Οι ένοπλες αμερικανικές δυνάμεις αποχώρησαν από το Αφγανιστάν, μετά τη λήξη της προθεσμίας εκκένωσης από τους Ταλιμπάν, αφήνοντας πίσω τους χιλιάδες Αφγανούς και βοηθώντας να αποχωρήσουν από τη χώρα περίπου 120.000 άνθρωποι. Το Αφγανιστάν μετρά πλέον τις βαθιές πληγές του, μετά από δύο δεκαετίες πολέμου και οικονομία που βασίζεται από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, και είναι αποδεκατισμένο, με τους Ταλιμπάν πια να επιδιώκουν να εδραιωθούν.

Οι ΗΠΑ μοιράστηκαν στο Twitter την αποχώρηση και του τελευταίου στρατιωτικού που έφυγε από την Καμπούλ, σημαδοτώντας τη λήξη του 20ετούς πολέμου. Πρόκειται για τον Chris Donahue, διοικητής της 82ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας, ο οποίος απεικονίζεται να επιβαβέζεται στην τελευταία πτήση από το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας.

Η επόμενη μέρα με τους Ταλιμπάν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ

Μετά από 20 χρόνια στο Αφγανιστάν, οι ΗΠΑ θα πρέπει να ανακαλύψουν τρόπους να προσεγγίσουν τους Ταλιμπάν, μαζί με τους συμμάχους και τους αντιπάλους. Όσοι δεν πρόλαβαν, πάντως, να αποχωρήσουν από τη χώρα, οι αμερικανικές δυνάμεις δήλωσαν πως όσοι Αμερικανοί έχουν απομείνει θα επιδιώξουν να τους βοηθήσουν, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η μοίρα χιλιάδων Αφγανών.

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, στρατηγός Κένεθ «Φρανκ» Μακένζι είπε χθες ότι παραμένουν «λιγοστές εκατοντάδες» Αμερικανοί στο Αφγανιστάν κι ότι το State Department θα επιδοθεί σε μια διπλωματική προσπάθεια για την εκκένωσή τους. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να τους βοηθήσουμε», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠ ΕΞ Άντονι Μπλίνκεν χθες το βράδυ.

Μια μεγαλύτερη κρίση μόλις αρχίζει

Όπως προειδοποίησε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, «μια μεγαλύτερη κρίση μόλις αρχίζει». Τα πράγματα μοιάζουν να είναι περίπλοκα για εκείνους τους Αφγανούς που συνεργάστηκαν με τις αμερικανικές δυνάμεις και την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ προηγούμενη κυβέρνηση του Αφγανιστάν, καθώς και για εκείνους που απειλούνται με αντίποινα και ωμή καταπίεση από τους Ταλιμπάν, ανάμεσά τους γυναίκες και κορίτσια, μέλη εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, εκπαιδευτές, εργαζομένους σε φιλανθρωικές οργανώσεις και ΜΚΟ.

Πώς θα κυβερνήσουν οι Ταλιμπάν

Το βασικό ερώτημα που γεννάται την επόμενη ημέρα μετά την αποχώρηση των ενόπλων δυνάμεων, είναι ποιες αποφάσεις θα λάβουν οι Ταλιμπάν το προσεχές διάστημα και τι αντίκτυπο θα έχει στο μέλλον του Αφγανιστάν. Έχουν ήδη ξεκινήσει επαφές με σημαίνοντες Αφγανούς, όπως ο πρώτος πρόεδρος της χώρας μετά την αμερικανική εισβολή, Χαμίντ Καρζάι, για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Όπως δήλωσαν σε συνεντεύξεις Τύπου, θα είναι μια κυβέρνηση πιο μετριοπαθής, προσφέροντας αμνηστία σε όσους τους πολέμησαν και η οποία θα πολεμήσει τη διαφθορά. Ο φόβος παρ΄όλα αυτά καραδοκεί. Πολλοί είναι εκείνοι που διατηρούν αμφιβολίες υπό τη σκιά μιας ραγδαίας επιστροφής στις ωμότητες και τη βία, που είχε η διακυβέρνηση των Ταλιμπάν, την περίοδο από το 1996 μέχρι το 2001.

