Οι Ταλιμπάν εκτός από τη γυναίκα που εκτέλεσαν επειδή δεν φόρεσε μπούργκα σε δημόσιο χώρο, τώρα εκτέλεσαν και έναν δημοφιλή κωμικό του TikTok, τον Κάσα Ζουάν, επειδή έκανε αστεία για την μαχητική ομάδα. Φαίνεται να μην τηρούν τα όσα ανακοίνωσαν περί αλλαγής και δικαιωμάτων, καθώς ό,τι πάει κόντρα στην ιδεολογία τους και στους κανόνες τους εκτελείται. Αποτελούν μια ωρολογιακή βόμβα που είναι έτοιμη να εκραγεί, καθώς οι ζωές όλων απειλούνται.

Ο Ναζάρ Μοχάμαντ, γνωστός στο διαδίκτυο ως Κασά Ζουάν, συνελήφθη από τους Ταλιμπάν στα τέλη Ιουλίου καθώς ετοιμάζονταν να καταλάβουν το Αφγανιστάν. Ένα viral βίντεο έδειχνε τον κωμικό Kandahari να κάθεται στο πίσω κάθισμα ενός οχήματος δίπλα σε δύο μαχητές των Ταλιμπάν.

Μεταφέρθηκε από το σπίτι του, οδηγήθηκε σε άγνωστη τοποθεσία, χτυπήθηκε και στη συνέχεια πυροβολήθηκε πολλές φορές. Στο τελευταίο βίντεο φαίνεται να κοροϊδεύει τους Ταλιμπάν, παρόλο που θα αντιμετώπισε έναν σχεδόν βέβαιο θάνατο.

Ο Μοχάμεντ κέρδισε μεγάλη απήχηση στο TikTok για τα «χοντρά αστεία, τα αστεία τραγούδια του, που κοροϊδεύουν τον εαυτό του», σύμφωνα με το Associated Press. Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ, έκτοτε παραδέχτηκε ότι δύο από τους μαχητές τους ήταν υπεύθυνοι για τη δολοφονία και θα οδηγηθούν σε δίκη.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος κατηγόρησε επίσης τον Ναζάρ ότι εργάζεται για την Εθνική Αφγανική Αστυνομία και είπε ότι εμπλέκεται σε βασανιστήρια και δολοφονίες μελών Ταλιμπάν. Υπήρξε έντονη αντίδραση στη δολοφονία του κωμικού, με το Human Rights Watch να λέει ότι ήταν αντίθετη με τη δέσμευση των Ταλιμπάν, που υποσχέθηκαν ότι δεν θα εκτελέσουν δολοφονίες εκδίκησης αν αναλάβουν την εξουσία.

Πριν από μερικούς μήνες όμως βρέθηκε στο επίκεντρο ενός άλλου βίντεο. Σε αυτό ο Μοχάμαντ εμφανίζεται στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα, πλαισιωμένος από δύο μαχητές Ταλιμπάν, ο ένας εκ των οποίων τον χτυπά με δύο δυνατά χαστούκια.

Αυτός προσπαθεί να κάνει τους φρουρούς του να γελάσουν. Λίγο αργότερα, δημοσιεύτηκε ένα άλλο βίντεο που δείχνει έναν αντάρτη να διασκεδάζει με ένα πτώμα, που αναφέρθηκε ότι ήταν του Μοχάμαντ, ενώ ένας παρακολουθεί.

https://www.youtube.com/watch?v=RJMOT_CoRl8

Σύμφωνα με τον αφγανικό τύπο, ο Μοχάμαντ εκδιώχθηκε βίαια από το σπίτι του από μια ομάδα ενόπλων τις μέρες της μουσουλμανικής γιορτής Ιντ αλ-αντχά. Αφού αρχικά αρνήθηκαν οποιαδήποτε εμπλοκή στο θάνατο του Μοχάμαντ, μετά τη δημοσίευση των βίντεο οι Ταλιμπάν παραδέχτηκαν ότι μαχητές τους τον σκότωσαν.

«Ήταν ένας εν ενεργεία αστυνομικός υπεύθυνος για το θάνατο πολλών ανθρώπων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ. «Δεν ήταν ένας κωμικός, πολέμησε εναντίον μας σε πολλές μάχες. Προσπάθησε να διαφύγει, αναγκάζοντας τους άνδρες μας να τον πυροβολήσουν», πρόσθεσε.

Ο Σαϊλάμπ, ένας αστυνομικός της Κανταχάρ, ο οποίος είχε τοποθετηθεί μαζί με τον Μοχάμαντ στο πόστο ενός σημείου ελέγχου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Μοχάμαντ δεν συμμετείχε ποτέ του σε μάχες και ήταν περισσότερο γνωστός μεταξύ των συναδέλφων του για το ταλέντο του.

Οι Ταλιμπάν τον πήραν από το σπίτι του

«Ο γιος του μου τηλεφώνησε για να μου πει ότι οι Ταλιμπάν ήρθαν στο σπίτι του και τον πήραν», είπε ο Σαϊλάμπ. «Την επόμενη μέρα, το πτώμα του βρέθηκε με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη του». Το βίντεο της σύλληψης του και η ανακοίνωση του θανάτου του προκάλεσε συγκίνηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Η βάρβαρη και παράλογη δολοφονία του σόκαρε τους Αφγανούς και τους υπενθύμισε ότι οι Ταλιμπάν δεν έχουν καμία ανοχή», τόνιζε πριν από μερικούς μήνες ένας χρήστης με ανάρτηση στο twitter. «Οι Ταλιμπάν εναντιώνονται στο ταλέντο (…), θέλουν το Αφγανιστάν να είναι η χώρα βίαιων ανθρώπων που δεν γελούν ποτέ», σύμφωνα με άλλο tweet.

Οι Ταλιμπάν κατηγορούνται ότι κρύβονται πίσω από ένα κύμα στοχευμένων δολοφονιών τους τελευταίους μήνες, με θύματα κυρίως αξιωματούχους, δημοσιογράφους, δικαστές και ακτιβιστές μη κυβερνητικών οργανώσεων.