Περιεχόμενα
Θα μπορούσε να είναι σενάριο κάποιας ταινίας δράσης, όμως αυτό που συνέβη στη Βραζιλία, στην πόλη Αρατσατούμπα, είναι πέρα για πέρα αληθινό. Ληστές μπούκαραν σε τράπεζα, με τους δράστες να παίρνουν ομήρους και να τους δένουν στην οροφή των αυτοκινήτων τους. Ο στόχος τους ήταν να διαφύγουν χωρίς προβλήματα, με έναν πολύ παράδοξο τρόπο βέβαια, χρησιμοποιώντας επί της ουσίας τους ομήρους ως ασπίδα.
Οι ίδιοι πυροβόλησαν εναντίον της αστυνομίας, ενώ από την επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρία άτομα, όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κρατικής ασφάλειας. Πρόκειται για δύο κατοίκους της περιοχής και ένας από τους δράστες.
https://www.intronews.gr/4260-2-afganistan-poia-einai-i-epomeni-imera-me-tous-taliban-meta-tin-apochorisi-ton-ipa
Το χρονικό της επίθεσης
Η επίθεση εκτυλίχθηκε κατά τα μεσάνυχτα, σε μια πόλη των περίπου 200.000 κατοίκων, και συγκαταλέγεται στις πιο πρόσφατες βίαιες ληστείες τραπεζών στη Βραζιλία. Το να κρατάνε, δε, ομήρους και να ανοίγουν πυρ κατά της αστυνομίας, είναι πια συχνό φαινόμενο στη χώρα.
Περισσότεροι από 20 βαριά οπλισμένοι άντρες πραγματοποίησαν τη ληστεία, χρησιμοποιώντας 10 αυτοκίνητα, όπως δήλωσε ο Αλβάρο Καμίλο, εκτελεστικός γραμματέας της στρατιωτικής αστυνομίας του Σάο Πάολο, σε συνέντευξη Τύπου. Εκτός από τους ομήρους, οι δράστες άφησαν εκρηκτικές παγίδες, ενώ έκαψαν και αυτοκίνητα. Δεν τελειώνει όμως εδώ, το πολύ καλά οργανωμένο σχέδιο τους, αφού οι ίδιοι χρησιμοποίησαν και drones για να παρακολουθούν τους δρόμους για την απόδρασή τους.
Ο Αλβάρο Καμίλο προέτρεψε πάντως τους πολίτες να μην βγουν από τα σπίτια τους μέχρι να εντοπιστούν και να συλληφθούν οι δράστες και φυσικά μέχρι να απενεργοποιηθούν τα εκρηκτικά.
Τι συμβαίνει στη Βραζιλία
Οι πολύ καλά σχεδιασμένες ληστείες και επιθέσεις στη Βραζιλία, αποτελούν πια συχνό φαινόμενο, σε σημείο που οι Βραζιλιάνοι τις αποκαλούν «New Cangaço», ένας όρος που χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά κατά τη δεκαετία του 1920 και του 1930.
Οι μικρές πόλεις ήταν εκείνες που έμπαιναν στο στόχαστρο, ενώ σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα ασφάλειας Γκουράσι Μινγκάρντι αυτές οι ληστείες μεγάλης κλίμακας άρχισαν να γίνονται πιο συχνές γύρω στο 2015. Στόχος των ληστών ήταν οι Τράπεζες και οι εταιρείες που αποθηκεύουν και μεταφέρουν πολύτιμα αντικείμενα.