https://www.intronews.gr/4241-2-taliban-me-opla-parousiastis-eidiseon

Το έργο των Ταλιμπάν, ωστόσο, είναι ακόμη δυσκολότερο καθώς αντιμετωπίζουν τρομοκρατικές απειλές ακόμη και μέσα από τις τάξεις τους και κυρίως από το παρακλάδι του ISIS στο Αφγανιστάν, το «Ισλαμικό Κράτος Χορασάν» (ISIS-Κ), ενώ στην ψηφιακή εποχή, όπου οι κάμερες των κινητών και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποκαλύπτουν τις ωμότητες στα μάτια της παγκόσμιας κοινής γνώμης, μια επιστροφή στο στυγνό καθεστώς της δεκαετίας του 1990 θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα διεθνή απομόνωση τη χώρας αποσταθεροποιώντας την κυβέρνηση των Ταλιμπάν.

«Αυτή τη φορά οι Ταλιμπάν θα είναι διαφορετικοί, αλλά κατά πόσον αυτό αρκεί για να καθησυχάσει τη διεθνή κοινότητα, είναι άλλο ζήτημα. Η ζωή θα γίνει χειρότερη για τις γυναίκες, τα αντίποινα είναι μάλλον πιθανά», είπε στο Bloomberg ο συγγραφέας του Βιβλίου «Ιστορία του Αμερικανικού Πολέμου στο Αφγανιστάν», Κάρτερ Μαλκάσιαν προσθέτοντας πάντως ότι κατά τη γνώμη του δεν θα είναι τόσο ωμοί όσο τη δεκαετία του 1990.

Τι θα γίνει με την οικονομία του Αφγανιστάν

Μεγάλο ερώτημα είναι και πως θα κινηθεί η οικονομία στο ταλαιπωρημένο Αφγανιστάν υπό της νέας κυβέρνησης, αφού βρίσκεται κυριολεκτικά στην κατάρρευση. Ο πόλεμος των ΗΠΑ και των συμμάχων τους άφησε την οικονομία της χώρας εξαρτώμενη από την ξένη χρηματοδότηση και βοήθεια.

Αμερικανικές κυρώσεις θα δυσχεράνουν τις προσπάθειες των Ταλιμπάν να κάνουν συνεργασίες εκτός του Αφγανιστάν, ενώ οι τοπικές τράπεζες θα γονατίσουν αποκλεισμένες από την εισροή φρέσκου συναλλάγματος. Οι κυρώσεις «θα προκαλέσουν προβλήματα στις τράπεζες καθώς δεν έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση που χρειάζονται για πελάτες, που έκαναν καταθέσεις σε δολάρια και τώρα δεν μπορούν να τα αποσύρουν», λέει ο πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν, Ατζμάλ Αχτζμάντι.

https://www.intronews.gr/4021-2-kaboul-parakladi-tou-isis-piso-apo-tin-epithesi

Κίνα και Ρωσία ετοιμάζουν τα χαρτιά τους

Στο μεταξύ, τώρα που οι ΗΠΑ αποχώρησαν, το κενό θέλουν να καλύψουν η Ρωσία και η Κίνα. Για τη δεύτερη δε, το Αφγανιστάν αποτελεί μια νέα ευκαιρία επέκτασης του νέου δρόμου του μεταξιού και εκμετάλλευση των μεγάλων κοιτασμάτων σιδήρου, χαλκού, λιθίου και σπάνιων γαιών υπεραπαραίτητων για τα μικροτσίπ.

Ωστόσο, αυτό το εγχείρημα εγκυμονεί κινδύνους, αφού υπάρχει ανησυχία μήπως Ουιγούροι αυτονομιστές εισέλθουν από απόμερους διαδρόμους στη μεθοριακή της γραμμή με το Αφγανιστάν στη δυτική επαρχία Σιντζιάνγκ, ενώ έχει ζητήσει από τους Ταλιμπάν να εξαλείψουν έναν από τους παραδοσιακούς συμμάχους τους, το Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκεστάν που επιδιώκει την αυτονόμηση των Ουιγούρων.

Τα δεδομένα δεν είναι καλύτερα για τη Ρωσία βέβαια, αφού το Κρεμλίνο ανησυχεί και για το λαθρεμπόριο οπίου και ναρκωτικών αλλά και την είσοδο ισλαμιστών μαχητών από το Αφγανιστάν σε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες στο μαλακό υπογάστριό της, μεταξύ των οποίων το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Κιργιστάν.

Φωτογραφία: Getty