Ύστερα από χρόνια με σοβαρά προβλήματα υγείας, ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Άκης Τσοχατζόπουλος, άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία 82 ετών. Όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ, ο Άκης Τσοχατζόπουλος βρισκόταν κλινήρης τους τελευταίους μήνες σε ιδιωτικό θεραπευτήριο στην Καστέλλα. Μια ανακοπή καρδιάς ήταν αυτή που προκάλεσε το θάνατο του, με τους γιατρούς να προσπαθούν να τον επαναφέρουν, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Από το 2012, όταν και συνελήφθη, τα προβλήματα υγείας του κατά την παραμονή του στη φυλακή αυξήθηκαν και συχνά πυκνά έμπαινε στα νοσοκομεία για να νοσηλευτεί, κυρίως για προβλήματα στην καρδιά. Στις αρχές του 2020 είχε πάθει καρδιακό επεισόδιο λόγω επιπλοκών από επέμβαση που είχε κάνει στον αυχένα του, ενώ το καλοκαίρι του 2020 είχε νοσηλευτεί στην παθολογική κλινική του Σισμανογλείου Νοσοκομείου.

Πού γεννήθηκε και πώς άρχισε η πολιτική του σταδιοδρομία

Γεννημένος στην Αθήνα το 1939 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, ο Άκης Τσοχατζόπουλος επέλεξε πρώτα να ασχοληθεί με το μπάσκετ, παίζοντας ως 3άρι στον ΠΑΟΚ. Στη συνέχεια σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Μόναχο Μηχανικός Οικονομίας και Διοίκησης (1967). Εργάστηκε σε κατασκευές δημοσίων έργων στη Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία και Ιταλία. Η βάση του ήταν στη Γερμανία, όπου έζησε συνολικά 16 χρόνια, από το 1959 έως το 1975 οπότε και επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα.

Λίγα χρόνια πριν, στην αρχή της δικτατορίας, του απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα, καθώς η Χούντα τού είχε αφαιρέσει την ελληνική ιθαγένεια, λόγω της αντιστασιακής του δραστηριότητας. Το 1968 ήταν που γνωρίστηκε στη Φρανκφούρτη με τον Ανδρέα Παπανδρέου και μαζί ίδρυσαν το Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κόμμα (ΠΑΚ) που είχε αντιδικτατορική δράση. Με την επιστροφή τους στην Ελλάδα, κι ενώ είχαν ξεκινήσει οι ζυμώσεις από το εξωτερικό, ίδρυσαν το ΠΑΣΟΚ.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος διετέλεσε βουλευτής από το 1981 μέχρι το 2004 (η βουλευτική του πορεία ξεκίνησε το 1975), ήταν ιστορικό και ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα το 1996 είχε θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος του κόμματος, όπου ισοψήφισε με τον Κώστα Σημίτη με 53 ψήφους. Στην επαναληπτική ψηφοφορία έλαβε 75 ψήφους, έναντι 86 του Κώστα Σημίτη.

https://www.intronews.gr/4034-2-afdghanistan-103-nekroi-antipoina-biden

Την περίοδο 1990 – 1994 διετέλεσε γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ενώ το 1995 εξελέγη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και διετέλεσε αναπληρωτής πρωθυπουργός. Με με την ιδιότητα αυτή εκπροσώπησε την Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μαδρίτη.

Υπήρξε υπουργός σε όλα αυτά τα 23 χρόνια του ΠΑΣΟΚ, ενώ η τελευταία του φορά ως βουλευτής ήταν το 2007. Στις πρόωρες εκλογές που προκηρύχθηκαν εκείνη τη χρονιά, ο Άκης Τσοχατζόπουλος δεν εξελέγη και αυτό ήταν το κύκνειο άσμα του ως πολιτικός. Το 2011 διαγράφηκε οριστικά από το ΠΑΣΟΚ.

Στις 11 Απριλίου 2012 συνελήφθη με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και στις 7 Οκτωβρίου 2013 καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 20 ετών, με την ποινή του να μειώνεται αργότερα σε 19 χρόνια. Επικαλούμενος προβλήματα υγείας αποφυλακίστηκε στις 2 Ιουλίου 2018.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος και οι 2 γυναίκες της ζωής του

Στην προσωπική του ζωή είχε δύο γάμους. Το 1964 παντρεύτηκε τη Γερμανίδα Γκούντρουν Μολντενχάουερ, με την οποία απέκτησε μία κόρη κι έναν γιο, την Αρετή και τον Αλέξανδρο. Λέγεται πως είχαν γνωριστεί στο Μόναχο, όπου ο Άκης Τσοχατζόπουλος δούλευε ως καθαριστής τζαμιών και έτυχε να εργαστεί σε έναν ουρανοξύστη, όπου στεγαζόταν η εταιρεία της Γκούντρουν. Ο γάμος τους κράτησε 4 δεκαετίες και έληξε επεισοδιακά το 2004.

Η Βίκυ Σταμάτη είχε μπει στη ζωή του δέκα χρόνια νωρίτερα, όμως η Γκούντρουν αρνείτο το διαζύγιο. Τελικά αυτό ήρθε το 2004, για να ακολουθήσει ο γάμος με τη Βίκυ Σταμάτη.