«Σας γράφω από την κοιλάδα Παντσίρ, καθώς ετοιμάζομαι να ακολουθήσω τα χνάρια του πατέρα μου, παρέα με τους μουτζαχεντίν που ετοιμάζονται και πάλι να καταλάβουν τους Ταλιμπάν. Έχουμε αποθήκη με πυρομαχικά που τα είχαμε συγκεντρώσει γιατί περιμέναμε ότι θα συμβεί ξανά αυτό». Αυτά γράφει ο γιος ενός πολέμαρχου από την κοιλάδα Παντσίρ που βρίσκεται στα 150 χιλιόμετρα βόρεια της Καμπούλ, όπου εδώ και δεκαετίες ο νόμος εκεί γράφεται από την αντίσταση και όχι από τους Ταλιμπάν. Από το 2019 που οι ΗΠΑ ξεκίνησαν συζητήσεις με τους Ταλιμπάν, στην Παντσίρ έκαναν οπλομάζωμα.
Πίσω στο 2001, όταν η προηγούμενη κυρίαρχια των Ταλιμπάν έληξε, οι μαχητές της κοιλάδας ήταν μια βασική αιτία γι΄αυτό. Και τώρα, οι Ταλιμπάν ετοιμάζουν εκστρατεία προς τα εκεί γιατί φοβούνται ότι ο ανίκητος εχθρός τους θα φροντίσει πάλι να τους πριονίσει τη θέση και θα καταστήσει ανισόρροπη την κυριαρχία τους σε όλη τη χώρα. Εκατοντάδες στρατευμένοι Ταλιμπάν οδεύουν προς την κοιλάδα Παντσίρ με σκοπό να θέσουν υπό έλεγχο τους επαναστάτες, αλλά δεν έχουν και πολύ καλή ιδέα με ποιους τα βάζουν.
Παντσίρ στη γλώσσα των Παστό σημαίνει «5 Λιοντάρια». Άλλοι υποστηρίζουν πως είναι αναφορά στις πέντε βουνοκορφές που την περιβάλλουν. Τις τελευταίες ημέρες το Εθνικό Μέτωπο του Αχμάντ Μασούντ, όπως ονομάζεται η αντίσταση, έχει προβεί σε στρατολόγηση ανθρώπων και στρατιωτών του Αφγανιστάν που παράτησαν τη θέση τους, κυρίως από την επαρχία Μπανγκάρ, αλλά και στρατιώτες από την Ανταράμπ που αντιμετώπισαν τους Ταλιμπάν στο πέρασμα τους από εκεί. Τα λιοντάρια είναι πολύ περισσότερα από 5.
Ο Αχμάντ Μασούντ ήταν ο ηγέτης μιας αντίστασης που δεν επέτρεψε στους Σοβιετικούς να καταλάβουν την κοιλάδα του Παντσίρ στη δεκαετία του ’80 και απέκρουσε τους Ταλιμπάν στα μέσα των 90’s. Από το 1980 ως το 1985 έγιναν 9 ανεπιτυχείς προσπάθειες κατάληψης της κοιλάδας από τους Σοβιετικούς.
Το ίδιο επιθυμεί να κάνει και ο 32χρονος γιος του που σπούδασε στην σρατιωτική Ακαδημία Sandhurst του Λονδίνου και στη συνέχεια έκανε μάστερ στην τέχνη του πολέμου στο King’s College! Σε αντίθεση δηλαδή με τους Ταλιμπάν που βασίζουν την υπεροχή τους μόνο στα όπλα, οι επαναστάτες του Παντσίρ έχουν εκπαιδευτεί σε πολεμική σύγκρουση και έχουν μάθει τακτικές πολέμου από τον ηγέτη τους.
https://www.intronews.gr/3769-2-taliban-se-ipa-kai-vretania-ekkenoste-mechri-tis-31-avgoustou
Οι επαναστάτες της Παντσίρ ζητούν βοήθεια από τον Μακρόν
Οι Ταλιμπάν έδωσαν διορία 4 ημέρων στον Μασούντ για να τους παραδώσει την κοιλάδα, όμως εκείνος παρουσιάζεται αδιάλλακτος και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Εθνικού Μετώπου, Αλί Ναζάρι «δεν υπάρχει καμία πρόοδος στις συνομιλίες τους».
Ο ίδιος ο Μασούντ τόνισε με κάθε σαφήνει στο Reuters ότι «οι Ταλιμπάν πρέπει να καταλάβουν πως μόνο μέσα από διαπραγματεύσεις θα προχωρήσουμε. Οι άνθρωποι μου θέλουν να αντισταθούν. Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε κάθε απολυταρχικό καθεστώς».
Ο Μασούντ και οι άντρες του (περίπου 75.000), που προστατεύουν μια περιοχή όπου ζουν 100.000 άνθρωποι, δεν διαπραγματεύονται με τους Ταλιμπάν για κάτι άλλο πέραν της διατήρησης της αυτονομίας της περιοχής τους. Μαζί τους και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Γκάνι, ο Αμρουλάχ Σαλέχ.
