Στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας η πρωθυπουργός της χώρας, Γιασίντα Άρντερν, ανακοίνωνε ότι η Νέα Ζηλανδία θα έμπαινε σε lockdown μετά την εμφάνιση ενός κρούσματος στην πρωτεύουσα, το Όκλαντ. Απ΄ό,τι φάνηκε στην πορεία, αυτό το κρούσμα ήταν η αρχή για συνολικά 107 περιπτώσεις ανθρώπων που διαγνώστηκαν με τη μετάλλαξη Δέλτα, με 35 απ΄αυτούς να εμφανίζονται μέσα σε ένα 24ωρο. Έτσι, το lockdown δεν θα ολοκληρωθεί αυτή την εβδομάδα για την υπόλοιπη χώρα εκτός του Όκλαντ, αλλά θα διατηρηθεί μέχρι και την Κυριακή, ενώ η πρωτεύουσα θα παραμείνει σε περιορισμό μέχρι τον Σεπτέμβριο.

«Δεν πιστεύουμε ότι έχει πιάσει το peak του αυτό το νέο κύμα ή έστω τις παρυφές της κορύφωσης. Η πιο ασφαλής επιλογή για όλους μας είναι να διατηρήσουμε τους περιορισμούς για λίγο ακόμα». Την περασμένη εβδομάδα εξετάστηκαν για Covid-19 στη Νέα Ζηλανδία το 3% του πληθυσμού (35.766 τεστ συνολικά). Όπως όμως εξήγησε η Γιασίντα Άρντερν, τα κρούσματα που έχουν αναφερθεί, δεν είναι ο ακριβής αριθμός, αλλά πιθανότατα πρόκειται μόλις για το 1/5 ή 1/6 των νέων κρουσμάτων.

«Θα θυμάστε από την προηγούμενη φορά ότι ο αριθμός RT θέλουμε να είναι μικρότερος από το 1. Έχουμε επομένως αρκετό δρόμο μπροστά μας» τόνισε η Άρντερν.

Το Όκλαντ και το Γουέλινγκτον είναι οι δύο περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, με την πρωτεύουσα να έχει τις 99 από τις 107 περιπτώσεις και οι υπόλοιπες 8 βρίσκονται στην έτερη μεγάλη πόλη της χώρας. Το lockdown φάσης 4 στο οποίο βρίσκεται η Νέα Ζηλανδία, θα επανεξεταστεί την Παρασκευή, όμως οι αριθμοί δεν δείχνουν πιθανότητα χαλάρωσης.

https://www.intronews.gr/3402-2-se-lockdown-i-nea-zilandia-gia-ena-krousma

Η Νέα Ζηλανδία έχει ως ανώτερο αριθμό κρουσμάτων τα 89 ανά ημέρα, ενώ μετά τα τεστ των τελευταίων ημερών, έχουν ανιχνευθεί πάνω από 13.000 επικίνδυνες επαφές και εξετάζονται οι άνθρωποι που είχαν κοντινή επαφή με τους ήδη διαγνωσμένους. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 300 σημεία (σχολεία, πανεπιστήμια, κοινότητες, νοσοκομεία, μπαρ κλπ) σε όλη τη χώρα που έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα σημεία».

Η Νέα Ζηλανδία, όπως και συνολικά η περιοχή της Ωκεανίας-Νοτιοανατολικής Ασίας, είχε μέχρι πριν ενάμιση μήνα τον θαυμασμό του κόσμου, γιατί είχε περιορίσει τον κορωνοϊό σχεδόν στο μηδέν. Όμως η μετάλλαξη Δέλτα έφτασε και σε εκείνα τα μέρη και βλέπουμε πως η Αυστραλία για παράδειγμα, αδυνατεί να την περιορίσει, έχοντας βέβαια κι ένα πιο μεταγενέστερο πλάνο εμβολιασμού σε σχέση με άλλες χώρες.