Το Πεντάγωνο και οι υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ βρίσκονται σε ύψιστη επιφυλακή για πιθανά νέα χτυπήματα του ISIS, κατά τα τελευταία κρίσιμα 24ωρα που ολοκληρώνεται η επιχείρηση εκκένωσης από το Αφγανιστάν.

Οι πληροφορίες που φτάνουν στο Λευκό Οίκο για νέες επιθέσεις των τζιχαντιστών όλο και πυκνώνουν, μετά τη βομβιστική επίθεση της περασμένης Πέμπτης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και την αμερικανική επίθεση αντιποίνων με στόχο οργανωτή επιθέσεων του ISIS με την ομάδα των συμβούλων εθνικής ασφάλειας του Τζο Μπάιντεν να προειδοποιεί ότι τα στρατεύματα των ΗΠΑ που βρίσκονται ακόμη στο Αφγανιστάν διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο.

Πρεσβεία των ΗΠΑ στους Αμερικανούς υπηκόους: «Φύγετε από το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Ήδη από χθες η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ ζήτησε από Αμερικανούς υπηκόους να φύγουν αμέσως από την περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας σε ένα προειδοποιητικό μήνυμα ασφαλείας, την επομένη της επίθεσης που σκότωσε πάνω από 180 ανθρώπους, ανάμεσά τους και 13 Αμερικανούς στρατιώτες.

«Οι Αμερικανοί υπήκοοι που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Πύλη Άμπι, στην Ανατολική Πύλη, στη Βόρεια Πύλη ή Πύλη Νέου Υπουργείου Εσωτερικών θα πρέπει να φύγουν αμέσως από εκεί», ανέφερε η πρεσβεία στον ιστότοπό της, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Μια ημέρα πριν την επίθεση της Πέμπτης, είχε εκδοθεί παρόμοια προειδοποίηση. «Λόγω απειλών ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, συνεχίζουμε να συμβουλεύουμε στους Αμερικανούς υπηκόους να αποφεύγουν να πηγαίνουν στο αεροδρόμιο και να αποφεύγουν τις πύλες του αεροδρομίου», τόνισε η πρεσβεία.

Χθες, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι η επιχείρηση απεγκλωβισμού ανθρώπων από το Αφγανιστάν μέσω του αεροδρομίου της Καμπούλ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει «απτές και αξιόπιστες απειλές».

Συνεχίζεται η επιχείρηση εκκένωσης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Οι αερομεταφορές ανθρώπων που θέλουν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν συνεχίζονται μέσω του αεροδρόμιου της Καμπούλ με πολύ ταχύ ρυθμό», όπως δήλωσε δυτικός αξιωματούχος στο Reuters σημειώνοντας ότι θα παρασχεθεί η δυνατότητα «σε κάθε ξένο να εγκαταλείψει το Αφγανιστάν μέσα στο επόμενο 48ωρο».

Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να καταφεύγουν στο αεροδρόμιο προσδοκώντας να επιβιβαστούν σε κάποιο αεροπλάνο, σύμφωνα με τον στρατηγό των ΗΠΑ Χανκ Τέιλορ, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης ανθρώπων θα γίνουν «μέχρι την τελευταία στιγμή».

https://www.intronews.gr/4057-2-afghanistan-ekkenosi-posoi-efigan

Συνεργασία των ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν

Ο Μπιλάλ Καρίμι, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, είπε ότι έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις τους σε τμήματα της στρατιωτικής πτέρυγας του αεροδρομίου της Καμπούλ, κάτι που διέψευσε το Πεντάγωνο, σημειώνοντας ότι δυνάμεις των ΗΠΑ ελέγχουν ακόμη τις πύλες και διευθύνουν την επιχείρηση εκκένωσης.

