Την ώρα που στο αεροδρόμιο της Καμπούλ επικρατεί χάος, με εκατοντάδες ανθρώπους να περιμένουν να φύγουν από το Αφγανιστάν, προκειμένου να γλιτώσουν από τους Ταλιμπάν, οι ΗΠΑ εκτιμούν πως περίπου 250.000 Αφγανοί που δικαιούνται αμερικάνικη βίζα και έχουν εργαστεί για λογαριασμό τους, δεν έχουν απομακρυνθεί.

Αυτό σημαίνει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα πρέπει να εκκενώσουν το Αφγανιστάν πριν τη διορία που έχουν επιβάλλει οι Ταλιμπάν, η οποία λήγει την επόμενη εβδομάδα, όπως υποδεικνύουν οι εκτιμήσεις. Ακόμα κι αν συνεχίσουν να απομακρύνουν κόσμο με τους τωρινούς ρυθμούς, δηλαδή 20.000 άτομα την ημέρα, είναι μαθηματικά αδύνατο να ξεφύγει περισσότερος κόσμος.

https://www.intronews.gr/3908-2-i-airbnb-prosferei-diamoni-se-20-000-afganous-prosfyges

Πολλοί Αφγανοί που συνεργάστηκαν τα τελευταία 20 χρόνια με την κυβέρνηση των ΗΠΑ ως μεταφραστές, διερμηνείς, σύμβουλοι διάφορων κατηγοριών και με τον αμερικανικό στρατό, είναι απεγνωσμένοι και επιθυμούν με αγωνία να φύγουν. Στο μεταξύ, δεν έχει γίνει ακριβής ο αριθμός για το πόσοι ακόμη παραμένουν στη χώρα.

Μέχρι στιγμής, πάντως, από τα επίσημα στοιχεία οι ΗΠΑ έχουν απομακρύνει από το Αφγανιστάν 82.300 ανθρώπους, Αμερικανούς, Αφγανούς και άλλες εθνικότητες από τις 14 Αυγούστου.

Μόλις την Τρίτη, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε το σχέδιο του να απομακρύνει τα αμερικανικά στρατεύματα μέχρι τέλος του μήνα, αν και δήλωσε πως το χρονοδιάγραμμα θα μπορούσε να προσαρμοστεί αν είναι απαραίτητο. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ρυθμό να τελειώσουμε μέχρι τις 31 Αυγούστου», είπε.

https://www.intronews.gr/3860-2-joe-biden-afghanistan-isis-sinodos-g7

Ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, ωστόσο, αμφιβάλλουν ότι οι εκκενώσεις θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τη προθεσμία. Τουλάχιστον 4.500 Αμερικανοί πολίτες και τα μέλη των οικογενειών τους έχουν φύγει και περίπου 1.500 Αμερικανοί πολίτες παραμένουν, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Antony J. Blinken.

Πρόσθεσε, επίσης, πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απομακρύνουν όσο περισσότερους Αφγανούς συμμάχους γίνεται και πως όλοι οι Αμερικανοί ή Αφγανοί που έχουν συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και θέλουν να φύγουν, θα μπορούν να το κάνουν και μετά τη προθεσμία. «Οι Ταλιμπάν έχουν υποσχεθεί ότι θα επιτρέψουν «δωρεάν διέλευση» σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις ακόμη και μετά την αποχώρηση», είπε.

https://www.intronews.gr/3877-2-pera-kabul-taliban-skotonoun-paidia-lafira-koritsia

Η έξοδος του αμερικανικού στρατού όμως θα οδηγήσει αναπόφευκτα και στην επιβράδυνση της εκκένωσης. Ακόμα και με τους Αμερικανούς να λειτουργούν ακόμη το αεροδρόμιο, τα εμπόδια για όποιον προσπαθεί να εκκενώσει είναι τεράστια. Μια γυναίκα που εργαζόταν στον Οργανισμό Ηνωμένων Πολιτειών για τη Διεθνή Ανάπτυξη περιέγραψε ότι απομακρύνθηκαν από το αεροδρόμιο από Αμερικανούς αξιωματούχους καθώς περίμενε με την οικογένειά της στο αεροδρόμιο. «Διακινδυνεύσαμε τη ζωή μας», είπε η γυναίκα, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια της οικογένειάς της.

Φωτογραφία: Getty