Οι πανηγυρικοί πυροβολισμοί από τους Ταλιμπάν, μετά από την αποχώρηση των Αμερικάνων, εξακολουθούν να τρομοκρατούν τους πολίτες, που πλέον το μέλλον τους είναι αβέβαιο. Μάλιστα, η μονάδα ειδικών επιχειρήσεων των Ταλιμπάν γνωστοποίησε την παρουσία τους μέσα και γύρω από την Καμπούλ μετά την κατάληψη της εξουσίας από την οργάνωση.

Γνωστή ως «Badri 313», η ομάδα φέρει στολές καμουφλάζ και μια απειλητική σειρά εξελιγμένων όπλων και εξοπλισμού που ελήφθη από τα εγκαταλελειμμένα αποθέματα του αμερικανικού στρατού. Οι φωτογραφίες τους που περιπολούν σε γειτονιές και φυλάσσουν το αεροδρόμιο της Καμπούλ μοιάζουν δυσοίωνες και ανησυχητικές, λαμβάνοντας υπόψη πόσο ισχυροί είναι τώρα.

Ωστόσο, οι χρήστες  στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης ανταπέδωσαν την αντιληπτή δύναμη του Badri 313 επισημαίνοντας μερικές  αποτυχίες, τονίζοντας την κωμικοτραγικότητα της κατάστασης. Ένας από τους μαχητές είχε το κράνος του προς τα πίσω, ένας άλλος είχε λυμένα τα κορδόνια του και υπήρχαν ερωτήσεις σχετικά με τα όπλα που κρατούσαν όλοι.

Ο εξοπλισμός που φαίνονται στις εικόνες που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποδηλώνουν ότι δεν έχουν μόνο πρόσβαση σε προσωπικό εξοπλισμό όπως γυαλιά νυχτερινής όρασης και πυροβόλα όπλα, αλλά και θωρακισμένα Humvees και στρατιωτικά ελικόπτερα.

Ένα άτομο στο Reddit έγραψε: «Κοιτάξτε τον άντρα στο μπροστινό μέρος με την κόκκινη λωρίδα στο όπλο του. Έχει ζώνη 5,56 πυρομαχικών, πιθανότατα για 0,249, τυλιγμένη γύρω από τον χειροφυλακτήρα του! Είναι προφανές ότι αυτοί οι τύποι δεν έχουν ιδέα για το τι κάνουν, απλά τα πήραν και τράβηξαν μια φωτογραφία».

Το France24 ισχυρίζεται ότι το όνομα της μονάδας προέρχεται από τη μάχη του Badr, η οποία συνέβη πριν από 1.400 χρόνια. Η ιστορία λέει ότι ο Προφήτης Μωάμεθ σκότωσε τους εχθρούς του με μόλις 313 στρατιώτες, που είναι ένας πολύ μικρός αριθμός. Ακόμα, ένας ανώνυμος δυτικός εμπειρογνώμονας όπλων είπε επίσης, προκαλώντας ανησυχία: «Είναι πιο αποτελεσματικοί από τους κανονικούς Ταλιμπάν και σίγουρα περισσότερο από τα τυπικά στρατεύματα του εθνικού στρατού του Αφγανιστάν πριν από μερικές εβδομάδες».

Μπάιντεν στον ISIS: «Δεν έχουμε τελειώσει μαζί σας ακόμη»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απηύθυνε μήνυμα στον αμερικανικό λαό, λίγες ώρες μετά την οριστική απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιχείρηση απεγκλωβισμού και ότι είχαν προειδοποιήσει τους στρατιώτες από τον Μάρτιο.

Έχοντας δεχθεί έντονη κριτική εντός και εκτός συνόρων, ειδικά μετά την τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ο Τζο Μπάιντεν έστειλε μήνυμα για τους 13 Αμερικανούς που έχασαν τη ζωή τους μετά τη βομβιστική επίθεση του ISIS. «Χρωστάμε σε εκείνους και τις οικογένειές τους μεγάλη ευγνωμοσύνη, που δεν μπορούμε ποτέ να ανταποδώσουμε, αλλά δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ», είπε.

Απευθυνόμενος στο Ισλαμικό Κράτος (ISIS) που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, είπε: «Δεν έχουμε τελειώσει μαζί σας ακόμη». Ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε πως οι ΗΠΑ θα διώξουν «την τρομοκρατία όπου βρίσκεται σήμερα, όχι εκεί που βρισκόταν πριν από δύο δεκαετίες».

«Ως ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων, πιστεύω ακράδαντα ότι ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψουμε την ασφάλειά μας είναι μέσω μιας σκληρής, ανελέητης, στοχευμένης και ακριβούς στρατηγικής που καταδιώκει την τρομοκρατία εκεί που βρίσκεται σήμερα. Όχι εκεί που ήταν πριν δύο δεκαετίες», συμπλήρωσε.

https://www.intronews.gr/4260-2-afganistan-poia-einai-i-epomeni-imera-me-tous-taliban-meta-tin-apochorisi-ton-ipa

Οι Αφγανοί δεν έχουν πρόσβαση ούτε σε είδη πρώτης ανάγκης

Η επιβίωση για εκατομμύρια Αφγανούς είναι μια άνιση μάχη. Το 90% ενός πληθυσμού περί τα 38 εκατ. ανθρώπους έχει στη διάθεσή του ένα ποσόν κάτω των 2 ευρώ για να καλύψει τις βασικές βιοτικές του ανάγκες. Το ένα τρίτο των Αφγανών βρίσκεται πολύ κάτω από το όριο της φτώχειας, στο επίπεδο συναγερμού για λιμό.

Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, ενώ η ρευστότητα σε χρήμα είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Οι τράπεζες είναι κλειστές και, ακόμη και όσοι Αφγανοί έχουν κάποιο κεφάλαιο σε αποταμίευση, δεν μπορούν να το αξιοποιήσουν. Καταφεύγουν στην πώληση περιουσιακών στοιχείων και την ανταλλαγή αγαθών.

Την ίδια στιγμή, οι Ταλιμπάν ανακοινώνουν ότι οι διεργασίες σχηματισμού κυβέρνησης έχουν ολοκληρωθεί κατά 90-95% και ότι η σύνθεση του επιτελείου που θα διοικήσει το διαλυμένο Αφγανιστάν πρόκειται να ανακοινωθεί λίαν συντόμως. Αυτό δήλωσε ένα από τα ανώτατα ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν, ο Anas Haqqani.

Όπως και να ‘χει, όμως, σύμφωνα με τον Haqqani, ο στόχος της ελεύθερης και αυτόνομης κυβέρνησης των Ταλιμπάν θα έχει ως στόχο το να παραμείνει αφοσιωμένη στις θεμελιώδεις αξίες, αυτές για τις οποίες πολέμησαν οι Ταλιμπάν. «Δηλαδή να υπηρετήσουμε τον αφγανικό λαό και το Ισλάμ», ενώ υπάρχει ο φόβος ότι το καθεστώς θα είναι το ίδιο οπισθοδρομικό, με αυτό της περιόδου 1996-2001.