Από την αρχή της πανδημίας ακούμε διαρκώς για νέες μεταλλάξεις του ιού γεγονός που ήταν αναμενόμενο να συμβεί καθώς όλοι οι ιοί υπόκεινται σε μεταλλάξεις. Μάλιστα, οι αρχικές εκτιμήσεις υποστήριζαν ότι με τον τρόπο αυτό ο Covid-19 θα μεταδίδεται πιο εύκολα αλλά θα είναι λιγότερο θανατηφόρος.

Τον τελευταίο καιρό η προσοχή όλων έχει πέσει στην μετάλλαξη Δέλτα , γνωστή και ως «ινδική μετάλλαξη» που εξαπλώνεται ταχύτερα από τα στελέχη του SARS-CoV-2 τα οποία ήταν και τα πρώτα που εμφανίστηκαν στην Ουχάν της Κίνας.

Συγκεκριμένα, αυτό που προβληματίζει έντονα τους επιστήμονες και έχει σημάνει συναγερμό στην διεθνή κοινότητα είναι η υπομετάλλαξη ΑΥ.3 η οποία κυριαρχεί στις ΗΠΑ και σταδιακά επεκτείνεται και στον υπόλοιπο πλανήτη με την Γερμανία, την Γαλλία και το Ισραήλ να είναι μερικές από τις χώρες που έχουν κρούσματα της ΑΥ.3 .

https://www.intronews.gr/3876-2-paketo-stiriksis-zitoun-oi-anemvoliastoi-apo-ta-nea-metra

Οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές καθώς φαίνεται ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει μεγαλύτερο ρυθμό αναπαραγωγής (R) και άρα μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα ενώ επιπλέον φαίνεται ότι μειώνεται και η αποδοτικότητα των εμβολίων γεγονός που έχει κάνει τις φαρμακευτικές εταιρείες να αναζητούν νέα σύσταση του εμβολίου.

Παράλληλα, γίνεται έντονος διάλογος για το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης που θα προσφέρει αυξημένη προστασία.

Τα συμπτώματα όσων μολύνονται έχουν μερικές διαφοροποιήσεις από εκείνα των πρώτων νοσούντων αφού πλέον δεν παρατηρείται τόσο συχνά απώλεια της γεύσης και της όσφρησης παρά το γεγονός ότι στην αρχή της πανδημίας αυτά αποτελούσαν από τα πρώτα σημάδια νόσησης.

Ωστόσο, παρά τους προβληματισμούς η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας φαίνεται να μην ανησυχεί τόσο για τις μεταλλάξει και τις υπομεταλλάξεις του Covid-19 καθώς από μελέτες που έχουν διενεργηθεί δεν προκύπτει ότι είναι πιο μεταδοτικές ή πιο θανατηφόρες από τα υπόλοιπα στελέχη του ιού ούτε ότι αντιστέκονται στην προστασία του εμβολίου.

Σε κάθε περίπτωση, όσο οι εμβολιασμοί του πληθυσμού αυξάνονται τόσο ηπιότερες θα είναι οι απώλειες από την πανδημία. Ενδεικτικό αυτού είναι ότι το 92% όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ δεν έχουν εμβολιαστεί.