Οι Ταλιμπάν έχουν καταστεί σαφείς. Ο εκπρόσωπος Τύπου τους, Σουχάιλ Σαχίν, το δήλωσε και σε ξένα μέσα, αλλά και στο Mega το βράδυ της Τρίτης, πως αν οι Αμερικάνοι υπερβούν το deadline που έχει δοθεί, τότε αυτό θα είναι κίνηση που θα σηκώνει αντίποινα και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για σύρραξη με όπλα. Ο Τζο Μπάιντεν έχει κάθε λόγο να φοβάται τρομοκρατική επίθεση, όχι μόνο από τους Ταλιμπάν, αλλά και από τον ISIS που σίγουρα βρίσκεται στα εδάφη της Καμπούλ. Αυτόν τον φόβο εξέφρασε και στη Σύνοδο G7 που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, παρουσία της Ούρσουλα Βον Ντερ Λάιεν, επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Μπόρις Τζόνσον μπορεί να ζήτησε από τον Μπάιντεν να παραμείνουν οι Αμερικανοί στρατιώτες στην Καμπούλ ακόμα και μετά τις 31 Αυγούστου που είναι το deadline εκκένωσης από ξένα στρατεύματα, όμως ίσως να μην αντιλαμβάνεται το πόσο λεπτός είναι ο πάγος πάνω στον οποίο πατάνε πλέον.

Από τις 14 Αυγούστου που κατέλαβαν την πρωτεύουσα οι Ταλιμπάν, έχουν φύγει από το αεροδρόμιο πάνω από 70.000 άνθρωποι. Μόνο το τελευταίο 24ωρο αποχώρησαν 21.000. Αυτή τη στιγμή στο αεροδρόμιο της Καμπούλ βρίσκονται 6.000 Αμερικανοί στρατιώτες και 1.000 Βρετανοί για να διασφαλίσουν ότι κανείς δε θα μείνει πίσω και κανείς δεν θα δεχτεί επίθεση από τους οπλισμένους Ταλιμπάν που ελέγχουν όποιον μπαίνει και βγαίνει. Η παρουσία τους εκεί έχει αποτρέψει αρκετούς Αφγανούς που συνεργάζονταν με τις ΗΠΑ, να πάνε στο αεροδρόμιο για να φύγουν, παρά το ότι έχουν τα απαραίτητα έγγραφα. Φοβούνται ότι θα τους επιτεθούν, καθώς οι Ταλιμπάν ζητάνε από τους Αφγανούς να μην εγκαταλείψουν τη χώρα, υποσχόμενοι αμνηστία.

«Οι Αφγανοί έχουν κάνει βήματα προόδου βοηθώντας μας στην εκκένωση, αλλά δε θα πιστέψουμε στις υποσχέσεις τους. Κάθε στιγμή που μένουμε παραπάνω στην Καμπούλ, ρισκάρουμε να μας επιτεθεί ο ISIS. Όχι μόνο σε εμάς, αλλά στους συμμάχους μας και σε άμαχο πληθυσμό. Είναι μια πολύ λεπτή κατάσταση και όσο περισσότερο μένουμε, τόσο ρισκάρουμε να προκληθεί πολεμική έκρηξη» είπε ο Μπάιντεν στο G7 που πραγματοποιήθηκε χθες.

Εκτός από την G7, ο Τζο Μπάιντεν είχε να αντιμετωπίσει και δύο βουλευτές, οι οποίοι ταξίδεψαν στο Αφγανιστάν με στρατιωτική πτήση χωρίς να ενημερώσουν, γιατί θέλησαν να κάνουν monitoring της κατάστασης. Ο Δημοκρατικός Σεθ Μούλτον και ο Ρεπουμπλικάνος Πίτερ Μάιτζερ προκάλεσαν την ενόχληση του Λευκού Οίκου και του ΥΠΕΞ, μιας και δεν συνεργάστηκαν για να γίνει η επίσκεψη τους εκεί σε συνεργασία με τους διπλωμάτες ή τους στρατιωτικούς επικεφαλής.

«Οι γυναίκες να μείνουν στα σπίτια τους μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση»

Την ίδια στιγμή, ο Ζαμπιλούλαχ Μουτζαχίντ, έτερος εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, τόνισε ξανά σε ενημέρωση των μίντια πως δεν υπάρχει καμία ελαστικότητα στο deadline και πώς μετά τις 31/8 η χώρα πρέπει να έχει αδειάσει από τους ξένους. Παράλληλα, συνέστησε στις γυναίκες να παραμείνουν στα σπίτια τους για λίγες ημέρες ακόμα, καθώς θέλουν να διασφαλίσουν πως οι Ταλιμπάν στα κατώτερα στρώματα της ιεραρχίας, δε θα προβούν σε πράξεις καταπάτησης δικαιωμάτων.

«Υπάρχει φόβος να χάσουν άνθρωποι τη ζωή τους. Οι δυνάμεις ασφαλείας μας δεν έχουν εκπαιδευτεί στο πώς να μιλούν στις γυναίκες, πώς να τους συμπεριφέρονται. Μέχρι να έχουμε πλήρη ασφάλεια, καλό είναι να μείνουν οι γυναίκες σπίτια τους» είπε χαρακτηριστικά, όπως μεταφέρει το BBC.

https://www.intronews.gr/3775-2-koilada-antistasis-panjshir-stratos-talimpan

Ο Σουχάιλ Σαχίν ανέφερε στο Mega πως τα δικαιώματα των γυναικών δε θα αλλάξουν, μόνο ο ρουχισμός τους θα διαφέρει και θα φοράνε υποχρεωτικά χιτζάμπ, ενώ δε θα χρειάζεται να κυκλοφορούν παρέα με άντρα για να πάνε στο σχολείο ή στη δουλειά τους. Επειδή όμως αυτό είναι μια νέα κατάσταση για τους Ταλιμπάν και χρειάζεται να εκπαιδευτούν σε μια νέα συμπεριφορά, θα πρέπει να υπάρχει προσοχή απ΄όλους και να παραμείνουν στα σπίτια τους για το επόμενο διάστημα.

Πάντως, ο Μισέλ Μπασελέ, Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ανέφερε πως τον έχουν ενημερώσει για πράξεις βίας κατά των γυναικών, για εκτελέσεις ανθρώπων και για παιζομάζωμα για την ενίσχυση του ταλιμπανικού στρατού.

Αυτό όμως δεν είναι το μόνο που έχει φέρει το λαό του Αφγανιστάν σε απελπισία. Η κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν οδήγησε την Παγκόσμια Τράπεζα να σταματήσει την χρηματοδότηση προς το κράτος, θεωρώντας πως θα γίνει κακή χρήση και πλέον, μετά και το άδειασμα του κρατικού ταμείου, υπάρχει έλλειψη οικονομικών πόρων. Ταυτόχρονα, Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως το Αφγανιστάν έχει διαθέσιμο ιατρικό εξοπλισμό και φάρμακα που θα κρατήσουν για μια εβδομάδα και κάλεσε να επιτρέψουν στις εθελοντικές του δυνάμεις να μεταφέρουν στη χώρα το αναγκαίο υλικό.