Μια από τις μεγαλύτερες ειρωνίες, όπως σχολιάζουν διεθνή πρκατορεία, μετά από δύο δεκαετίες πολέμου, οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν τρέχοντας να ολοκληρώσουν την αποχώρηση από το Αφγανιστάν και υπό την απειλή του ISIS να συνεργαστούν με τους Ταλιμπάν. Ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο αεροδρόμιο, υποναύαρχος Πίτερ Βέιζλι είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον αξιωματούχο των Ταλιμπάν που εποπτεύει την ασφάλεια γύρω από το αεροδρόμιο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι Ταλιμπάν επιτάχυναν την είσοδο στο αεροδρόμιο αλλοδαπών και Αφγανών που έχουν λάβει βίζα για τις ΗΠΑ, ακόμη και Αφγανών που αντιμετωπίζουν απειλές από τους ίδιους τους Ταλιμπάν λόγω της πολιτικής και κοινωνικής τους δράσης ή εργαζομένων σε ΜΜΕ. Δεχόμενος σφοδρή κριτική εντός της χώρας του, αλλά και διεθνώς για το χειρισμό της αφγανικής κρίσης και της αποχώρησης των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να τηρηθεί η προθεσμία της 31ης Αυγούστου και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για το μακελειό της Πέμπτης.

https://www.intronews.gr/4069-2-oi-logoi-pou-apetuxan-oi-hpa-sto-afganistan

Oι ΗΠΑ βομβάρδισαν τζιχαντιστές στο Αφγανιστάν – Νεκρός από πλήγμα drone οργανωτής επιθέσεων του ISIS

Οι δεσμεύσεις του Τζο Μπάιντεν για καταδίωξη των υπευθύνων της τρομοκρατικής επίθεσης έγιναν πράξη, αφού χθες οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν αεροπορική επίθεση με drone εναντίον ενός οργανωτή επιθεσέσων του ISIS.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι η αεροπορική επιδρομή έγινε στην επαρχία Νανγκαχάρ, ανατολικά της Καμπούλ. Δεν διευκρίνισε αν ο στόχος συνδεόταν με την επίθεση στο αεροδρόμιο. «Οι αρχικές ενδείξεις είναι ότι σκοτώσαμε τον στόχο. Από όσο γνωρίζουμε δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ αμάχων», ανέφερε μια ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού.

H αεροπορική επιδρομή έγινε την ώρα που ο Λευκός Οίκος μιλούσε για ενδείξεις ότι το ISIS σχεδίαζε νέες επιθέσεις καθώς πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της η αποστολή εκκένωσης των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν την ερχόμενη Τίτη. Ο Μπάιντεν ενέκρινε την εντολή που διαβίβασε ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν. Η ταχύτητα με την οποία αντέδρασαν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις αντανακλά το βαθμό παρακολούθησης του ΙSIS και την πολύχρονη εμπειρία τους στη στόχευση εξτρεμιστών σε απόμερες περιοχές του πλανήτη, αλλά δείχνει και τα όρια της αμερικανικής ισχύος στην εξουδετέρωση ισλαμιστών, που έχουν πλέον, όπως θεωρούν αναλυτές, μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στο Αφγανιστάν με τους Ταλιμπάν στην εξουσία.

Δεν είναι μέχρι στιγμής σαφές αν ο τζιχαντιστής του ISIS που σκοτώθηκε είχε εμπλακεί άμεσα στην βομβιστική επίθεση της Πέμπτης έξω από τις πύλες του αεροδρομίου της Καμπούλ. Η ηγεσία του Πενταγώνου είπε ότι είναι έτοιμοι για οποιοδήποτε χτύπημα αντιποίνων διατάξει ο Μπάιντεν. «Έχουμε επιλογές αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο υποστράτηγος Χανκ Τέιλορ του Γενικού Επιτελείου.

Το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας προειδοποίησε χθες τον Μπάιντεν να περιμένει κι άλλη φονική επίθεση καθώς εκπνέει η προθεσμία αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν. «Είπαν στον πρόεδρο και την αντιπρόεδρο ότι είναι πιθανή μια νέα τρομοκρατική επίθεση στην Καμπούλ, αλλά ότι λαμβάνονται ύψιστα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Jen Psaki.

Φωτογραφία: Getty