90 Αφγανοί πολίτες και 13 Αμερικανοί στρατιώτες. Αυτός είναι ο νέος θλιβερός απολογισμός από τη βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, στο Αφγανιστάν, όπου από το μεσημέρι της Πέμπτης επικρατεί πανικός, με πολίτες που βρίσκονταν στο Hamid Karzai Airport να τρέχουν πανικόβλητοι και να επιχειρούν να μπουν όπως όπως στα αεροπλάνα που συνέχιζαν το σχέδιο εκκένωσης. Σε έκτακτο διάγγελμα του το βράδυ της Πέμπτης, ο Τζο Μπάιντεν, συνεπικουρούμενος κι από τον Στρατηγό Φρανκ ΜακΚένζι, επικεφαλής του αμερικανικού στρατού, τόνισε πως το πλάνο αποχώρησης θα συνεχιστεί και μόλις ολοκληρωθεί, θα βρεθούν οι υπαίτιοι για να υπάρξει εκδίκηση.

Ισπανία, Πολωνία, Καναδάς έχουν ολοκληρώσει τις δικές τους επιχειρήσεις εκκένωσης της Καμπούλ, καθώς είχαν μικρό αριθμό ανθρώπων να μεταφέρουν σε ασφαλές έδαφος. Οι Ισπανοί επέλεξαν το Ντουμπάι, άλλοι επέλεξαν το Πακιστάν ή χώρες της Άπω Ανατολής. Μάλιστα, ξενοδοχεία στην Ισλαμαμπάντ δε δέχονται πια κρατήσεις, ώστε να έχουν διαθέσιμα δωμάτια για να φιλοξενήσουν πολιτικό προσωπικό ή Αφγανούς πρόσφυγες που φεύγουν κατά χιλιάδες.

Στη Βρετανία περίπου 1.000 άνθρωποι έχουν δηλώσει διαθεσιμότητα σπιτιών για να φιλοξενήσουν Αφγανούς που έχουν βρετανική βίζα για να πάνε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Βρετανία βρίσκεται κι αυτή πολύ κοντά στην αποπεράτωση της εκκένωσης για τα δικά της άτομα, χωρίς όμως να έχει γλυτώσει από το Αφγανιστάν όσους θα ήθελε. Συνολικά, 14.000 άνθρωποι (στρατιώτες, πολιτικό προσωπικό και Αφγανοί συνεργάτες) έχουν αποχωρήσει από το Αφγανιστάν με κατεύθυνση τη Βρετανία.

Στο αεροδρόμιο της Καμπούλ έχουν μείνει ακόμα 1.000 άτομα, με τον υπουργό Άμυνας, Μπεν Γουάλας, να ανακοινώνει πως «με βαθιά μας λύπη σας λέμε πως δεν καταφέραμε να βάλουμε στα αεροπλάνα όσους θα θέλαμε».

https://www.intronews.gr/4021-2-kaboul-parakladi-tou-isis-piso-apo-tin-epithesi

Η Νέα Ζηλανδία με τη σειρά της, ανακοίνωσε διά της πρωθυπουργού Γιασίντα Άρντερν, πως θα διακοπούν οι πτήσεις από και προς το Αφγανιστάν. Η βομβιστική επίθεση επέσπευσε κάποιες αποφάσεις, ενώ μέχρι στιγμής η Άρντερν δε γνωρίζει πόσοι Αφγανοί με χορηγημένη βίζα δε θα μπορέσουν να μεταφερθούν στη Νέα Ζηλανδία ή πόσοι είχαν εγγραφεί στο SafeTravel για να καταφέρουν να φύγουν από το Αφγανιστάν.

37 άτομα, κυρίως μεταφραστές, που εργάστηκαν για τη Νέα Ζηλανδία, κάνουν λόγο για προδοσία και δηλώνουν σοκαρισμένοι από την απόφαση της Άρντερν να διακόψει τις πτήσεις. «Τι θα απογίνουμε όλοι εμείς που έχουμε βίζα και εργαστήκαμε άμεσα για τη Νέα Ζηλανδία» αναρωτιέται ένας απ΄αυτούς, μιλώντας στη Guardian.

Ο χρόνος σταμάτησε στο Αφγανιστάν

«Οι άνθρωποι είναι τρομοκρατημένοι. Ο φόβος αυξάνεται και οι άνθρωποι πουλάνε όλα τους τα υπάρχοντα για να μαζέψουν λεφτά και να πληρώσουν άλλους για να τους μεταφέρουν εκτός Αφγανιστάν. Δεν έχουν καμία ελπίδα και δε βλέπουν μέλλον εδώ. Φοβούνται ότι θα υπάρξει νέος εμφύλιος, με ένα νέο κύμα επιθέσεων από τον ISIS. Αν πας σε ένα Internet Cafe, είναι γεμάτο με ανθρώπους που εγγράφονται για να λάβουν ινδική ή πακιστανική βίζα. Δεν υπάρχει ασφάλεια, τα σχολεία δε λειτουργούν και ολόκληρο το κράτος έχει παραλύσει. Οι υπάλληλοι δεν επιστρέφουν στις δουλειές τους γιατί φοβούνται αντίποινα και άνθρωποι όπως εγώ, που συνεργάστηκαν με ξένες χώρες, μετρούν κάθε στιγμή. Μπορείς να δεις το χάος στην πόλη. Οι άνθρωποι αναπνέουν με το ζόρι εδώ».

