Συνέπειες θα υπάρξουν αν καθυστερήσουν την αποχώρηση οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους από το Αφγανιστάν, που προβλέπεται για τις 31 Αυγούστου. Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν απείλησε ανοιχτά τον Τζο Μπάιντεν και τον Μπόρις Τζόνσον, πιέζοντας να εκκενώσουν μέχρι αυτή την ημερομηνία.

«Είναι μια κόκκινη γραμμή. Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι (οι Ηνωμένες Πολιτείες) θα αποσύρουν όλες τις ένοπλες δυνάμεις τους στις 31 Αυγούστου. Συνεπώς, αν παρατείνουν (την παρουσία τους), αυτό σημαίνει πως παρατείνουν την κατοχή, ενώ δεν είναι απαραίτητο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Σουχάιλ Σαχίν.

«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες ή το Ηνωμένο Βασίλειο ζητούν περισσότερο χρόνο για να συνεχίσουν τις απομακρύνσεις, η απάντηση είναι όχι. Διαφορετικά θα υπάρξουν συνέπειες», πρόσθεσε. «Αυτό θα δημιουργήσει δυσπιστία μεταξύ μας. Αν έχουν την πρόθεση να συνεχίσουν την κατοχή, αυτό θα προκαλέσει μια αντίδραση».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν άνοιξε την πόρτα για ενδεχόμενη παραμονή των στρατιωτών στο Αφγανιστάν πέραν της 31ης Αυγούστου, καθώς χιλιάδες οικογένειες έχουν συγκεντρωθεί κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ για να επιχειρήσουν να φύγουν από τη χώρα πριν από αυτή την ημερομηνία.

https://www.intronews.gr/3745-2-joe-biden-katapontizetai-i-dimofilia-tou-polla-ta-anoikta-metopa

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε σήμερα πως το Ηνωμένο Βασίλειο σκοπεύει να ζητήσει από τις ΗΠΑ αύριο, Τρίτη, με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) που θα είναι αφιερωμένη στο Αφγανιστάν και θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη, να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης πολιτών και πέραν της 31ης Αυγούστου.

Ο Βρετανός υφυπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Τζέιμς Χίπεϊ είχε προηγουμένως υπογραμμίσει, μιλώντας στο Sky News, πως η απόφαση να παραταθεί η αμερικανική παρουσία στην Καμπούλ δεν έγκειται αποκλειστικά στην Ουάσινγκτον και πως οι Ταλιμπάν έχουν επίσης λόγο.

«Θα ακολουθήσει μια συζήτηση με τους Ταλιμπάν, καθώς οι Ταλιμπάν θα έχουν την επιλογή ανάμεσα στο να επιδιώξουν να συνεργαστούν με τη διεθνή κοινότητα και να δείξουν πως θέλουν να αποτελέσουν τμήμα του διεθνούς συστήματος» ή «να πουν πως δεν υπάρχει δυνατότητα να παραταθεί» η αμερικανική παρουσία, δήλωσε.

Οι σκηνές στην Καμπούλ γίνονται όλο και πιο χαοτικές από μέρα σε μέρα, με χιλιάδες ανθρώπους να συνεχίζουν να συρρέουν στο αεροδρόμιο της πόλης σε μια απελπισμένη προσπάθεια να επιταχύνουν τις πτήσεις εκκένωσης. Ενώ οι Ταλιμπάν έχουν δεσμευτεί ότι θα επιτρέπεται στις γυναίκες να εργάζονται και να σπουδάζουν μέχρι το πανεπιστήμιο, κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας της ομάδας από το 1996 έως το 2001, τα κορίτσια δεν μπορούσαν να λάβουν εκπαίδευση, ενώ οι γυναίκες μπορούσαν επίσης να βγουν στο κοινό μόνο αν φορούσαν ολόσωμα καλύμματα και με συνοδεία άνδρα.

Όποια γυναίκα παραβίαζε αυτούς τους κανόνες κινδύνευε να αντιμετωπίσει βάναυση τιμωρία, όπως δημόσιο μαστίγωμα, λιθοβολισμό, ακρωτηριασμούς ακόμη και εκτελέσεις. Ολοένα και αυξάνονται οι φόβοι μεταξύ των Αφγανών γυναικών και κοριτσιών, μερικές από τις οποίες έχουν βγει στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την επιστροφή των Ταλιμπάν. Οι αθώοι Αφγανοί μένουν τώρα να περιμένουν να δουν αν οι ελευθερίες που αποκτήθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια θα εξαλειφθούν και θα αντικατασταθούν από τον σκληρό ισλαμικό φονταμενταλιστικό νόμο.

Στις 22 Αυγούστου, 3.821 Βρετανοί και Αφγανοί υπήκοοι είχαν απομακρυνθεί μέχρι στιγμής από την Καμπούλ. Αναφέρθηκε ότι περίπου 3.500 άνθρωποι περιμένουν ακόμη να απομακρυνθούν από την πόλη.

Κρεμλίνο για το Αφγανιστάν

Η Μόσχα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός εμφυλίου πολέμου στο Αφγανιστάν, αλλά δεν προτίθεται να επέμβει, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, με αφορμή την διένεξη που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των Ταλιμπάν και των δυνάμεων αντίστασης που συγκροτούνται στην επαρχία Πανσίρ.

«Σήμερα στην έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας (ΟΣΣΑ), αναφέρθηκε ότι οι εξελίξεις μπορούν να πάρουν τέτοια τροπή η οποία να εγκυμονεί έναν ακόμη εμφύλιο πόλεμο στο Αφγανιστάν επιφέροντας πρόσθετους κινδύνους και απειλές. Και φυσικά, κανένας δεν προτίθεται να παρέμβει στις εξελίξεις αυτές», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, δήλωσε ότι η Μόσχα δεν σχεδιάζει να λειτουργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ των μερών. «Όχι, δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα» δήλωσε ο Πεσκόφ.

Οι Ταλιμπάν στις 15 Αυγούστου μπήκαν αμαχητί στην Καμπούλ την οποία έθεσαν υπό τον έλεγχό τους σε διάστημα μερικών ωρών. Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την χώρα για να αποτραπεί η αιματοχυσία. Ο αντιπρόεδρος της χώρας Αμρουλά Σαλέχ δήλωσε ότι σε συνθήκες απουσίας του αρχηγού κράτους, με βάση το Σύνταγμα, αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου της χώρας και κάλεσε σε ένοπλη αντίσταση κατά των Ταλιμπάν.

Ο Αχμάντ Μασούντ, γιος του κάποτε ηγέτη της κοινότητας των Τατζίκων του Αφγανιστάν Αχμάντ Σαχ Μασούντ (1953-2001, σε επιστολή του που δημοσιεύθηκε στις 16 Αυγούστου στο γαλλικό περιοδικό La Regle du jeu, ανακοίνωσε την οργάνωση αντίστασης στους Ταλιμπάν, κέντρο της οποίας θα είναι η επαρχία Πανσίρ. Στις 22 Αυγούστου οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι στέλνουν εκατοντάδες μαχητές τους για να καταλάβουν την επαρχία αυτή του βόρειου Αφγανιστάν. Προχθές Σάββατο το πρακτορείο TASS μετέδωσε ότι ο Μασούντ άρχισε συνομιλίες με εκπροσώπους των Ταλιμπάν για την συμμετοχή στην κυβέρνηση.