Η Κίνα είναι η χώρα από την οποία ξεκίνησε ο κορωνοϊός. Τουλάχιστον μέχρι αποδείξως του εναντίου. Ποια άλλη χώρα όμως θα κατάφερνε όσα έχει πετύχει η Κίνα, αν ήταν αυτή η πηγή του κακού; Πολύ λίγες και πιθανότατα όλες προς Άπω Ανατολή μεριά. Εδώ και ένα χρόνο η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου εν μέσω πανδημίας, έχει τουλάχιστον μια ημέρα μέσα στην κάθε εβδομάδα της με μηδέν κρούσματα. Μέσα στο 2021, αν δεν υπήρχε ο Αύγουστος, η Κίνα θα είχε περισσότερες ημέρες στο 0 παρά σε κάποιον άλλο αριθμό. Σε αυτόν τον ενάμιση χρόνο που υπάρχει ο κορωνοϊός, το κράτος των 1.4 δισ. ανθρώπων έχει καταγράψει 94.687 κρούσματα και 4.636 θανάτους.
Ο τελευταίος θάνατος στην Κίνα καταγράφηκε τον Ιανουάριο και από τότε είναι λίγες και οι περιπτώσεις ανθρώπων που καταλήγουν στη μηχανική υποστήριξη. Κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι δε γίνεται να επιβραβεύουμε ένα μη δημοκρατικό κράτος και τις μη δημοκρατικές του πρακτικές και σίγουρα υπάρχει δόση αλήθειας σε αυτό. Όμως η πιο άβολη για τη δύση αλήθεια είναι ότι η Κίνα και οι χώρες της Άπω Ανατολής, έχουν μάθει τους πολίτες τους σε μια εγκράτεια, σε μια εθελούσια υπακοή, με αποτέλεσμα να σημειώνονταν τόσο εντυπωσιακά νούμερα.
Η μετάλλαξη Δέλτα που βρίσκεται σε έξαρση παγκοσμίως, παραλίγο να χαλάσει την άριστη εικόνα που έχει η Κίνα. Στις 10 Αυγούστου η Κίνα ανακοινωσε 110 κρούσματα. Δεν έχει υπάρξει ξανά τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων από τον Μάρτιο του 2020 και μετά! Η Κίνα μετράει σε διαφορετικές λίστες τα εγχώρια και τα εισαγόμενα κρούσματα, όπως κάνει το ίδιο και για τους συμπτωματικούς και ασυμπτωματικούς. Οι ασυμπτωματικοί, αν δεν εμφανίσουν ποτέ κάποιο σύμπτωμα, αφαιρούνται από τη λίστα των κρουσμάτων.
Τα 110 κρούσματα, εγχώρια και μη, με επίκεντρο την επαρχία Ναντζίνγκ, οδήγησαν σε νέα αυστηρά τοπικά lockdown την κυβέρνηση, κυρίως στην επαρχία Χουμπέι, στη Γουχάν, όπου ξεκίνησε ο κορωνοϊός, και στην Τζινγκμέν, ενώ και στο Πεκίνο υπήρξαν περιοχές που αποκλείστηκαν ουσιαστικά. Τα lockdown στην Κίνα είναι όσο πιο αυστηρά γίνεται, καθώς δεν επιτρέπεται η έξοδος από το σπίτι ούτε για σουπερμάρκετ, ούτε για φάρμακα. Επιπλέον, το κράτος βρίσκεται σε διαρκές monitoring των κατοίκων, διεξάγει συνεχή τεστ, ενώ υπάρχει μεγάλη αυστηρότητα σε όσους μπαίνουν στη χώρα, που καλούνται να μείνουν κλεισμένοι σε δωμάτιο για περίπου 3 εβδομάδες.
https://www.intronews.gr/3750-2-australia-3-krousmata-maios-909-avgoustos
Στην Κίνα απολύονται αξιωματούχοι ακόμα και για μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων
Από τις αρχές Αυγούστου και την έξαρση, η Κίνα έφτασε χθες, 23 Αυγούστου, να ανακοινώσει 21 νέα κρούσματα, όλα εισαγόμενα, κανένα ντόπιο. Παράλληλα, ανακοίνωσε και 16 περιπτώσεις ασυμπτωματικών.
«Οι πολίτες είναι συνηθισμένοι σε αυτά τα μέτρα και δεν αντιδρούν προς τα lockdown» αναφέρει ο επιδημιολόγος της Οξφόρδης Ζένγκμινγκ Τσεν στο Reuters.
Ένας από τους λόγους που η Κίνα αντιδρά τόσο γρήγορα, είναι ότι χρησιμοποιεί τα big data καθημερινά και γίνεται ένα risk management από την κεντρική κυβέρνηση, ώστε να βρεθούν περιοχές που θα μπορούσε να υπάρξει συσσώρευση κρουσμάτων και αυτές ελέγχονται πριν καν εμφανιστούν τα κρούσματα. Η πρόληψη είναι στον μέγιστο δυνατό βαθμό.
Update: Xi Jinping inspects forest farm in north China's Hebei Province https://t.co/qpAp2NTFOC pic.twitter.com/07zz0yh03y
— China Xinhua News (@XHNews) August 24, 2021
Η ανοχή επίσης είναι μηδενική προς όποιον δεν εφαρμόζει πιστά ακόμα και τον παραμικρό κανόνα. Τις τελευταίες ημέρες, το CCTV, το κρατικό δίκτυο της χώρας, φροντίζει να τονίζει καθημερινά στο λαό ότι ο κορωνοϊός δεν έχει φύγει και οφείλουν όλοι να διατηρούν τα μέτρα που ορίζει η κάθε επαρχία. Επιπρόσθετα, μηδενική είναι η ανοχή και στους αξιωματούχους που δεν διαχειρίζονται σωστά μια κατάσταση. Κάποιες φορές ακόμα κι αν τη διαχειρίζονται σωστά, αλλά δεν υπάρχει αποτέλεσμα.
Η Φου Γκιρόνγκ, επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων στην περιφέρεια της Ζενγκζού, είχε τιμηθεί πριν ένα χρόνο για τη συνεισφορά της στην επικράτηση κατά του ιού και πριν λίγες εβδομάδες απολύθηκε, γιατί εμφανίστηκαν νέες θετικές περιπτώσεις στη δική της περιοχή. Γενικώς, οι καθαιρέσεις υπευθύνων, είτε σε πολιτικό είτε σε επιστημονικό επίπεδο, είναι συχνό φαινόμενο, ακόμα κι αν το εκάστοτε πρόσωπο ενήργησε όπως πρέπει και δεν υπήρχε κάτι άλλο να κάνει.
Το σύγχρονο θαύμα της Κίνας έχει επιτευχθεί και γιατί η χώρα έχει κλείσει τα σύνορα της προς σχεδόν όλες τις χώρες και επιτρέπει μόνο επαγγελματικές πτήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχει χορηγήσει κοντά στο 1.9 δισεκατομμύρια δόσεις, δηλαδή 135 δόσεις ανά 100 άτομα, κάτι που την κάνει τη χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού στον κόσμο.
Πολλοί θεωρούν πως κάποια στιγμή θα πρέπει να αναθεωρήσει, όπως η Σιγκαπούρη, και να μάθει να ζει με τον ιό, να αποδέχεται έναν μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων. Προς το παρόν, αυτό είναι ένα ρίσκο που δεν σκέφτεται κανείς να πάρει.