Ο Μίκης Θεοδωράκης υπήρξε σχεδόν μυθιστορηματική προσωπικότητα. Έζησε μια ζωή πλούσια από πολλές απόψεις, την οποία και εξιστόρησε στον Μίμη Ανδρουλάκη στην βιογραφία του, με τίτλο «Σαλός Θεού. Ο μυστικός Μίκης»». Εκεί περιγράφει και την γνωριμία που είχε με την Μέριλιν Μονρόε, την οποία και αποκάλεσε ξανθιά βλάχα.

Η γνωριμία ήρθε στο εστιατόριο του στούντιο όταν περνούσε τη μουσική στο Honeymoon, στα τέλη της δεκαετίας του ’50.

«Είχα πάει με τον σκηνοθέτη Πάουελ στο εστιατόριο του στούντιο όταν περνούσα τη μουσική στο “Honeymoon” (τέλη της δεκαετίας του ’50). Εκείνη στο διπλανό στούντιο γύριζε το “Ο πρίγκιπας και η χορεύτρια” με τον Λόρενς Ολίβιε. Συνάντησα τον συγγραφέα Αρθουρ Μίλερ, επίσημο εραστή της τότε, να της κρατά την τσάντα έξω από τις τουαλέτες. Ηταν αριστερός και πιάσαμε συζήτηση. Όταν βγήκε η Μονρόε, με σύστησε: “Ένας έλληνας συνθέτης”. Με κάλεσε σε γεύμα. Η Μέριλιν Μονρόε, ξανθιά, με το μαντίλι στο κεφάλι, έμοιαζε με χαμογελαστή ρωσίδα χωριατοπούλα», είπε χαρακτηριστικά.

Μίκης Θεοδωράκης – Fidel Castro: Η επεισοδιακή συναυλία στην Αβάνα το 1981 και η αγάπη τους για τα πούρα

Στα χρόνια της εξορίας του, αλλά και της καλλιτεχνικής του εξέλιξης, ο Μίκης Θεοδωράκης βρέθηκε σε πολλά μέρη του κόσμου. Σε κάποια από αυτά και γιατί η εκπεφρασμένη επαναστατική του ιδεολογία και δράση, του είχαν δώσει πρόσβαση σε μια εποχή που το Σιδηρούν Παραπέτασμα και ο Ψυχρός Πόλεμος, είχαν κάνει κάθε κομμουνιστική χώρα ένα καταφύγιο για τους κομμουνιστές σε δικτατορικά κράτη. Το 1962 που ο Μίκης βρέθηκε στην Κούβα, η Ελλάδα δεν ήταν στη Δικτατορία, αλλά ο ίδιος βρισκόταν στους κόλπους των ευρωπαϊκών πολιτικών σχηματισμών και ήταν εκπρόσωπος της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς. Αυτό τον έφερε μπροστά στον Fidel Castro.

Εκείνη τη χρονιά, μια περίοδος αρκετά τεταμένη για τις σχέσεις Κούβας και ΗΠΑ, ο Μίκης είχε προσκληθεί από την επαναστατική κυβέρνηση και γνώρισε τον Che Guevara και τον Fidel Castro. Το πέρασμα του δεν κράτησε πολλές ημέρες, αλλά ήταν μόλις η αρχή…μιας υπέροχης φιλίας.

20 χρόνια αργότερα σχεδόν, το 1981, ο Μίκης βρέθηκε μαζί με τη Μαρία Φαραντούρη, τον Πέτρο Πανδή και τον Λάκη Κερνέζη στην Κούβα για μια σειρά συναυλιών και ήταν η ευκαιρία για το επιστέγασμα αυτής της σχέσης εκτίμησης και σεβασμού ανάμεσα στους δύο άντρες. Μέσα από μια σειρά συναυλιών που θα κατέληγαν στην Αβάνα, ο Μίκης και ο Fidel Castro πέρασαν αρκετό χρόνο μαζί, αντάλλαξαν απόψεις, συνομίλησαν για την πολιτική και τη φιλοσοφία και κάπνισαν αρκετές φορές τα φημισμένα πούρα Αβάνας. Τότε ήταν που άρχισε και ο Μίκης να τα έχει ως πάθος του.

https://www.intronews.gr/4444-2-mikis-theodorakis-fidel-castro-avana-poura