Αν έδειχναν σε κάποιον αυτή την εικόνα, δίχως καμία περιγραφή, θα νόμιζε ότι πρόκειται για κάποια αναπαράσταση της εξόδου των Ιουδαίων από την Αίγυπτο. Κι όμως, δεν πρόκειται για κάποιο εικαστικό δρώμενο. Είναι η πορεία των Αφγανών στην έρημο του Αφγανιστάν στα σύνορα με το Πακιστάν και το Ιράν, με σκοπό να φύγουν από τη χώρα, η οποία πια ανήκει στους Ταλιμπάν και δείχνει να μην τους χωράει. Όσοι δεν κατάφεραν να διαφύγουν με τα αεροπλάνα, ιδίως από περιοχές εκτός Καμπούλ, πήραν το μονοπάτι της ερήμου.

Στο βίντεο που δημοσιεύει η Daily Mail, απεικονίζονται χιλιάδες άνθρωποι να περπατάνε ή να οδηγούν στην έρημο Νιμρούζ, με μόνο στόχο να περάσουν τα σύνορα και να διοχετευτούν στο Πακιστάν και το Ιράν για αρχή κι από κει οπουδήποτε μακριά από τους Ταλιμπάν κι από τη ζωή των 2 δολαρίων την ημέρα. Τελικός προορισμός τους λογικά θα είναι η Τουρκία. Πρόκειται για ένα ταξίδι 1.000 μιλίων μέσα από τις ερημικές εκτάσεις του Ιράν και η ελπίδα τους είναι πως θα καταφέρουν να βρουν ελπίδα στην Ευρώπη.

Το δημοσίευμα της Daily Mail αναφέρει ότι είναι μια διαδρομή 4 ωρών στα σύνορα Αφγανιστάν-Ιράν-Πακιστάν μέχρι την κοιλάδα όπου οι πρόσφυγες θα κατασκηνώσουν τις βραδινές ώρες. Πρόκειται για τους πιο φτωχούς ανθρώπους που δεν είχαν τα οικονομικά μέσα να κάνουν τη διαδρομή με οχήματα ή δε μπορούσαν να ακολουθήσουν άλλες διαδρομές με λιγότερο περπάτημα και περισσότερο κόστος. Για να μπουν όλοι αυτοί στο Ιράν, θα απευθυνθούν σε παράνομους διακινητές, με τη γνωστή κατάληξη σε βάρκες στο Αιγαίο, κατά πάσα πιθανότητα.

Η διαδικασία περιγράφεται ως εξής: ένας από τους Ιρανούς πηγαίνει και ρωτάει έναν έναν τους πρόσφυγες για κάποιον κωδικό που τους έχει δοθεί, πιθανώς αντί αντιτίμου. Στη συνέχεια χωρίζονται σε γκρουπ και κάθε γκρουπ ακολουθεί την ίδια πορεία, αλλά ποτέ μαζί με άλλο.

Ο Φίλιπο Γκράντι, Επίτροπος του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, δήλωσε πως αυτά που έγιναν στο αεροδρόμιο δεν είναι τίποτα μπροστά σε όλα όσα θα ακολουθήσουν, τα οποία συνιστούν «μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση». Υπολογίζεται ότι περίπου 500.000 άνθρωποι του Αφγανιστάν θα χτυπήσουν την πόρτα της Ευρώπης.

https://www.intronews.gr/4338-2-afghanista-narkotika-taliban-vretania

Αντιδρά η Αυστρία στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Αφγανιστάν

Στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών που έγινε το βράδυ της Τρίτης στις Βρυξέλλες, υπήρξε σύμπνοια ως προς το ότι δεν πρέπει η Ε.Ε να λειτουργήσει ξανά όπως το 2015 με τους Σύρους κι ούτε να πάρουν το βάρος των προσφύγων οι χώρες που το πήραν μόνες τους την προηγούμενη φορά. Αυτό που προτάθηκε είναι να γίνει ένα σχέδιο ώστε να μοιραστούν το βάρος οι 27 χώρες.

Η Αυστρία δεν ήταν ιδιαιτέρως θετική, με τον υπουργό Σεμπάστιαν Κουρτζ να τονίζει πως η χώρα του πήρε «πολύ περισσότερους πρόσφυγες απ΄ αυτό που μας αναλογούσε την προηγούμενη φορά. Έχουμε την 4η μεγαλύτερη κοινότητα Αφγανών στην Ευρώπη».

Η Μέρκελ από την πλευρά της Γερμανίας, τόνισε πως στόχος τους είναι να υποδεχτούν από 10.000 ως 40.000 Αφγανούς και να τους βοηθήσουν να επανεγκατασταθούν στην Ευρώπη.  Τον επόμενο μήνα θα γίνει μια νέα συνάντηση για να τεθούν πιο στέρεες βάσεις ενός σχεδιασμού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το Bled Strategic Forum στη Σλοβενία, έσπευσε να ξεκαθαρίσει τη στάση της Ελλάδας προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

«Συμφωνώ με όσα είπε ο Νταβίντ Σασόλι για τη φιλόδοξη ατζέντα της μεταρρύθμισης των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά θα εξέφραζα ευγενικά τη διαφωνία μου για την επισήμανσή του που αφορά στη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε επίπεδο πρωθυπουργών για το Αφγανιστάν. Αυτό που ξεκάθαρα είπαμε είναι ότι δεν θα θέλαμε να επαναληφθεί το ανεξέλεγκτο και ακανόνιστο κύμα μεταναστευτικών ροών του 2015.

Και το στηρίζουμε αυτό, ως μία χώρα που υπήρξαμε θύμα μιας πολιτικής που κατέληξε να αναδεικνύει σημαντικές ελλείψεις των ευρωπαϊκών θεσμών γιατί ακόμη δεν είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε σε μια κοινή προσέγγιση για το μεταναστευτικό – προσφυγικό».