Στην διεθνή του πορεία ο Μίκης Θεοδωράκης ήρθε σε επαφή με πολλές σημαίνουσες προσωπικότητες, όπως τη Marilyn Monroe ή τον Fidel Castro. Ίσως όμως η πιο μνημειώδης συναναστροφή του να ήταν αυτή με τον Anthony Quinn στο Μόναχο το 1995. Ο Μίκης είχε βρεθεί εκεί για μια συναυλία και σε εκδήλωση που είχε γίνει λίγες ημέρες πριν, είχε συναντηθεί με τον ηθοποιό, ο οποίος του μίλησε για τον θαυμασμό του για την Ελλάδα και την ελληνική λαϊκή μουσική. Είχε άλλωστε αφήσει εποχή η σκηνή που χορεύει συρτάκι στην ταινία Zorba The Greek.

Ο Anthony Quinn του ανέφερε πως τον κυνηγούσε, γιατί είχε πάει σε διάφορες πόλεις, όπως στη Βιέννη, για να τον δει και του έλεγαν ότι μόλις είχε φύγει. Τελικά, τον συνάντησε στο Μόναχο όπου ο Μίκης του ζήτησε να πάει στη συναυλία του και να χορέψει. «Θα χορέψω αν χορέψεις κι εσύ» του αποκρίθηκε ο Quinn. Ο Μίκης αποδέχτηκε την πρόκληση και λίγες ημέρες μετά, στις 29 Ιουλίου του 1995, οι θεατές και παρευρισκόμενοι στη συναυλία, έζησαν μια εμπειρία απ΄αυτές που νιώθεις ευλογημένος να είσαι παρών.

Ο Μίκης προσκάλεσε τον Anthony Quinn στη σκηνή που είχε στηθεί στην πλατεία Koenigsplatz, ο τότε 80χρονος Αμερικανομεξικανός ηθοποιός σηκώθηκε, έβγαλε το σακάκι του, έλυσε τη γραβάτα, άνοιξε το πουκάμισο του και ξεκίνησε να χορεύει συρτάκι. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα είχε ξεσηκωθεί όλη η πλατεία και ο Μίκης δε θα μπορούσε να μείνει αμέτοχος. Ακολούθησε σε αυτό το ρεσιτάλ τον Quinn και έζησαν μαζί μια εκστατική βραδιά.

* Φωτογραφία: Getty Images