατασταθούν λόγω βίας και ανασφάλειας. Η Hπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες υπολογίζει ότι ο συνολικός αριθμός ξεπερνά τα 3,5 εκατομμύρια άτομα.