Περιεχόμενα
Θα μπορούσε ποτέ μια κούκλα να σπείρει τον πανικό στους δρόμους; Η αλήθεια είναι πως το έχουμε δει να συμβαίνει σε ταινίες τρόμους, αλλά ποτέ στην πραγματικότητα, μέχρι και σήμερα. Αυτή την φορά ο κόσμος δεν πανικοβλήθηκε για το «πνεύμα» που κρύβεται μέσα στην δαιμονισμένη κούκλα, όπως συμβαίνει στις ταινίες, αλλά από το μήνυμα που κρύβει πίσω της. Η μαριονέτα Amal είναι ο πρωταγωνιστής σε ένα φιλόδοξο θεατρικό έργο που ονομάζεται «The Walk».
Το όνομα της σημαίνει στα αραβικά «ελπίδα» και στοχεύει να επιστήσει την προσοχή στο προσφυγικό και να ευαισθητοποιήσει τους λαούς από τους οποίους περνά. Ακολουθεί μια διαδρομή παρόμοια με αυτή που έκαναν ορισμένοι Σύριοι που διέφυγαν από τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα τους. Η 9χρονη κούκλα από την Συρία, ήδη έχει διασχίσει 5.000 μίλια και πέρασε τώρα από την Τουρκία στην Ελλάδα και αναμένεται να πάει σε 70 ευρωπαϊκές πόλεις.
Πίσω από το πρόσωπό της κρύβεται μια νέα μεταναστευτική κρίση, που εμφανίζεται στην Ευρώπη μετά την κατάληψη των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και αυτό είναι που τρομάζει τους περισσότερους. Οι αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει ίσως να ανταποκρίνονται σε αυτές ενός νέου μεταναστευτικού κύματος. Η Amal και οι χειριστές της σχεδιάζουν να διασχίσουν οκτώ χώρες και δεκάδες πόλεις σε μια προσπάθεια 8.000 χιλιομέτρων, για να διαδώσουν τη κατάσταση των εκατομμυρίων εκτοπισμένων προσφύγων.
Ωστόσο, δεν είναι παντού ευπρόσδεκτη. Μια κούκλα έγινε η αιτία για ένα εθνικιστικό παραλήρημα, κάτι που μας υπενθυμίζει ότι η ξενοφοβία έχει καλά ριζώσει, κάτι που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ενόψει μιας νέας ανθρωπιστικής και προσφυγικής κρίσης.
«Γιατί τόσο μίσος για μία κούκλα;»
Σε ανακοίνωση για τα επεισόδια που σημάδεψαν την έλευση της «Amal» στη Λάρισα προχώρησε ο Δήμος Λαρισαίων, ο οποίος καταδίκασε τις αντιδράσεις. «Μια πολιτιστική εκδήλωση, με ανθρωπιστικό χαρακτήρα, για την προστασία των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, στάθηκε, δυστυχώς, αφορμή για εκδηλώσεις μίσους.
Μια πολύ μικρή ομάδα ακραίων, σκοταδιστών, φασιστών και μισαλλόδοξων έκρινε σκόπιμο να μην μείνει στη διχαστική και χυδαία ρητορική που χρησιμοποίησε τις τελευταίες ημέρες, αλλά να προβεί και σε επιθέσεις κατά της…Amal, τρομοκρατώντας γονείς και παιδιά που συμμετείχαν με χαρά στην εκδήλωση.
Τι να απαντήσουμε σ´ αυτά τα παιδιά που τρομοκρατημένα ρωτούσαν, με αθωότητα τους γονείς τους: “Γιατί τόσο μίσος για μία κούκλα;” Καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τα επεισόδια. Ζητούμε συγγνώμη από τις οικογένειες και τα παιδιά που έσπευσαν με χαρά να συμμετέχουν στην εκδήλωση.
Η δημοτική αρχή του Δήμου Λαρισαίων θα συνεχίσει να κινείται με αρχές και αξίες, με ανθρωπιά και αλληλεγγύη. Στη Λάρισα, φωνές διχασμού, μισαλλοδοξίας και ρατσισμού είναι και θα παραμείνουν στο περιθώριο».