Talibs aren't allowing food & fuel to get into Andarab valley. The humanitarian situation is dire. Thousands of women & children have fled to mountains. Since the last two days Talibs abduct children & elderly and use them as shields to move around or do house search.
— Amrullah Saleh (@AmrullahSaleh2) August 23, 2021
«Η ειρήνη και οι διαβουλεύσεις αποτελούν την προτεραιότητα μας. Είμαστε πιστοί σε αυτή την κατεύθυνση. Και το μέλλον του Αφγανιστάν μπορεί να χτιστεί μόνο με ειρηνικό τρόπο και συζήτηση και θα είναι ένα μέλλον που θα περιλαμβάνει όλους στο Αφγανιστάν, ένα μέλλον όπου θα μπορούμε να ζούμε στη χώρα μας, όπου θα μπορούμε να ζούμε ως κομμάτι του κόσμου, ένα μέλλον όπου θα υπάρχει κυβέρνηση που θα αντιπροσωπεύει όλο το έθνος, ένα μέλλον όπου θα εξασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών και η κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτό είναι το μήνυμα μας προς τους Ταλιμπάντ, περιμένουμε να δούμε σοβαρές υποχωρήσεις από τη μεριά τους» εξηγεί ο Φαχίμ Ντάστι, συνεργάτης του Μασούντ.
Ο Μασούντ έχει απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις χώρες του κόσμου να εμποδίσουν τους Ταλιμπάν, καθώς όπως εξηγεί «οι Ταλιμπάν από μόνοι τους δεν είναι κανένας ανίκητος αντίπαλος για το Αφγανιστάν. Όμως η παρουσία τους διευκολύνει το έδαφος για την ανάδυση ακραίας ισλαμιστικής τρομοκρατίας και την κατάλυση της δημοκρατίας».
Στο οπλοστάσιο του Εθνικού Μετώπου της Παντσίρ, θα βρει κανείς 6 ελικόπτερα, 12 τανκ που ξέμειναν εκεί από την περίοδο της σοβιετικής εισβολής, αλλά και μερικούς εκτοξευτές πυραύλων Russian BM-21 Grad. Δεν μένουν όμως σε αυτά. Θέλουν κι άλλα. Ο Μασούντ έχει κάνει ανοιχτή πρόσκληση, ιδίως στη Γαλλία, για να εφοδιάζουν τον στρατό του, στον οποίο κανείς θα βρει και μερικούς Τατζίκους κομάντο, απόγονους των Τατζίκων που βοήθησαν τον πατέρα του πριν 30 χρόνια.
https://www.intronews.gr/3635-2-asraf-ghani-inomena-aravika-emirata-139-ekatommiria
«Θεωρούμε πως οι δυτικές χώρες θα πρέπει να δεσμευτούν εδώ γιατί η τρομοκρατία δυναμώνει ξανά. Υπάρχει μια πιο ισχυρή Αλ-Κάιντα, υπάρχει το ISIS, οι Ταλιμπάν είναι ξανά εδώ. Επομένως, είναι σημαντικό να διατηρήσουν έναν σύμμαχο εντός του Αφγανιστάν. Δεν βρίσκουμε νόημα στο να αφήσουν ξεκρέμαστους τους συμμάχους τους οι δυτικές χώρες, να αφήσουν χωρίς στήριξη ανθρώπους που θέλουν να πολεμήσουν την τρομοκρατία» αναφέρει ο Ναζάρι.
Χωρίς εξωτερική βοήθεια, ο στρατός του Μασούντ ίσως έχει ημερομηνία λήξης αυτή τη φορά. Η κοιλάδα της Παντσίρ δεν έχει αεροδρόμιο. Ένας δρόμος υπάρχει για να μπεις και ένας για να βγεις. Οι Ταλιμπάν σκοπεύουν να την περικυκλώσουν, κάτι που αν συμβεί θα κάνει δύσκολη την αντίσταση. Την ίδια στιγμή βέβαια, υπάρχει το πλεονέκτημα που θυμίζει μάχη του Μαραθώνα. Τα περάσματα γύρω από την κοιλάδα είναι στενά και δε μπορούν να περάσουν ταυτόχρονα πολλοί Ταλιμπάν. Ούτε να φύγουν από εκεί με ευκολία για να ανασυνταχθούν.
Ο Μασούντ ελπίζει να αντέξουν μέχρι να έρθει ο χειμώνας, όταν οι καιρικές συνθήκες θα δυσχεράνουν την κίνηση των Ταλιμπάν προς την περιοχή και θα αναγκαστούν να αποσύρουν δυνάμεις για την υπόλοιπη χώρα.
34 επαρχίες διαθέτει το Αφγανιστάν. 33 ανήκουν πια στους Ταλιμπάν. Μία αντιστέκεται ακόμα. Το οχυρό της κοιλάδας Παντσίρ θέλει να αντέξει ακόμα ένα χτύπημα.