Οι Ταλιμπάν σχεδιάζουν την απαγόρευση της μουσικής σε δημόσιους χώρους, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της αγωνιστικής ομάδας. Υπενθύμισε στο κοινό ότι πολλές μορφές μουσικής απαγορεύονται από το Ισλάμ.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι θεωρούν τη μουσική μη ισλαμική, οι Ταλιμπάν δήλωσαν ότι «θα πείσουν τους ανθρώπους να μην κάνουν τέτοια πράγματα, αντί να τους πιέσουν». Η απαγόρευση της σε δημόσιους χώρους θα είναι μια επιστροφή σε έναν από τους αυστηρούς κανόνες του εμιράτου των Ταλιμπάν κατά τη δεκαετία του 1990.

Το προηγούμενο εμιράτο επέτρεπε μόνο θρησκευτικές ψαλμωδίες, με σχεδόν όλες τις άλλες μορφές μουσικής να απαγορεύονται λόγω του ότι θεωρείται απόσπαση της προσοχής που θα μπορούσε να ενθαρρύνει ανήθικες σκέψεις.

Η απαγόρευση της μουσικής, ωστόσο, δεν είναι ο μόνος κανόνας που επιβάλουν οι Ταλιμπάν, στους Αφγανούς πολίτες. Οι φόβοι για τις γυναίκες και τα κορίτσια αυξήθηκαν στη συνέχεια υπό το νέο καθεστώς των Ταλιμπάν. Ενώ αρχικά εμφανίστηκε πιο προοδευτικό, με τον εκπρόσωπο, Suhail Shaheen, να λέει ότι δεν υπάρχει τίποτα για το οποίο να «ανησυχείτε ή να φοβάστε», υπάρχουν αναφορές βίας κατά των γυναικών.

https://www.intronews.gr/3908-2-i-airbnb-prosferei-diamoni-se-20-000-afganous-prosfyges

Δεν είναι μόνο η απαγόρευση της μουσικής που ανησυχεί

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 18 Αυγούστου, μια γυναίκα πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τη μαχητική ομάδα επειδή δεν φορούσε μπούρκα. Επιπλέον, υπήρξαν αναφορές ότι Αφγανοί στοχοποιήθηκαν και δέχτηκαν επίθεση επειδή φορούσαν «δυτικά» ρούχα.

Στις 24 Αυγούστου, προέκυψε ότι οι Ταλιμπάν εμπόδιζαν τους Αφγανούς να πάνε στο αεροδρόμιο, το οποίο ήταν ένα σκηνικό χάους εξαιτίας των χιλιάδων ανθρώπων που συρρέουν στην Καμπούλ σε μια απελπιστική προσπάθεια να διαφύγουν από τη χώρα.  Ακόμα, ευθύνονται για τον θάνατο του κωμικού, Κάσα Ζουάν, ο οποίος εκδιώχθηκε από το σπίτι του και εκτελέστηκε από τους Ταλιμπάν επειδή τους «κορόιδευε».

Ο Μπόρις Τζόνσον πρότεινε μια προσφορά μετρητών στην ισλαμική ομάδα, υπό την προϋπόθεση ότι θα ακολουθήσουν μια σειρά από προϋποθέσεις, με σκοπό να εξασφαλίσουν «ασφαλές πέρασμα» για όσους θέλουν να φύγουν από τη χώρα ακόμη και μετά την προθεσμία της 31ης Αυγούστου που έθεσε ο Μπάιντεν.

Ωστόσο, εκθέσεις έχουν προειδοποιήσει έκτοτε ότι υπάρχει «πολύ υψηλός κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης» κατά των εκκενώσεων στο Αφγανιστάν.

Η απαγόρευση της μουσικής, παρά τους ισχυρισμούς του Μουτζαχίντ ότι οι άνθρωποι δεν θα «πιεστούν» να την υπακούσουν, έχει αφήσει τους Αφγανούς να αναρωτιούνται ποιοι άλλοι κανόνες από το εμιράτο των Ταλιμπάν το 1990 θα αποκατασταθούν.