Αίσιο τέλος φαίνεται πως θα έχει ο αγώνας του βετεράνου, πρώην βατραχανθρώπου, Πολ Φάρδινγκ, ο οποίος έγινε προσφάτως γνωστός, καθώς έπρεπε να μπει σε πτήση από την Καμπούλ για τη Βρετανία, αλλά δεν ήθελε να αφήσει πίσω του τους υπαλλήλους και τους συγγενείς τους, ούτε τα ζώα του. Αρχικά, ο Φάρδινγκ είχε λάβει διαβεβαίωση πως θα χορηγηθεί βίζα σε 68 άτομα, το προσωπικό του ασύλου που είχε ανοίξει εκεί, μαζί με τις οικογένειες τους. Εν τέλει, θα του δοθεί αεροπλάνο για να μεταφέρει και τα ζώα του σε μια επιχείρηση με κωδικό όνομα «Operation Ark».

Το άσυλο Nowzad έχει 140 σκυλιά και 60 γάτες, τα οποία φρόντιζαν ο Φάρδινγκ και οι άνθρωποι του. Όταν κλήθηκε να μπει σε πτήση εκκένωσης της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας, ο Φάρδινγκ δεν ήταν διατεθειμένος να φύγει αφήνοντας πίσω του τόσους ανθρώπους και τόσα ζώα. Κι ενώ από την πρώτη στιγμή του είχαν υποσχεθεί πως θα μπουν στην πτήση και οι υπάλληλοι με τις οικογένειες τους, δηλαδή περίπου 68 άτομα, τα ζώα θα έμεναν αβοήθητα στην Καμπούλ.

https://www.intronews.gr/3800-2-afganistan-poies-chores-tha-dechtoun-tous-prosfyges

Αρχικά, ο γραμματέας του υπουγείου Άμυνας της Βρετανίας, Μπεν Γουάλας, είχε πει πως θα μπει προτεραιότητα στους ανθρώπους και μετά θα ακολουθήσουν τα ζώα, γι΄αυτό και δόθηκε ένα τσάρτερ στον Φάρδινγκ για να αποχωρήσουν. Τα ζώα θα έμεναν πίσω. Το πρόβλημα όμως ήταν κι ότι οι άνθρωποι που θα έφευγαν, έπρεπε να έχουν χαρτιά για να τους αφήσουν να περάσουν στο αεροδρόμιο οι Ταλιμπάν, ενώ παράλληλα όσοι είναι στο αεροδρόμιο, θα επιχειρούσαν να μπουν στην πτήση.

Έπρεπε να βρεθεί μια λύση. Κι αυτή ήταν το Operation Ark.

Όπως αναφέρει η Guardian, ο Γουάλας δεσμεύτηκε στον Φάρδινγκ πως θα μπουν άνθρωποι και ζώα, όλοι μαζί στην ίδια πτήση. Επιπρόσθετα, επειδή το αεροπλάνο που θα τους μεταφέρει, έχει 250 θέσεις, μένουν 130 θέσεις κενές στις οποίες θα μπουν Αφγανοί που θέλουν να αποχωρήσουν.

Μάλιστα, ο χειρουργός ζώων, Ίαν ΜακΓκιλ, δηλωσε πως έχουν βρεθεί ήδη νέοι ιδιοκτήτες για όλα τα ζώα με το που φτάσουν στη Βρετανία.