Σε μια φιλόδοξη εκτίμηση προχώρησε ο Καθηγητής Πνευμολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, κάνοντας λόγο για μείωση κρουσμάτων κορωνοϊού από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, εκτίμησε ότι λόγω της πιο δομημένης κινητικότητας του Σεπτεμβρίου αλλά και των αυξημένων τεστ, τα κρούσματα θα αρχίσουν να μειώνονται από τα μέσα του μήνα, ενώ στη συνέχεια θα αρχίσουν να μειώνονται οι νοσηλείες και έπειτα, οι θάνατοι. Σημειώνεται, πως από 13 Σεπτεμβρίου θα τεθούν σε ισχύει τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για τους ανεμβολίαστους.

Επιπλέον, ο Καθηγητής Πνευμολογίας, λόγω τόσο των εμβολιασμών όσο και του ότι η μετάλλαξη Δέλτα χτυπά κυρίως νεότερες ηλικίες, είπε πως στην κορύφωση του προηγούμενου κύματος της πανδημίας, οι διασωληνωμένοι ασθενείς ξεπέρασαν τους 800, ενώ τώρα ανέρχονται σε 333.

https://www.intronews.gr/4146-2-koronoios-pote-einai-megalyteros-o-kindynos-metadosis-apo-ena-atomo-pou-echei-kollisei

Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες του κορωνοϊού

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις μακροπρόθεσμες συνέπειες του κορωνοϊού όπως η ίνωση των πνευμόνων, τονίζοντας πως ειδικά στους αθλητές είναι πολύ επικίνδυνη και μπορεί να τερματίσει την καριέρα τους, προειδοποιώντας πως αθλητές που δεν εμβολιάζονται, διακυβεύουν το μέλλον τους.

Για τους πλήρως εμβολισμένους νοσηλευόμενους, τόνισε ότι αποτελούν το 10-15% του συνολικού αριθμού και από αυτούς το 99% είναι ηλικίας άνω των 80 ετών ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες που λαμβάνουν ανοσοτροποποιητικά φάρμακα, λόγω άλλων παθήσεων.

Ποιοι πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση εμβολίου;

Ερωτηθείς για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, ο κ. Τζανάκης εξέφρασε πως πρέπει να ακολουθήσουν οι ηλικιωμένοι και οι υγειονομικοί που βρίσκονται συνεχώς μέσα στον κίνδυνο, μετά τις ευπαθείς ομάδες.

Και όπως τόνισε ο καθηγητής, ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης κατά 5 φορές ενώ προστατεύει σε πολύ μεγάλο ποσοστό, το όποιο από την ηλικία των 50 και κάτω φτάνει ακόμα και το 99%, από τη βαριά νόσηση που θα χρειαστεί νοσηλεία.

https://www.intronews.gr/4111-2-petsas-pithano-na-ginei-ypochreotikos-emvoliasmos-se-dimosious-ypallilous

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί

Από την άλλη, τον κώδωνα του κίνδυνου για τη μεγάλη πίεση που δέχεται το ΕΣΥ και ειδικά οι κλίνες ΜΕΘ από ασθενείς με κορωνοϊό κρούουν οι ειδικοί, με την πληρότητα να αγγίζει το 68%. Η Μάτινα Παγώνη διευκρίνισε πως στην Κρήτη το ποσοστό αυτό φθάνει το 79,2% και ότι το νησί θα χρειαστεί ενίσχυση, ενώ ο Νίκος Καπράβελος αρκέστηκε στη φράση «τα δύσκολα είναι μπροστά μας», τονίζοντας ότι πρέπει να σταματήσει η διάδοση του ιού μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, οπότε και αλλάζει ο καιρός.

Όσο ο Αύγουστος βαίνει προς το τέλος του, η προσοχή των υγειονομικών αρχών στρέφεται σταδιακά στον Σεπτέμβριο και τις αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν, ανάλογα και με την εικόνα των κρουσμάτων.