Όταν επιλέγεις να είσαι ένα έθνος που θα καθοδηγεί τον κόσμο και παρεμβαίνεις με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε υποθέσεις άλλων χωρών, κάποια στιγμή αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ και θα σκάσει πάνω σου. Ο Τζο Μπάιντεν βλέπει αυτή την περίοδο τη δημοφιλία του να έχει πάρει την κατιούσα, με πτώση 7 μονάδων (από 53% στο 46%) και το Αφγανιστάν δεν είναι η μόνη αιτία. Είναι η βασική σίγουρα, αλλά όχι η μόνη.

Από την αρχή του προεκλογικού του αγώνα το 2016, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δύο συνθήματα: Make America Great Again, America First. Αυτά τα συνθήματα ήταν οι κολώνες της εσωστρεφούς και βαθιά ρατσιστικής πολιτικής του που έσπειρε τη διχόνια στο αμερικανικό έθνος.

Μετά την εισβολή των Ταλιμπάν στην Καμπούλ, η ρητορική του Τζο Μπάιντεν ήταν πολύ κοντά στο «Πρώτα η Αμερική».

«Δεν πρόκειται να ξοδέψω άλλο ιδρώτα και χρήμα Αμερικάνων σε έναν πόλεμο που οι ίδιοι οι Αφγανοί δε σκοπεύουν να παλέψουν, ενώ είναι δικός τους».

Το παραπάνω ήταν το επίκεντρο του διαγγέλματος του την προηγούμενη Τρίτη και από τότε έχουν ανοίξει νέα μέτωπα για την κυβέρνηση.

«Η εκκένωση της Καμπούλ από τους Αμερικάνους θα συνεχίσει να είναι μια επώδυνη διαδικασία, ανεξάρτητα από το πότε ξεκίνησε. Ελπίζω ότι δε θα χρειαστεί να επεκτείνουμε χρονικά την επιχείρηση μας. Δεν υπάρχει τρόπος να εκκενώσουμε τόσους ανθρώπους χωρίς να υπάρχει και πόνος μαζί».

Ο εμβολιασμός εκθέτει τον Μπάιντεν στον υπόλοιπο κόσμο

Ως προς τον εμβολιασμό των Αμερικάνων, ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι από Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η χορήγηση της τρίτης δόσης και αυτό έφερε διεθνή κατακραυγή, ακόμα κι από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο λόγος;

Οι ΗΠΑ δεσμεύουν δεκάδες εκατομμύρια νέες δόσεις, ενώ έχουν ήδη εξασφαλισμένες δύο δόσεις για κάθε πολίτη τους, ενώ την ίδια στιγμή κράτη στην Αφρική και την Κεντρική Ασία έχουν τεράστιες ελλείψεις σε δόσεις και δεν έχουν καν ξεκινήσει κανονικό πρόγραμμα εμβολιασμού, αφού οι εταιρείες που έβγαλαν τα εμβόλια θα χορηγούσαν δόσεις σε αυτές τις χώρες προς το τέλος του 2021.

https://www.intronews.gr/3719-2-afganistan-stratiotika-aeroplana-richnoun-fotovolides-gia-na-apofygoun-endechomeni-epithesi-ton-isis

Παρά το ότι ο Μπάιντεν έχε χρησιμοποιήσει τις λέξεις «America» και «American» 36 φορές σε δημόσιες τοποθετήσεις του μέσα στον Αύγουστο, η δημοφιλία του εντός και εκτός των τειχών πέφτει, γιατί ακριβώς δείχνει σημάδια τραμπισμού, σημάδια που ήταν η αιτία για να ηττηθεί κατά κράτος ο Τραμπ στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Ο Μπάιντεν έχει καταστήσει σαφές από την αρχή ότι θέλει σε αυτό το πρώτο διάστημα της θητείας του στον Λευκό Οίκο να διορθώσει τα εσωτερικά της χώρας και γι΄αυτό έχει κάνει σημαία την αύξηση των θέσεων εργασίας και τη μείωση της ανεργίας. Αυτό εκφράζεται από πολλούς ως τραμπισμός και οι ρεπόρτερ στον Λευκό Οίκο περιμένουν διευκρινίσεις πάνω στις τοποθετήσεις του, όμως ο ίδιος δεν αισθάνεται την ανάγκη να εξηγηθεί.

Μέσα σε όλα, ο Μπάιντεν απασχολεί και τη διεθνή πολιτική ατζέντα ύστερα από τη δήλωση του πως σε περίπτωση εισβολής της Κίνας στην Ταϊβάν, θα στηρίξουν την δεύτερη, όπως το ίδιο θα συμβεί και με τη Νότιο Κορέα και κάθε άλλη χώρα με την οποία έχουν υπογράψει σύμφωνα δέσμευσης για οικονομική και οπλική στήριξη σε περίπτωση σύρραξης.

Άλλωστε, οι ΗΠΑ είχαν από το 1954 μέχρι το 1979 μια συμφωνία με την Ταϊβάν, το άρθρο 5, το οποίο ναι μεν δε σκέφτονται να το επαναφέρουν, σύμφωνα με δήλωση του Κερτ Κάμπελ, επικεφαλής της πολιτικής των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό Ωκεανό, αλλά είναι ξεκάθαρο πως θα σταθούν απέναντι στις πράξεις της Κίνας.