Αυτό που δε θα μπορούσαν να γνωρίζουν λόγω θρησκευτικής ιδεολογίας και φανατισμού οι Ταλιμπάν, είναι πως η εικόνα λέει πολύ περισσότερα από τα λόγια, αποκαλύπτει σε μεγαλύτερο βαθμό την αλήθεια. Έτσι, μπορεί επίσημα χείλη, εκπρόσωποι του νέου καθεστώτος να αναφέρουν συχνά πως δε θα χαθούν δικαιώματα για τους πολίτες και δη για τις γυναίκες, απλώς θα συνδυαστούν με την εφαρμογή της σαρία, αλλά την ίδια στιγμή οπλισμένοι Ταλιμπάν μπουκάρουν σε δελτίο ειδήσεων με όπλα και απαιτούν να τους αποθεώσει ο παρουσιαστής!

Οι εκπρόσωποι Τύπου του ταλιμπανικού καθεστώτος είχαν προειδοποιήσει τις προηγούμενες ημέρες. «Συνιστούμε στις γυναίκες να μείνουν σπίτια τους για λίγες ημέρες, καθώς οι Ταλιμπάν δεν είναι εκπαιδευμένοι πώς να τους φέρονται και θέλουμε να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα». Κοινώς, για να μη σας λιθοβολήσουν ή σας σκοτώσουν, καλύτερα να μείνετε σπίτι μέχρι να τους περάσουμε από ειδικό σεμινάριο.

Φαίνεται πάντως πως οι Ταλιμπάν δεν είναι άμαθοι μόνο προς τις γυναίκες. Τους είναι άγνωστη και η ελευθερία του λόγου και σίγουρα δεν ξέρει κανείς πόσο θα άρεσε στους ηγέτες τους η εικόνα να στέκονται με βαρύ οπλισμό πίσω από παρουσιαστή δελτίου ειδήσεων που μετέφερε το μήνυμα τους.

https://www.intronews.gr/4189-2-afganoi-kyvernisi-neas-zilandias-sta-dikastiria

Η εισβολή των 8 οπλισμένων ανδρών στο δελτίο Padraz έγινε την Κυριακή, ημέρα δηλαδή που οι ΗΠΑ έκαναν την επίθεση με drone και σκότωναν τρομοκρατικό στόχο, αλλά και άμαχο πληθυσμό. Οι Ταλιμπάν απαίτησαν από τον παρουσιαστή να μεταφέρει το μήνυμα τους το οποίο ήταν: «Το κράτος των Ταλιμπάν θέλει να σας μεταφέρω ότι δεν πρέπει να φοβάστε». Τα λόγια σε συνδυασμό με την εικόνα των οπλισμένων, συνέθεσαν την πιο σουρεάλ σκηνή των ημερών στο Αφγανιστάν.

Ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των ΗΠΑ – Πυροβολισμοί από τους Ταλιμπάν

Ένας πόλεμος 20 ετών, μόλις ολοκληρώθηκε. Η Αμερική ολοκλήρωσε την εκκένωση των ανθρώπων της από την Καμπούλ μια ημέρα νωρίτερα από το deadline και η εικόνα του τελευταίου στρατιώτη που μπαίνει στο αεροπλάνο για να αποχωρήσει, είναι ιστορική. Πρόκειται για τον υποστράτηγο Κρις Ντόναχιου, διοικητή της 82ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας. Ο Ντόναχιου επιβιβάζεται στην τελευταία πτήση που αναχώρησε, τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, από το αεροδρόμιο Hamid Karzai της Καμπούλ. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη μέσα από διόπτρα νυχτερινής όρασης.

«Βρίσκομαι εδώ για να ανακοινώσω την ολοκλήρωση της απόσυρσης από το Αφγανιστάν και το τέλος της αποστολής εκκένωσης Αμερικανών πολιτών, πολιτών άλλων εθνικοτήτων και ευάλωτων Αφγανών» ανέφερε ο επικεφαλής της στρατιωτικής επιχείρησης, Στρατηγός Κένεθ ΜακΚένζι.

Όπως τόνισε σε χθεσινή δηλωσή του ο υπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, το στρατιωτικό σκέλος της αποχώρησης ολοκληρώθηκε. Δεν έχει ολοκληρωθεί όμως το διπλωματικό σκέλος. Στα εδάφη του Αφγανιστάν βρίσκονται ακόμα Αμερικανοί πολίτες και Αφγανοί που συνεργάστηκαν με τις ΗΠΑ. Από δω και πέρα θα πρέπει να διατηρηθεί ένα επίπεδο επικοινωνίας με τους Ταλιμπάν, ώστε να αποχωρήσουν όσοι το επιθυμούν, αυτή τη φορά με λιγότερη μαζικότητα, αλλά με την μέγιστη ασφάλεια, καθώς το ISIS-K θα θελήσει περισσότερο να χτυπήσει τώρα.

Η διατήρηση της διπλωματίας στο νέο αφγανικό κράτος δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Άλλωστε, θα συνεχιστεί μέσω της πρεσβείας στη Ντόχα και όχι απευθείας από τα εδάφη του Αφγανιστάν.

«Γράψαμε για άλλη μια φορά ιστορία. Τα είκοσι χρόνια κατοχής του Αφγανιστάν από τις ΗΠΑ και το NATO τέλειωσαν απόψε. Είμαι πολύ ευτυχής έπειτα από είκοσι χρόνια τζιχάντ, θυσιών και δυσκολιών, που έχω την ικανοποίηση να βλέπω αυτές τις ιστορικές στιγμές» ανέφερε μέσω Twitter ο Ανάς Χακάνι, στέλεχος του ισλαμιστικού κινήματος.

Οι πανηγυρισμοί δεν έμειναν μόνο στο Twitter, καθώς σύμφωνα με το Hindustan Times, οι Ταλιμπάν άρχισαν τους πυροβολισμούς στον αέρα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, μόλις έφυγε η τελευταία αμερικανική πτήση.

Το AFP μετέδωσε πως για περίπου 45 λεπτά επικρατούσε πανικός από πυροβολισμούς στην Καμπούλ, με εκπροσώπους των Ταλιμπάν να το επιβεβαιώνουν και να περιγράφουν τη χαρά τους που οι Αμερικάνοι δε βρίσκονται πια στη χώρα τους. «Τα τελευταία 5 αεροπλάνα απογειώθηκαν. Δε μπορώ να περιγράψω τη χαρά μου μετά από 20 χρόνια αγώνων» ανέφερε ο Χεμάντ Σερζάντ, οπλίτης των Ταλιμπάν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Από το φινάλε αυτό, δεν έλειψε και η κατάσχεση στρατιωτικού εξοπλισμού από τους Ταλιμπάν που απεικονίζονται να μπαίνουν σε ένα ελικόπτερο Chinook φορώντας στολές του αμερικανικού στρατού.