Ο Μίκης Θεοδωράκης άφησε πίσω του 96 χρόνια σπουδαίων επιτευγμάτων και η ψυχή του δε βρίσκεται πια ανάμεσα μας. Η απώλεια του είναι το δίχως άλλο τεράστια, σε βαθμό που δε μπορεί να ειπωθεί με λέξεις. Είναι όμως ταυτόχρονα και μια ικανοποίηση για τον ελληνισμό που τον είδε να κάνει όσα έκανε για τόσα πολλά χρόνια. Που τον είδε να είναι ενεργός και αγωνιστής ακόμα και μέχρι τα έσχατα της ζωής του, αφού μέχρι το 2019 συμμετείχε σε πολιτικές δράσεις που αφορούσαν στη στήριξη των Σύρων προσφύγων.

Ο Μίκης Θεοδωράκης επηρέασε αμέτρητο αριθμό ανθρώπων και δε θα μπορούσε να τον ξεχάσει κανείς σε αυτό το ύστατο χαίρε. Πρώτος απ΄όλους ο Γιώργος Νταλάρας, ένα από τα καλλιτεχνικά του τέκνα, που τραγούδησε πολλές από τις συνθέσεις του.

Μίκης Θεοδωράκης: Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών και του πρωθυπουργού

Ο θάνατος του Μίκη Θεοδωράκη βρήκε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς, η οποία ξεκίνησε με μια αναφορά σε αυτή την τεράστια απώλεια. Μάλιστα, ανακοίνωσε πως κηρύσσεται 3ημερο εθνικό πένθος προς τιμήν του.

«Τη σημερινή μας συνεδρίαση σκιάζει δυστυχώς μία πολύ θλιβερή είδηση: Ο Μίκης Θεοδωράκης περνά πια στην αιωνιότητα. Η φωνή του σίγησε και μαζί του σίγησε και ολόκληρος ο Ελληνισμός. Όπως είχε γραφτεί και για τον Παλαμά, “όλοι είχαμε ξεχάσει πως είναι θνητός”. Όμως, μας αφήνει παρακαταθήκη τα τραγούδια του, την πολιτική του δράση, αλλά και την εθνική του προσφορά σε κρίσιμες στιγμές.

Η Ρωμιοσύνη σήμερα κλαίει.

Και γι’ αυτό και με απόφαση της κυβέρνησης από σήμερα κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος.

Όπως ξέρετε, είχα την τιμή να τον γνωρίζω για πολλά χρόνια και σχετικά πρόσφατα μάλιστα τον είχα επισκεφτεί. Οι συμβουλές του ήταν πάντα πολύτιμες για μένα, κυρίως αυτές που αφορούσαν στην ενότητα του λαού μας και στην υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών. Πιστεύω πως η καλύτερη τιμή προς αυτόν τον παγκόσμιο Έλληνα θα είναι εμείς, με το καθημερινό μας έργο, να κάνουμε πράξη αυτό ακριβώς το μήνυμά του. Ο Μίκης είναι η Ιστορία μας και πρέπει να τη συνεχίσουμε όπως θα ήθελε και εκείνος».

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις όλων των πολιτικών προσώπων.

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα: 

«Ο Μίκης έδωσε φως στις ψυχές μας. Σημάδεψε με το έργο του τη ζωή και τη διαδρομή όσων διάλεξαν το δρόμο της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ο αξεπέραστος συνθέτης, ο αγωνιστής, ο κομμουνιστής, ο ακτιβιστής, μέσα από τη μουσική, τη ζωή, τις μάχες και τις αντιφάσεις του, έδωσε νέο νόημα στην ελευθερία, τον πολιτισμό, την τέχνη, τη συμμετοχή. Τον αποχαιρετούμε με τη βεβαιότητα ότι αυτό που αφήνει πίσω του είναι ανεξίτηλο. Στην ψυχή του λαού μας, στην ταυτότητα της πατρίδας μας, στην πολιτιστική κληρονομιά της οικουμένης».

Η δήλωση της Φώφης Γεννηματά:

«Ο Μίκης Θεοδωράκης δημιούργησε ένα τεράστιο πολιτιστικό κεφάλαιο για τον τόπο, ενώ οι ιδέες του και οι πολιτικοί του αγώνες που ενέπνευσαν περισσότερες από μία γενιά, αποτελούν παρακαταθήκες για τη δημοκρατία, την ελευθερία, την εθνική αξιοπρέπεια.

Με το έργο του ενέπνευσε και εξέφρασε όλη τη ρωμιοσύνη που θρηνεί σήμερα.

Πρόβαλε το όνομα της Ελλάδας, μέσα από τη μουσική του και το κύρος του ονόματός του σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Συνέβαλε στην προβολή της ελληνικής ποίησης, μελοποιώντας Έλληνες ποιητές που ο λόγος τους έφτασε στα πέρατα του κόσμου.

