Ένας νέος νόμος που απαγορεύει την έκτρωση μετά από τις έξι εβδομάδες τίθεται σε ισχύ στο Τέξας από σήμερα 1 Σεπτεμβρίου. Ο νόμος έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε όλη την πολιτεία καθώς απαγορεύει την άμβλωση μόλις εντοπιστούν οι παλμοί της καρδιάς του μωρού. H λεγόμενη «Heartbeat Act» υπογράφηκε από τον κυβερνήτη του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ, τον Μάιο.

Δεν αναγνωρίζει επίσης εγκυμοσύνες που προκλήθηκαν μετά από αιμομιξία ή βιασμό, ως λόγο για την επιθυμία έκτρωσης. Ωστόσο, υπάρχει εξαίρεση για «ιατρικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης». Ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί από κρατικούς αξιωματούχους, αλλά επιτρέπει στους ανθρώπους να μηνύσουν έναν πάροχο άμβλωσης ή οποιονδήποτε μπορεί να έχει βοηθήσει κάποιον να κάνει έκτρωση μετά το χρονικό όριο.

Σύμφωνα με το NBC News, μια μεγάλη πλειοψηφία των αμβλώσεων στο Τέξας πραγματοποιούνται τουλάχιστον στις έξι εβδομάδες, πράγμα που σημαίνει ότι η σκληρή νέα νομοθεσία θα απαγορεύσει σχεδόν όλες τις εκτρώσεις. Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης γίνονται πιο αισθητά στους δύο μήνες, σύμφωνα με το Planned Parenthood.

Αντισυνταγματική η απαγόρευση

Το Ανώτατο Δικαστήριο και ένα ομοσπονδιακό εφετείο απέτυχαν ωστόσο να αποφανθούν επί των αιτημάτων για ανάκληση, πράγμα που σημαίνει ότι η απαγόρευση τέθηκε σε ισχύ όπως είχε προγραμματιστεί. Η πολιτική απόφαση έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές Ανώτατου Δικαστηρίου, που απαγορεύουν στα κράτη να απαγορεύουν την άμβλωση πριν από τη βιωσιμότητα του εμβρύου, συνήθως μεταξύ 22 και 24 εβδομάδων κύησης.

Ομάδες που μάχονται υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Planned Parenthood και της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU), ζήτησαν από το Ανώτατο Δικαστήριο να ανακαλέσει τη νομοθεσία. Τα ξημερώματα της Τετάρτης, η ACLU επιβεβαίωσε ότι το δικαστήριο δεν απάντησε στο αίτημά, προσθέτοντας: «Η πρόσβαση σχεδόν σε όλες τις αμβλώσεις μόλις έχει διακοπεί για εκατομμύρια ανθρώπους».

Η ομάδα, η οποία λέει ότι έως και το 90% των αμβλώσεων στο Τέξας πραγματοποιούνται μετά από έξι εβδομάδες κύησης, περιέγραψε την εξέλιξη ως αντισυνταγματική. Η αμερικανική γυναικεία ομάδα υγείας Planned Parenthood επίσης καταδίκασε την απαγόρευση, κάνοντας tweet. Πάντως, το Ανώτατο Δικαστήριο έχει ακόμη την δυνατότητα να ανατρέψει την απαγόρευση σε μεταγενέστερο στάδιο.

https://www.intronews.gr/4356-2-i-oprah-winfrey-pseftiki-rose-mcgowan

Τι λέει ο νόμος για την άμβλωση

Από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του 1973 στην υπόθεση Roe v Wade, οι γυναίκες των ΗΠΑ είχαν το δικαίωμα σε άμβλωση έως ότου το έμβρυο είναι ικανό να επιβιώσει εκτός της μήτρας. Αυτό είναι συνήθως μεταξύ 22 και 24 εβδομάδων από την εγκυμοσύνη. Ο λεγόμενος νόμος του Texas Heartbeat απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά από έξι εβδομάδες εγκυμοσύνης – σε σημείο που πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι είναι έγκυες.

Το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων έχει πει ότι ο όρος «καρδιακός παλμός» είναι παραπλανητικός και ότι αυτό που ανιχνεύεται σε αυτό το στάδιο είναι στην πραγματικότητα «ένα τμήμα του εμβρυϊκού ιστού που θα γίνει καρδιά καθώς αναπτύσσεται το έμβρυο».