Παρά τις δύο εκρήξεις που έγιναν την Πέμπτη και τους συνολικά 103 νεκρούς, τα σχέδια εκκένωσης των ξένων χωρών στο Αφγανιστάν συνεχίζονται, με κάποιες εξ αυτών να έχουν ολοκληρώσει πρόωρα ή κανονικά το σχέδιο τους. Η Νέα Ζηλανδία είναι η πρώτη χώρα που αποφάσισε να διακόψει τις πτήσεις και την εκκένωση, και μάλιστα άφησε πίσω 37 μεταφραστές οι οποίοι κάνουν λόγο για προδοσία από την Άρντερν, αφού έχουν κανονικά τα έγγραφα που χρειάζονται, όπως και οι οικογένειες τους.

Η Γερμανία έχει ακόμα 300 άτομα να βγάλει από το Αφγανιστάν, ενώ συνολικά λέγεται ότι 10.000 Αφγανοί είχαν χαρτιά από τους Γερμανούς, ως συνεργάτες τους, για να πάνε στη Γερμανία. Από τα εδάφη της Καμπούλ έχουν απογειωθεί ως τώρα 5.347 άνθρωποι για λογαριασμό της Γερμανίας, με τους 4.100 να είναι Αφγανοί.

Και η Σουηδία ολοκλήρωσε την δική της εκκένωση, με την υπουργό Εξωτερικών, Αν Λίντε, να ενημερώνει πως περίπου 1.100 άνθρωποι, κυρίως ντόπιοι με τις οικογένειες τους, έχουν φύγει από την Καμπούλ με προορισμό τη σκανδιναβική χώρα.

Η Ισπανία τελείωσε με την εκκένωση το βράδυ της Πέμπτης, όταν 168 άτομα μεταφέρθηκαν με πτήση στο Ντουμπάι. Στην πτήση υπήρχαν 4 Πορτογάλοι στρατιώτες και 83 Αφγανοί πολίτες. Στο σύνολο, η Ισπανία έχει μεταφέρει από την Καμπούλ 1.898 Ισπανούς και Αφγανούς.

Σύμφωνα με τον Στρατηγό Γουέιν Έιρ, ο Καναδάς ολοκλήρωσε με τη σειρά του την εκκένωση, με 3.700 Καναδούς και Αφγανούς να επιβιβάζονται στα πολεμικά του αεροσκάφη για να μεταφερθούν σε κοντινές χώρες και ασφαλές έδαφος.

https://www.intronews.gr/4041-2-o-bretanos-ypourgos-aminas-proeidopoiei-gia-nees-epitheseis

Η Πολωνία είχε προλάβει να διασώσει 900 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 300 παιδιά, πριν γίνουν οι βομβιστικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Η Ιταλία θα ολοκληρώσει τη δική της εκκένωση ως το βράδυ της Παρασκευής, καθώς απομένει μια ακόμα πτήση που θα μεταφέρει 50 Αφγανούς και θα ανεβάσει τον αριθμό των ανθρώπων που διέσωσε, στους 5.000.

Περίπου 4.000 Αφγανοί πρόσφυγες έχουν καταφτάσει στην Αλβανία που συμφώνησε να τους υποδεχτεί και να προσφέρει φιλοξενία, με 121 άτομα να απομένουν ακόμα, τα οποία θα μπουν σήμερα σε πτήση.

Η Τουρκία έχει βάλει σε αεροπλάνα της 1.000 Τούρκους πολίτες και 1.400 Αφγανούς.

Το Κατάρ έχει κάνει τη δεύτερη μεγαλύτερη επιχείρηση, μεταφέροντας 40.000 Αφγανούς στα εδάφη του. Από κοντά και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 36.500 Αφγανούς συνολικά.

Η Αυστραλία διέσωσε 4.100 ανθρώπους, με τους 900 να είναι Αυστραλοί διπλωμάτες και στρατιώτες και τους υπόλοιπους με καταγωγή από το Αφγανιστάν.

Η Γαλλία έχει μεταφέρει σε ασφάλεια 2.500 Αφγανούς και 100 Γάλλους, όπως αναφέρει το France24, αλλά υπάρχουν φόβοι πως δεν θα προλάβει να μεταφέρει όλο το δυναμικό της ως το τέλος της διορίας των Ταλιμπάν.