Αυτά δήλωσε στη Guardian ένας Αφγανός που εργάστηκε σε αυτά τα 20 χρόνια με τους Βρετανούς και αντιλαμβάνεται κανείς το αίσθημα του φόβου που έχει καταλάβει κάθε σημείο του σώματος για κάθε άνθρωπο στο Αφγανιστάν. Οι νεκροί από τις δύο βομβιστικές επιθέσεις έφτασαν τους 103, με 90 Αφγανούς πολίτες και 13 στρατιώτες των ΗΠΑ να πεθαίνουν είτε στην πύλη Abbey του αεροδρομίου είτε στα πέριξ του ξενοδοχείου Baron όπου έγινε η δεύτερη έκρηξη. Παράλληλα, άλλοι 18 στρατιώτες των ΗΠΑ είναι τραυματίες, ενώ συνολικά οι τραυματίες στα νοσοκομεία έχουν ξεπεράσει τους 150.

Πρόκειται για την πιο αιματηρή ημέρα για τον αμερικανικό στρατό μετά το 2011, στη διάρκεια της παρουσιας του στο Αφγανιστάν, ενώ η προηγούμενη φορά που Αμερικανός στρατιώτης έπεσε στο πεδίο της μάχης, ήταν τον Φεβρουάριο του 2020.

Τζο Μπάιντεν: «Δεν είναι τώρα η στιγμή, αλλά θα εκδικηθούμε τους υπαίτιους»

Σε όλο αυτό το διάστημα της κατάληψης της εξουσίας των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, ο Τζο Μπάιντεν είχε έναν και μόνο στόχο: να φύγει κάθε Αμερικάνος από την Καμπούλ και όσοι Αφγανοί συνεργάτες τους μπορούσαν. Τίποτα άλλο δεν είχε στο μυαλό του και γι΄αυτό κατηγορήθηκε αρκετές φορές ως δειλός Πρόεδρος που δεν χτυπάει το χέρι στο τραπέζι.

Ο απολογισμός των νεκρών το βράδυ της Πέμπτης, χτύπησε βαθιά και στο δικό του θυμικό και κατόπιν πολύωρων συζητήσεων με τους επικεφαλής του στρατού και συνεργάτες του στον Λευκό Οίκο, προέβη σε διάγγελμα όπου τόνισε ότι το σχέδιο εκκένωσης θα συνεχιστεί κανονικά, ώστε να ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου και όταν αυτό τελειώσει, θα γίνουν οι ενέργειες εκδίκησης προς το Ισλαμικό Κράτος που ανέλαβε την ευθύνη των βομβιστικών επιθέσεων.

«Θα σας κυνηγήσουμε μέχρις εσχάτων και θα σας κάνουμε να πληρώσετε γι΄αυτό. Γνωρίζουμε ποιοι είστε. Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ποιοι ευθύνονται. Δεν είμαστε ακόμα σίγουροι. Θα απαντήσουμε με δύναμη και αποφασιστικότητα τη στιγμή που εμείς θα επιλέξουμε. Οι τρομοκράτες του ISIS δε θα νικήσουν.

Θα σώσουμε τους Αμερικάνους, θα σώσουμε τους Αφγανούς συμμάχους μας και η επιχείρηση θα συνεχιστεί. Δε θα μας τρομάξει τίποτα. Η αποστολή θα τελειώσει. Δε θα μας περιορίσει κανένας τρομοκράτης. Οι Αμερικάνοι που πέθαναν, έδωσαν τη ζωή τους για άλλους. Είναι οι ήρωες μας. Η καρδιά μου και της Τζιλ (της γυναίκας του) πονάνε.

Όχι μόνο για τους Αμερικάνους, αλλά και για τους Αφγανούς, για τα παιδιά που χάθηκαν. Δε θα το συγχωρήσουμε αυτό. Θα εκδικηθούμε. Το υπόσχομαι. Θα πληρώσουν οι υπαίτιοι» είπε φανερά οργισμένος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, που θα μεταβεί στο Ντελαγουέαρ, όπου μεταφέρονται οι σωροί των πεσόντων στρατιωτών, ενώ, σύμφωνα με τη Τζεν Πσάκι, υπεύθυνη Τύπου, θα μιλήσει τηλεφωνικά με τους συγγενείς των νεκρών, μεταδίδει το Assosiated Press.

Ο Στρατηγός Φρανκ ΜακΚένζι εξέφρασε σε δηλώσεις του τον φόβο του για σωρεία νέων τρομοκρατικών επιθέσεων και γι΄αυτό, όπως είπε, έχει ενημερώσει τους στρατιώτες στο Αφγανιστάν να βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενώ συντονίζει διαρκώς επιχειρήσεις εύρεσης πιθανών τρομοκρατών-βομβιστών.

Οι Αμερικάνοι έχουν εκκενώσει περίπου 100.000 ανθρώπους, με 5.000 εξ αυτών να βρίσκονταν τα ξημερώματα της Παρασκευής στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, αναμένοντας πτήση διαφυγής από το Αφγανιστάν. Υπάρχουν ακόμα 1.000 άτομα, κυρίως Αφγανοί, που περιμένουν να διαφύγουν, αλλά δεν έχει βρεθεί λύση γι΄αυτούς.