Με τον πιο φρικτό τρόπο επιβεβαιώθηκε η ενημέρωση που είχαν από το βράδυ της Τετάρτης οι Αμερικάνοι για επίθεση του ISIS-K στο αεροδρόμιο όπου διεξάγονται οι εκκενώσεις με τα στρατιωτικά αεροπλάνα. Οι δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, έχουν μέχρι στιγμής οδηγήσει στο θάνατο 72 ανθρώπους, 60 Αφγανούς και 12 Αμερικανούς στρατιώτες, με άλλους 150 να βρίσκονται στο νοσοκομείο με τραύματα και πλέον η κατάσταση είναι έκρυθμη.

Η Guardian   έκανε αναφορά για μια τρίτη έκρηξη στην Καμπούλ που συνέβη πριν από λίγο, όμως δεν επιβεβαιώνεται, ενώ το Reuters μεταφέρει μαρτυρίες ανθρώπων για ήχο έκρηξης στα 3-4 χιλιόμετρα μακριά από το αεροδρόμιο. Η πηγή του πρακτορείου εξήγησε αργότερα πως οι Ταλιμπάν μεταδίδουν πως η έκρηξη ήταν αποτέλεσμα επιχείρησης του αμερικανικού στρατού, που κατέστρεφε πυρομαχικά. Την ευθύνη των εκρήξεων ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος με το παρακλάδι του ISIS-K.

11 στρατιώτες πεζικού και 1 του ναυτικού είναι οι 12 νεκροί Αμερικάνοι, ενώ στον απολογισμό των νεκρών υπάρχουν 60 Αφγανοί και ο αριθμός ενδέχεται να μεγαλώσει, καθώς είναι αρκετοί οι σοβαρά τραυματίες. Συνολικά οι τραυματίες υπερβαίνουν τους 150 και αν συνυπολογίσει κανείς πως η κατάσταση στο Αφγανιστάν και την Καμπούλ εδώ και 10 ημέρες είναι σε ανισορροπία, χωρίς να μεταφέρεται προς τα εκεί ανθρωπιστική βοήθεια, αντιλαμβάνεται πως υπάρχουν ελλείψεις σε υλικά, σε νοσηλευτικό προσωπικό και η φροντίδα των πληγέντων είναι πολύ δύσκολη.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ράαμπ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των Αμερικάνων που πέθαναν, αλλά και στους Αφγανούς που είδαν συμπατριώτες τους να αφήνουν την τελευταία τους πνοή αιμόφυρτοι στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

«ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο μένουν πιστοί στο πλάνο τους να εκκενώσουν όσους περισσότερους ανθρώπους γίνεται. Είναι μια παρακαταθήκη για το προσωπικό μας που συνεχίζει τις προσπάθειες του υπό πυροβολισμούς και εκρήξεις. Δε θα υποκύψουμε σε δειλές πράξεις τρομοκρατίας».

Πυροβολισμοί στον αέρα από στρατιώτες για να «σπάσουν» το πλήθος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Ο Στρατηγός ΜακΚένζι, ένας από τους επικεφαλής των αμερικανικών επιχειρήσεων στην Καμπούλ, έδωσε εκτενή αναφορά στα μίντια στο Πεντάγωνο και ανέφερε πως βρίσκεται σε συνομιλίες με τους Ταλιμπάν ώστε να αυξηθεί η ασφάλεια στο αεροδρόμιο Hamid Karzai.