Το Βέλγιο είχε πιο εύκολο έργο και μετέφερε μέσα σε λίγα 24ωρα 1.500 ανθρώπους, ολοκληρώνοντας την εκκένωση το βράδυ της Τετάρτης.

Η Βρετανία μετέφερε σήμερα το πρωί 100 Αφγανούς συνεργάτες της και πλέον στην Καμπούλ βρίσκονται 900 Αφγανοί ακόμα και 60 διπλωμάτες. Ο υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας, ενημέρωσε ότι ανάμεσα τους είναι μόνο 100-150 Βρετανοί που θα μείνουν οικειοθελώς στην Καμπούλ, ενώ ζήτησε συγγνώμη για το ότι δε θα μπορέσει η χώρα του να μεταφέρει όλους όσους θα ήθελε, αφήνοντας πίσω Αφγανούς συνεργάτες που θα κληθούν να ζήσουν στον φόβο.

Συνολικά η Βρετανία έχει εκκενώσει πάνω από 13.000 ανθρώπους, με τους 8.000 να είναι Αφγανοί υπήκοοι και 4.000 να έχουν βρετανικό διαβατήριο. Για την ολοκλήρωση της επιχείρησης, θα χρειαστεί να γίνουν ακόμα 8-9 πτήσεις.

Καταγγελία για συνδρομή των Ταλιμπάν στην επίθεση, από Βρετανό πολιτικό

Ως προς τη βομβιστική επίθεση, ο Γουάλας αποκάλυψε ότι ήταν ένας άντρας με γιλέκο γεμάτο εκρηκτικά που εντοπίστηκε μέσα από την περίπολο των 300 μέτρων γύρω από το αεροδρόμιο που είχαν στήσει ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ταλιμπάν, καθώς ανέμεναν μια τρομοκρατική επίθεση.

«Νομίζουμε ότι ήταν ένα γιλέκο αυτοκτονίας και μια μικρότερη συσκευή. Το άτομο αυτό εισήλθε στην περίμετρο που είχαμε στήσει την προηγούμενη ημέρα. Ακολούθησε μια πορεία από το ξενοδοχείο Baron και βρέθηκε ανάμεσα στις οικογένειες, όπου και εξερράγη».

Για την βομβιστική επίθεση, μπορεί οι ενδείξεις να μην οδηγούν σε ευθύνη των Ταλιμπάν, όμως ο Τομ Τούγκεντχατ, Βρετανός πολιτικός του Συντηρητικού Κόμματος και Επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, εξέφρασε την οργή του που δε μπόρεσε να πάρει τον μεταφραστή του, ενώ έχει κινήσει διαδικασίες για Επιτροπή στο Κοινοβούλιο που θα εξετάσει τη διαχείριση αυτής της κρίσης από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον. Αφήνει μάλιστα αιχμές πως οι Ταλιμπάν έβαλαν το χεράκι τους για να γίνουν οι εκρήξεις.

https://twitter.com/TomTugendhat/status/1431023852956626944?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1431023852956626944%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.theguardian.com%2Fworld%2Flive%2F2021%2Faug%2F27%2Fafghanistan-taliban-live-news-kabul-airport-attack-bomb-explosion-civilians-us-marines-killed-abbey-gate-is-islamic-state-biden-vows-revenge-latest-updates

Τέλος, όσον αφορά στις ΗΠΑ, έχουν ενταθεί οι επιχειρήσης μεταφοράς Αφγανών, με τους αρμόδιους να αναφέρουν πως ο αριθμός των ανθρώπων που έχει εκκενώσει την Καμπούλ από τις 13 Αυγούστου, ανέρχεται στους 105.000. Και πάλι όμως, δεν περιλαμβάνει όλους όσοι αναζήτησαν βίζα και την ευκαιρία για να φύγουν από το καθεστώς των Ταλιμπάν.

Το Reuters μιλά για 1.500 ανθρώπους που καλούνται να μεταφέρουν ακόμα οι ΗΠΑ, αλλά ενδεχομένως ο αριθμός να είναι σχετικά μεγαλύτερος, μιας και αρκετοί άνθρωποι δεν έχουν καταφέρει ακόμα να πάρουν βίζα ή να εμφανιστούν στο αεροδρόμιο.

Οι New York Times, σε εκτενές ρεπορτάζ τους, τονίζουν πως με αυτόν τον ρυθμό, η εκκένωση δε θα ολοκληρωθεί στις 31/8, παρά την αύξηση της έντασης από το Πεντάγωνο.