Στις δύσκολες στιγμές για τη δημοκρατία, τα τραγούδια του ήταν φάρος ελπίδας που δεν έσβησε ποτέ για εκατομμύρια Έλληνες.

Όλοι μεγαλώσαμε, ερωτευτήκαμε, γίναμε ενεργοί πολίτες, πιαστήκαμε χέρι – χέρι σε συγκεντρώσεις και συναυλίες, τραγουδήσαμε, κλάψαμε από συγκίνηση κάτω από τους ήχους της μουσικής του.

Ο ίδιος θα μας λείψει.

Το έργο του θα είναι εδώ να μας εμπνέει και κυρίως να μας ενώνει όλους, να αγωνιστούμε για την Ελλάδα που ονειρευόμαστε, την Ελλάδα που μπορεί.

Γιατί αυτό θα ήθελε κι ο ίδιος ο Μίκης. Ο Μίκης της νιότης μας, των αγώνων μας και της καρδιάς μας!».

https://www.intronews.gr/4419-2-ethnikos-penthos-gia-ton-miki-theodoraki

Η επιστολή του προς τον Δημήτρη Κουτσούμπα που δημοσιοποίησε το 902.gr: 

«Τώρα στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απολογισμών, σβήνουν απ’ το μυαλό μου οι λεπτομέρειες και μένουν τα “Μεγάλα Μεγέθη”. Έτσι βλέπω ότι τα πιο κρίσιμα, τα δυνατά και τα ώριμα χρόνια μου τα πέρασα κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ. Για το λόγο αυτό θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομουνιστής».

Με την επιστολή του ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης ζητούσε επίσης από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ να επιληφθεί εκείνος προσωπικά ώστε, όπως έγραφε: «να γίνει σεβαστή όχι μονάχα η ιδεολογία μου αλλά και οι αγώνες μου για την ενότητα των Ελλήνων. Καθώς επίσης βέβαια και όλα αυτά που ήδη έχω ρυθμίσει, σε συνεννόηση με την γραμματέα μου Ρένα Παρμενίδου και τον φίλο και Πρόεδρο του Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργο Αγοραστάκη».

Οι αντιδράσεις στο Twitter

Όπως είναι λογικό, τα social media αποτίουν φόρο τιμής στον σπουδαίο Έλληνα, στον σπουδαίο καλλιτέχνη, με ανθρώπους από όλο το φάσμα της κοινωνίας να εκφράζουν τη λύπη τους γι΄αυτή την απώλεια σε Facebook, Twitter και Instagram. Δείτε μερικά χαρακτηριστικά tweets.

https://twitter.com/stathisdrogosis/status/1433325581958094848?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1433325581958094848%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fgreece%2Farticle%2F1157258%2Fto-twitter-apohaireta-ton-miki-theodoraki%2F

https://twitter.com/Marka2_/status/1433330571208536065?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1433330571208536065%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fgreece%2Farticle%2F1157258%2Fto-twitter-apohaireta-ton-miki-theodoraki%2F

Οι αναφορές σε μέσα του εξωτερικού

Το μέγεθος του Μίκη Θεοδωράκη αποτυπώνεται πλήρως στην υπερεθνική του επίδραση. Ήταν και είναι ένα σύμβολο για την Ελλάδα, αλλά τα χνάρια του είναι ακόμα εμφανή και στα μονοπάτια του εξωτερικού.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε

την είδηση του θανάτου του μεγάλου έλληνα συνθέτη κάνοντας λόγο για έναν «αντιστασιακό, πολέμιο της δικτατορίας των Συνταγματαρχών, ο οποίος έγινε γνωστός από την μουσική που συνέθεσε για ταινία ‘Ζορμπάς’, η οποία τραγουδήθηκε σε όλο τον κόσμο. Υπήρξε ο δημιουργός ενός γιγαντιαίου έργου και ο διασημότερος έλληνας συνθέτης, ο οποίος έγινε το σύμβολο της αντίστασης στην Ελλάδα στη διάρκεια των χρόνων».

Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων (ANSA) γράφει: «Ο πιο γνωστός Έλληνας συνθέτης κάθε εποχής, πέθανε σε νοσοκομείο της Αθήνας, σε ηλικία 96 ετών, μετά από μια μακρά ζωή, γεμάτη τιμές, πόνο, συνυφασμένη με ορισμένα από τα τραγικότερα γεγονότα του περασμένου αιώνα».

Τέλος, η εφημερίδα La Stampa κάνει λόγο για «ένα σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού που αφιέρωσε την ζωή του στην μουσική και στην πολιτική».