Ένα 24ωρο μετά την προειδοποίηση του εκπροσώπου των Ταλιμπάν, Σουχαΐλ Σαχίν, προς τις ΗΠΑ και τη Βρετανία ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στην εκκένωση των στρατευμάτων τους θα σημαίνει περαιτέρω κατάληψη της χώρας και θα είναι αιτία επίθεσης, οι ΗΠΑ προέβησαν σε μια μυστική συνάντηση με τον ηγέτη του νέου καθεστώτος. Πιο συγκεκριμένα, ο Γουίλιαμ Μπερνς, αρχηγός της CIA, συναντήθηκε με τον Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ για να συζητήσουν το σχέδιο εκκένωσης και την ελαστικότητα που πρέπει να δείξουν οι Ταλιμπάν.

Όπως αποκάλυψε η Washington Post, ο Τζο Μπάιντεν έστειλε ο ίδιος τον Μπερνς για να συναντηθεί με τον ηγέτη των Ταλιμπάν, με επίκεντρο το πώς θα εξελιχθεί από δω και πέρα το σχέδιο εκκένωσης των στρατευμάτων, που είναι η πιο δύσκολη αποστολή για τις ΗΠΑ σε αυτή την 20ετή παραμονή τους στο Αφγανιστάν.

Από τη μία η πίεση των Ταλιμπάν για να μείνουν χωρίς ξένες δυνάμεις στη χώρα κι από την άλλη οι δεκάδες χιλιάδες Αφγανών που έχουν συρρεύσει στο αεροδρόμιο της Καμπούλ για να μπουν στα αεροπλάνα που φεύγουν, καθιστούν την προσπάθεια των ΗΠΑ… Γολγοθά.

Γι΄αυτό ο αρχηγός της CIA συνομίλησε με τον Μπαραντάρ για την πιθανότητα να υπάρξει μια επέκταση κι αντί να ολοκληρωθεί η διαδικασία στις 31 Αυγούστου, να δοθεί μια περίοδος χάριτος, ίσως μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

https://www.intronews.gr/3775-2-koilada-antistasis-panjshir-stratos-talimpan

Το μεγάλο πρόβλημα στην διαδικασία είναι για τις ΗΠΑ οι Αφγανοί που εργάζονταν με τις αμερικανικές δυνάμεις αυτή την 20ετία και έχουν αιτηθεί βίζα εισόδου στην Αμερική. Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι έχει γίνει μια τεράστια επιχείρηση συντονισμού με τρίτες χώρες, ώστε να υποδεχτούν σε πρώτη φάση τα αεροπλάνα που μεταφέρουν Αμερικάνους.

Η συνάντηση με τον Μπαραντάρ έγινε τη Δευτέρα και φυσικά ήρθε ως συνέχεια των συζητήσεων που είχαν οι ΗΠΑ με τον Μπαραντάρ στη Ντόχα στις αρχές του έτους, αλλά και ως επακόλουθο της απελευθέρωσης του Μπαραντάρ που είχε ζητήσει η CIA το 2019 από το Πακιστάν, ύστερα από 10ετή, σχεδόν,παραμονή του στις φυλακές.

Ο Μπαραντάρ θέλει να διατηρήσει κάποιες συνθήκες απ΄αυτές που προϋπήρχαν της νέας τάξης πραγμάτων και δε θέλει να είναι οι Ταλιμπάν τόσο εσωστρεφείς όσο την προηγούμενη 5ετία (1996-2001). Γι΄αυτό υπάρχει η ρητορική για διατήρηση συγκεκριμένων δικαιωμάτων στις γυναίκες και η έκκληση προς τις πρεσβείες άλλων χωρών να μη φύγουν από τη χώρα. Παράλληλα, παρά το ότι έχουν σημειωθεί κάποιοι ξυλοδαρμοί στο αεροδρόμιο, οι Ταλιμπάν που περιφρουρούν εκεί, έχουν, σύμφωνα με τους New York Times, επιτρέψει στους Αφγανούς να προσεγγίσουν τα αεροπλάνα.