Τι συνέβη με την κούκλα Amal
Η έναρξη της εκδήλωσης ήταν προγραμματισμένη για τις 7 το απόγευμα. Πολίτες της Λάρισας και εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής βρέθηκαν στην κοίτη του Πηνειού ποταμού, στις καμάρες στο ύψος της οδού Καλλιθέας, όπου και θα ξεκινούσε η εκδήλωση για την υποδοχή της «Amal».
Συνοδεία μικρών και μεγάλων, η κούκλα θα όδευε προς τον Μύλο του Παππά, προκειμένου να υλοποιηθούν οι εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί. Ωστόσο, στη γέφυρα του Πηνειού είχαν συγκεντρωθεί και άτομα που διαφωνούν με την εκδήλωση, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν προπηλακισμοί, από τη μια και την άλλη μεριά, και τελικά να δημιουργηθούν μικροσυμπλοκές -που οδήγησαν στην επέμβαση της Αστυνομίας.
Επεισόδια σημειώθηκαν και έξω από τον Μύλο του Παππά, επί της οδού Γεωργιάδου, όπου και κατέληξε η πορεία για την υποδοχή της «Αμάλ». Οι εκδηλώσεις υποδοχής πραγματοποιήθηκαν μέσα στο προαύλιο του Μύλου, όπου μικροί και μεγάλοι εξέφρασαν μηνύματα αποδοχής και αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες όλου του κόσμου.
Ομάδα διαφωνούντων με την έλευση της «Amal» εμποδίστηκαν να προσεγγίσουν στον Μύλο του Παππά από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ που αποσόβησαν όλες τις προσπάθειές τους να πλησιάσουν το χώρο της εκδήλωσης, ενώ η κούκλα και οι συνεργάτες αποχώρησαν πολύ νωρίτερα από την αναμενόμενη ώρα.
Απαγορεύτηκε η Amal και στα Μετέωρα
Τη Δευτέρα, το τοπικό συμβούλιο των Μετεώρων, ψήφισε την απαγόρευση της Amal. Συγκεκριμένα, δεν δέχτηκαν να περπατήσει στο χωριό της Καλαμπάκας, γνωστό για τα ορθόδοξα μοναστήρια, που χτίστηκαν πάνω σε πανύψηλους βραχώδεις σχηματισμούς. Η ένσταση που προέβαλαν αρκετά μέλη του συμβουλίου ήταν ότι δεν πρέπει να επιτρέπεται σε μια μαριονέτα που απεικονίζει μουσουλμάνο πρόσφυγα να εμφανίζεται σε χριστιανικούς χώρους.
Ο τοπικός επίσκοπος αντιτάχθηκε στο έργο για αυτόν τον λόγο, ενώ μια ομάδα παραπονέθηκε ότι η πρωτοβουλία θα μπορούσε να φέρει περισσότερους πρόσφυγες σε μια χώρα που έχει ήδη δεχτεί δεκάδες χιλιάδες. Ο Σύλλογος Μετεώρων ΛΙΘΟΠΟΛΙΣ αναφέρθηκε στο πρότζεκτ σαν «εκδηλώσεις με παγανιστικό υπόβαθρο και περιεχόμενο» με πρωταγωνίστρια «μια μουσουλμάνα κόρη που συνδέθηκε με χορτοφαγία και τα συναφή».
Είχε κανονιστεί να περπατήσει κοντά στα μοναστήρια και να κάνει ένα πικνίκ με παιδιά της περιοχής, είπε ο David Lan, ένας από τους παραγωγούς του project. Η ομάδα του έχει εξασφαλίσει την έγκριση από τις περιφερειακές αρχές για την εκδήλωση, αλλά τελικά αναγκάστηκαν να πάνε αλλού. «Αν δεν είμαστε ευπρόσδεκτοι, δεν πάμε».
Στο Γκαζιεντέπ, ενθουσιασμένα παιδιά σήκωσαν φαναράκια για να ξεναγήσουν την Amal στην πόλη. Και στο νησί της Χίου, χορωδίες τραγούδησαν για να την υποδεχτούν καθώς έπαιζε ορχήστρα. Η αλληλεγγύη και η φροντίδα είναι αυτό που ήθελε να πετύχει εξαρχής το project και όχι οι εκρήξεις μίσους με τον έντονο ρατσιστικό χαρακτήρα. Τελική στάση της είναι η Μεγάλη Βρετανία.