Λίγα 24ωρα μετά τις δύο εκρήξεις μέσα και γύρω από το αεροδρόμιο Hamid Karzai της Καμπούλ, που στέρησαν τη ζωή σε πάνω από 170 ανθρώπους, οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ εντόπισαν όχημα με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό και το αναχαίτισαν, ενώ τα ξημερώματα της Δευτέρας υπήρξε νέα επιχείρηση. Κατά τη διάρκεια αυτής, ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν προς το αεροδρόμιο, αναχαιτίστηκαν από την αμερικάνικη εναέρια ασπίδα και κατέληξαν να πέσουν και να σκάσουν σε γειτονιά, όπου οι πηγές αναφέρουν ότι δεν βρισκόταν κανείς εκείνη τη στιγμή.

Το πρωί της Κυριακής οι δυνάμεις των Αμερικάνων εντόπισαν με drone ένα όχημα στο οποίο επέβαιναν βομβιστές αυτοκτονίας και το κατέστρεψαν, με την έκρηξη που ακολούθησε να σκότωσε 9 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και 6 παιδιά, κάτι για το οποίο υπάρχει ήδη έντονη κριτική προς το πρόσωπο του Μπάιντεν. Ο Αμερικανός Πρόεδρος πάντως τονίζει προς τους επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων να μην εφησυχάσουν ούτε στιγμή, μέχρι να φύγει και η τελευταία πτήση. Αυτό αναμένεται να συμβεί εντός του χρονοδιαγράμματος, δηλαδή μέχρι αύριο (31/8), καθώς έχουν απομείνει περίπου 300 άτομα που θα μεταφερθούν προς τις ΗΠΑ.

Μια νέα οργανωμένη επίθεση από τον ISIS-K αποφεύχθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας, με τα διεθνή μέσα να κάνουν λόγο για 5 ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν και τις σταμάτησε ο αμερικανικός στρατός, με αποτέλεσμα να εκραγούν στη γειτονιά Σαλίμ Καρβάν, ενώ μετά τις εκρήξεις, ακούστηκαν πυροβολισμοί, μεταφέρει το Assosiated Press. Ανώνυμη πηγή έκανε λόγο για 3 εκρήξεις και στη συνέχεια για μια έντονη λάμψη στον ουρανό. Οι Times of India μεταφέρουν την πληροφορία πως οι 5 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από ένα όχημα στα βόρεια της Καμπούλ.

https://www.intronews.gr/4156-2-nea-ekrixi-stin-kaboul-toulachiston-dyo-nekroi-kai-treis-travmaties

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις εκκένωσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ συνεχίζονται πάντως, με τον υπουργό Εσωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, να έχει επικοινωνία με τον Κινέζο ομόλογό του, τον Γουάνγκ Γι, ώστε να πιέσουν τους Ταλιμπάν να διατηρήσουν την ασφαλή μετάβαση των εναπομείναντων πολιτών που θα μεταφερθούν.

Ζώνη Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στην Καμπούλ θα ζητήσει ο Μακρόν

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, που βρίσκεται στο Ιράκ, αναμένεται να ζητήσει από τις υπόλοιπες μεγάλες δυνάμεις των G7 μαζί με την Βρετανία, σε τηλεδιάσκεψη που θα γίνει σήμερα, να μην αφήσουν την Καμπούλ στη μοίρα της, αλλά να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας που θα ελέγχεται από τα Ηνωμένα Έθνη, αναφέρει το Usa Today. Αυτή η ζώνη θα εξασφαλίσει την μετακίνηση κάποιων Αφγανών πολιτών που δεν θα προλάβουν να διαφύγουν μέχρι τις 31 του μήνα.

Παρότι οι δύο χώρες ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση της εκκένωσης τους, ο Μακρόν θέλει να διασώσει αρκετούς Αφγανούς που συνεργάτηκαν με το γαλλικό κράτος όλα αυτά τα χρόνια. Με αυτή την κίνηση, ο Μακρόν θέλει να διατηρήσει την πίεση προς τους Ταλιμπάν, αλλά και να κρατήσει υπόλογη τη διεθνή κοινότητα για όσα θα συμβούν στο Αφγανιστάν από δω και στο εξής.

Άλλωστε, τόσο ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ράαμπ, όσο και η γαλλική πλευρά, βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με την Τουρκία και το Κατάρ, ώστε να συνεργαστούν για να ασκηθεί πίεση προς του Ταλιμπάν. Ο Ράαμπ έχει συγκαλέσει τηλεδιάσκεψη με τις δύο χώρες, ενώ θα γίνει το ίδιο και με τις χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΝΑΤΟ.

Η Βρετανία, παρότι ανακοίνωσε το τέλος της επιχείρησης εκκένωσης της, με 14.000 και πλέον Βρετανούς και Αφγανούς να μεταφέρονται με ασφάλεια, φαίνεται να έχει αφήσει στην Καμπούλ γύρω στα 1.200 άτομα ακόμα, τα οποία μεταφράζονται σε 900-1.000 Αφγανούς συνεργάτες και 100-150 Βρετανούς που δεν κατέφυγαν στο αεροδρόμιο αυτές τις ημέρες, ελπίζοντας πως θα είναι ασφαλέστερο να μείνουν στα σπίτια τους στην Καμπούλ.

Από τη μεριά του, ο Μπόρις Τζόνσον έδωσε ξεκάθαρο τελεσίγραφο προς τους Ταλιμπάν. «Αν το νέο καθεστώς επιθυμεί να λάβει τα εκατομμύρια που κάθονται “παγωμένα”, θα πρέπει να εξασφαλίσει ένα ασφαλές πέρασμα για τους πολίτες που θέλουν να φύγουν από τη χώρα, θα πρέπει να σεβαστεί τα δικαιώματα των γυναικών και θα πρέπει να εμποδίσει την ανάπτυξη τρομοκρατικών δράσεων στα εδάφη του, γιατί αυτό θα είναι καταστροφικό».