Όσοι φάγαε τα μαθητικά σας χρόνια καταθέτοντας ένα 10ευρο τη μέρα σε internet cafe για να παίζετε Lineage, τότε σίγουρα θα χαρείτε με αυτή την είδηση. Αλλά δεν είναι και για να κρατήσει πολύ η χαρά. Δεν ξέρουμε αν οι επιστήμονες στη Νότιο Αφρική έχουν παίξει αυτό το παιχνίδι και ήθελαν να τρολάρουν τον κόσμο, αλλά αφού ανακάλυψαν τη Δευτέρα μια νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, επέλεξαν να της δώσουν το όνομα C.1.2 lineage, το οποίο, ας το παραδεχτούμε δεν είναι καθόλου βολικό για να μεταφραστεί, ούτε για να περιγραφεί.

Αυτός είναι ένας επαρκής λόγος για να ευχόμαστε να μην εξελιχθεί αυτή η μετάλλαξη σε κάτι αντίστοιχο με τη μετάλλαξη Δέλτα. Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες στο Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδιδόμενων Ασθενειών της Νοτίου Αφρικής, έχουν εντοπίσει από τον Μάιο αυτή τη μετάλλαξη και μάλιστα η Guardian μεταδίδει πως έχει εντοπιστεί σε πάρα πολλά σημεία της χώρας, αλλά και σε 7 ακόμα χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Ωκεανίας.

Προς το παρόν πάντως, η μετάλλαξη C.1.2 lineage δεν έχει μπει στη λίστα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και δεν θεωρείται «μετάλλαξη ανησυχίας» ή έστω «μετάλλαξη ενδιαφέροντος». Οι ερευνητές από τη Νότιο Αφρική καταγράφουν τις περιπτώσεις, τη μεταδοτικότητα της και θα γίνουν τεστ σε νοσούντες για την επίδραση που έχουν τα εμβόλια σε αυτήν.

https://www.intronews.gr/4191-2-dania-metallaxi-delta-10-septemvriou-arsi-metron

Γιατί λοιπόν καταπιάνει χώρο στην επικαιρότητα η C.1.2 lineage;

Σύμφωνα με τη Μέγκαν Στέιν, επιδημιολόγος και καθηγήτρια μεταδιδόμενων νόσων στο Central Clinical School του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, η μετάλλαξη αυτή έχει χαρατηριστικά στο dna της που απαντώνται και στη μετάλλαξη Δέλτα και σε όλες τις μεταλλάξεις που έχουν μέχρι στιγμής χαρακτηριστεί ως ανησυχητικές από τον ΠΟΥ. Το σημείο στο οποίο εστιάζουν οι επιστήμονες είναι ο ρυθμός με τον οποίο εισβάλλει στους μηχανισμούς ανοσολογικής απόκρισης και με τι τρόπο προσβάλλουν τα γειτονικά κύτταρα.

Αυτό που τονίζει η Στέιν είναι πως πολλές φορές ο συνδυασμός μεταλλάξεων μπορεί να δημιουργήσει έναν πολύ πιο ισχυρό ιό ή έναν πολύ πιο αδύναμο. Οπότε μπορεί να υπάρξει μετάλλαξη που σε συνδυασμό με άλλο στέλεχος, να αποδυναμώνει τη μετάδοση, άρα να υπάρξει σενάριο που θα χορηγηθεί επίτηδες σε έναν οργανισμό για να λειτουργήσει ως αλεξίσφαιρο σε έναν οργανισμό που έχει μολυνθεί από τη Δέλτα ή το αρχικό στέλεχος.

Προς το παρόν, η Δέλτα παραμένει ο κύριος στόχος της επιστημονικής κοινότητας και η Στέιν εξηγεί πως η C.1.2 lineage θα πρέπει να έχει υπεροχή σε όλα τα χαρακτηριστικά μιας νόσου, για να τραβήξει την προσοχή τους. Το πιο σημαντικό είναι ο τρόπος με τον οποίο τα κύτταρα του ιού αγκιστρώνονται στα κύτταρα του οργανισμού, αν δηλαδή έχουν την ικανότητα τέτοιας διείσδυσης που να φτάνουν βαθιά στον πυρήνα. Κι αν αυτό συμβεί, μετά μετράει η ταχύτητα δημιουργίας νέων ιικών κυττάρων, δηλαδή ο ρυθμός αναπαραγωγής.

Τα στοιχεία της ως τώρα δείχνουν ότι πολύ σύντομα θα κριθεί ως αδιάφορη, όπως συμβαίνει πλέον με μεγάλη συχνότητα σε αυτό το διάστημα ενάμιση έτους που έχει εμφανιστεί ο κορωνοϊός.