«Δε μπορώ να επιβεβαιώσω αν έγιναν άλλες επιθέσεις πέραν του αεροδρομίου σήμερα. Η επίθεση θα γινόταν αργά ή γρήγορα. Προς το παρόν δεν έχω αντιληφθεί κάτι που θα με έπειθε πως οι Ταλιμπάν επέτρεψαν να γίνει η επίθεση αυτή.

https://www.intronews.gr/4021-2-kaboul-parakladi-tou-isis-piso-apo-tin-epithesi

Μιλήσαμε με τους Ταλιμπάν και τους εξηγήσαμε πως πρέπει να διευρύνουν την περίμετρο που επιτηρούν γύρω από το αεροδρόμιο και τους υποδείξαμε δρόμους που θεωρούμε ότι μπορεί να προσφέρουν δίοδο σε επόμενες βομβιστικές επιθέσεις. Μας είπαν ότι είναι πρόθυμοι να τους αποκλείσουν, γιατί αντιλαμβάνονται πως είναι υψηλή η πιθανότητα να έχει γαζωθεί ένα όχημα με εκρηκτικό μηχανισμό και να εκραγεί ξανά η περιοχή στο αεροδρόμιο της Καμπούλ».

Πάνω από το αεροδρόμιο πετάνε drones που κάνουν διαρκή καταγραφή κινήσεων, όμως με τέτοιο πλήθος και με τις διαρκείς μετακινήσεις σε διάφορες μεριές του αεροδρομίου, είναι δύσκολο να καταγραφεί κάθε τι το παράξενο.

Μετά τον ΜακΚένζι, σειρά θα πάρει ο Τζο Μπάιντεν που ανακοινώθηκε πως θα μιλήσει στους Αμερικανούς στις 02:00 ώρα Ελλάδας (17:00 ώρα δυτικής ακτής/21:00 ώρα ανατολικής ακτής). Λίγο νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε λάβει όλο το briefing από το επιτελείο του και τους στρατιωτικούς επικεφαλής στην αίθουσα συσκέψεων στον Λευκό Οίκο, όπου βρισκόταν ούτως ή άλλως την ώρα που έγιναν γνωστές οι εκρήξεις και επιβεβαιώθηκαν από τον Τζον Κίρμπι.

Την ίδια στιγμή, ο πανικός που επικρατεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι τεράστιος, τα πτώματα που κείτονται στον αεροδιάδρομο περισυλλέγονται και μεταφέρονται σε συγκεκριμένο σημείο και οι ξένες δυνάμεις που βρίσκονται εκεί πυροβολούν στον αέρα για να σταματήσουν το πανικόβλητο πλήθος που τρέχει προς πάσα κατεύθυνση. Οι πτήσεις εκκένωσης συνεχίζονται κανονικά και μάλιστα μια από τις εκρήξεις πέτυχε τον βετεράνο ιδιοκτήτη καταφυγίου ζώων, τον Πολ Φάρδινγκ, μαζί με τους υπαλλήλους του, λίγο πριν επιβιβαστούν στο αεροπλάνο.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε τις εκρήξεις στην Καμπούλ

Με μια ενημέρωση στο κανάλι του στο Telegram, το πρακτορείο Amaq, που ανήκει στον ISIS, πήρε την ευθύνη των εκρήξεων και αποκάλυψε πως ο Αμπντούλ Ραχμάν αλ-Λογκάρι είναι ο άντρας που έφερε εις πέρας την αποστολή που του ανατέθηκε και σκότωσε 72 ανθρώπους.

Το ISIS θέλει από καιρό να δολοφονήσει τους Αφγανούς που συνεργάστηκαν με τους Αμερικάνους και η συσσώρευση αρκετών στο αεροδρόμιο Hamid Karzai τους έδωσε την κατάλληλη ευκαιρία για να το κάνουν. Πρόκειται εξάλλου για μια περιοχή που προσφέρεται για βομβιστικές επιθέσεις, ιδίως από τη στιγμή που οι Ταλιμπάν έχουν το νου τους μόνο στο να ελέγχουν όσους έχουν έγγραφα και η προσοχή τους είναι μειωμένη προς τον βασικότερο κίνδυνο, δηλαδή τους βομβιστές.

Απ΄ό,τι φαίνεται, 20 χρόνια μετά το ξεκίνημα του πολέμου απέναντι στην τρομοκρατία, το τέλος απέχει ακόμα πολλά χιλιόμετρα…