«Εάν ξεπεραστούν οι δείκτες ασφαλείας θα υπάρξουν στοχευμένα μέτρα, αλλά όχι σε λογικές κλεισίματος της εστίασης ή των νυχτερινών κέντρων». Με αυτή του τη δήλωση ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης, κ. Γιάννης Οικονόμου, έδειξε το στίγμα της κατεύθυνσης που θέλει να διατηρήσει το κράτος απέναντι στην αύξηση των κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης Δέλτα και στην ακόμα πιο ανησυχητική αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων. Τα γενικά lockdown με κλείσιμο της εστίασης δεν είναι στο τραπέζι, ειναι όμως άλλα μέτρα που λογικά θα επιβληθούν κατά τόπους.

Τα κρούσματα καθημερινά υπερβαίνουν τα 3.500, όμως το πιο ανησυχητικό, σε αντίθεση με τις αρχές Αυγούστου, είναι ότι αυξάνονται οι νοσηλείες και οι θάνατοι. Χθες, ανακοινώθηκαν 42 νεκροί, ενώ οι νοσηλευόμενοι είναι σταθερά πάνω από τους 330 και η τάση είναι προς τα πάνω για τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Αυτή τη στιγμή, με τρεις νομούς στην Κρήτη και τη Μεσσηνία να έχουν μέτρα lockdown, υπάρχουν αρκετές ακόμα περιοχές που ο δείκτης θετικότητας έχει εκτοξευτεί, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση τη Νάξο και μετά την Ικαρία, ενώ η Μύκονος βρίσκεται παραδόξως σχετικά χαμηλά.

– Νάξος 7,70%
– Ικαρία 6,90%
– Ηλεία 6,51%
– Ανδρος 5,36%
– Καβάλα 4,89%
– Μεσσηνία 4,80% (βρίσκεται, ήδη, υπό καθεστώς μίνι lockdown)
– Ιθάκης 4,78%
– Μύκονος 4,73%
– Θεσπρωτίας 4,42%
– Νησιά του Αργοσαρωνικού 4,19%
– Κάλυμνο 4,12%

https://www.intronews.gr/3892-2-metallaxi-delta-ipometallaxi-au3-anisihia

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και το κόστος των rapid test

Ο εμβολιασμός πολιτών μέσα στον Αύγουστο είχε φυσιολογικά πτώση, με το 55% της χώρας να έχει πλήρως εμβολιαστεί. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ότι θα ισχύσουν από 13 Σεπτεμβρίου, έχουν στόχο να αυξήσουν τον ρυθμό εμβολιασμού, αλλά και να φέρουν τους πολίτες προ των πράξεων τους. Γι΄αυτό και οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, ιδίως γιατροί και στρατιωτικοί, θα κληθούν να εμβολιαστούν υποχρεωτικά, ειδάλλως θα μπουν σε αναστολή εργασίας, ενώ και στον ιδιωτικό τομέα οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους τα self test.

Το κόστος τους που ορίστηκε στα 10 ευρώ, δεν ευχαρίστησε ούτε τον ιδιωτικό ιατρικό κλάδο, καθώς θεωρούν ότι τα έξοδα που απαιτούνται για κάθε rapid test, θα έπρεπε να έχουν την τιμή αρκετά πιο πάνω.

Εκπρόσωποι του συντονιστικού οργάνου των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ), Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία περιγράφουν τα δικά τους έξοδα για τη διενέργεια των rapid tests.

«Συνυπολογίζοντας δε τον όγκο των ιατρικών πράξεων που θα ζητούνται ανά ημέρα, που μέχρι προσφάτως στον ιδιωτικό τομέα ήταν 50.000 rapid test /ημέρα και τα οποία υπολογίζονται ότι θα ξεπεράσουν τα 250.000 τεστ ημερησίως, είναι αντιληπτό ότι ένα εργαστήριο θα πρέπει να επενδύσει σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο είναι αδύνατο να γίνει με την τιμή αυτή. Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μία κατάσταση, στην οποία θα υπάρχει αδυναμία διενέργειας των τεστ παρά την εκπεφρασμένη θέληση όλου του ιατρικού κόσμου να συνδράμει στην αντιμετώπιση της πανδημίας».

Πιο αναλυτικά, τα κόστη που έχει μια ιδιωτική κλινική είναι τα εξής:

1) το κόστος του αναλώσιμου υλικού για τη δειγματοληψία,
2) το κόστος της αντισηψίας μετά τη δειγματοληψία,
3) το κόστος εργασίας του εξειδικευμένου προσωπικού για τη διενέργεια των τεστ,
4) το κόστος του διοικητικού προσωπικού, το κόστος διαχείρισης των αποβλήτων,
5) το κόστος αγοράς των αντιδραστηρίων και τέλος
6) το κόστος απόσβεσης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού

«Ο κορωνοϊός θα μας επισκεφτεί όλους»

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, στο Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης, Γιώργος Ατσαλάκης μιλώντας στο iefimerida, ανέφερε ότι τα κρούσματα θα συνεχίσουν να κυμαίνονται μεταξύ 3.000 και 5.000, ενώ αναφέρθηκε και στους λόγους που εμβολιασμένοι άνω των 60 νοσούν και καταλήγουν σε νοσηλεία.

«Για τέσσερις εβδομάδες, από τις αρχές Ιουλίου, παλινδρομούσε γύρω από τα 2.500 κρούσματα και τώρα αλλάζει επίπεδο. Το μοντέλο μας προβλέπει διακύμανση των κρουσμάτων γύρω από τα 4.000, συν πλην 1.000 κρούσματα μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου. Τα κρούσματα αυτά δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσουν γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολες οι βραχυχρόνιες προβλέψεις αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες, κυρίως οι εμβολιασμοί που έχουν πέσει σε χαμηλά επίπεδα.

Δυστυχώς, επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη που είχαμε κάνει στα μέσα Ιουνίου ότι μέχρι τέλος Αυγούστου δε θα περάσουμε το 55% του εμβολιασμένου πληθυσμού. Στους ανεμβολίαστους τα κρούσματα είναι εννιά φορές περισσότερα σε ότι αφορά στους βαριά νοσούντες. Αυτό οφείλεται στο ότι οι άνω των 60 ετών έχουν συνήθως υποκείμενα νοσήματα».

*  Φωτογραφία: Unsplash/Jens Maes