Σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις τους προς τα ξένα μίντια, οι Ταλιμπάν τονίζουν πως δε θα ακολουθήσουν το ίδιο μονοπάτι με την προηγούμενη φορά, αλλά θα υπάρχει δικαιοσύνη και ισονομία, με μόνες αλλαγές το στυλιστικό κομμάτι. Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει επίσημες αναφορές από την Καμπούλ για δολοφονίες γυναικών ή για νυφοπάζαρα, εν τούτοις οι εκπρόσωποι των Ταλιμπάν ζητούν από τις γυναίκες να μείνουν στα σπίτια τους για λίγες ημέρες, καθώς πολλά μέλη τους δεν είναι εξοικειωμένα με μια πιο «πολιτισμένη» συμπεριφορά προς το γυναικείο φύλο.

Αν κάποιος όντως έμενε στην εικόνα που έχει η Καμπούλ, θα έλεγε ότι προς το παρόν τα πράγματα είναι λιγότερο τραγικά από αυτά που αναμέναμε. Όμως Αφγανιστάν δεν είναι μόνο η Καμπούλ και σίγουρα δε χρειαζόταν η κατάληψη της πρωτεύουσας για να διαπράξουν θηριωδίες οι Ταλιμπάν στις υπόλοιπες 32 περιφέρειες της χώρας που βρίσκονται υπό την κατοχή τους.

Όπως καταγγέλλει ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Μασούντ Ανταραμπί, που αποπέμφθηκε από τη θέση του τον Μάρτιο, όταν ακόμα ήταν πρόεδρος της χώρας ο Ασράφ Γκάνι, σε αρκετές περιοχές του Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν σκοτώνουν ακόμα και παιδιά, ενώ έχουν κάνει καταλόγους με μικρά κορίτσια και γυναίκες από 12 ως 45 έτη, για να τις πάρουν ως σκλάβες, ως χανιμάτ, δηλαδή λάφυρα πολέμου, και να τις παντρευτούν ή να τις έχουν σε νυφοπάζαρο.

Σκηνικό μαζικών δολοφονιών στις περιοχές εκτός Καμπούλ

Ο Ανταραμπί ανάρτησε φωτογραφίες νεκρών παιδιών στο Twitter για να αναδείξει τη θηριωδία.

«Στο Ανταράμπ οι Ταλιμπάν προχωρούν σε ελέγχους σπιτιών χωρίς εντάλματα, συλλαμβάνουν χωρίς λόγο ανθρώπους και σκοτώνουν αθώους πολίτες. Ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να ξεσηκωθούν κατά της ωμότητάς τους για να προστατέψουν τις ζωές, την τιμή, την αξιοπρέπεια και τις περιουσίες τους. Πιστεύω ότι θα υπάρξουν πολλά περιστατικά και ξεσηκωμός. Κι αυτό δείχνει ότι αν οι Ταλιμπάν δεν προσαρμοστούν στη σημερινή πραγματικότητα του Αφγανιστάν τέτοιοι θύλακοι αντίστασης θα εξακολουθήσουν να ξεφυτρώνουν».

https://twitter.com/andarabi/status/1430054589177401344

Η κατάσταση στην κοιλάδα Ανταράμπ που βρίσκεται στην περιφέρεια Μπαγκλάν, είναι κατάσταση απόλυτης εξαθλίωσης. Ακόμα κι αν οι Ταλιμπάν δε σκοτώνουν ανθρώπους, έχουν αποκλείσει την περιοχή από ανθρωπιστική βοήθεια και δεν υπάρχει φαγητό ή νερό. Ο πρώην αντιπρόεδρος του Αφγανιστάν, Αμρουλάχ Σαλέχ, ανέφερε ότι χρησιμοποιούν παιδιά και γέρους ως ασπίδες για να κυκλοφορούν στην περιοχή και για να εισβάλλουν σε σπίτια.

Tους ισχυρισμούς του έχει επιβεβαιώσει από τις αρχές Αυγούστου ο ΟΗΕ, με αναφορές για 27 νεκρά παιδιά και 136 τραυματισμένα μέσα σε 3 ημέρες, στις επαρχίες της Κανταχάρ, της Πάκτια και της Κοστ. Συνολικά, από τις αρχές Ιουλίου, σε αυτές τις περιοχές έχουν πεθάνει πάνω από 1.000 άνθρωποι. Κι αυτός είναι ο επίσημος αριθμός μέχρι την εισβολή των Ταλιμπάν στην Καμπούλ. Από τότε μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καταγραφή για περαιτέρω νεκρούς.