Ο Μίκης Θεοδωράκης πέρασε ολόκληρη τη ζωή του με τον μεγάλο του έρωτα, τη Μυρτώ Αλτίνογλου. Μαζί της απέκτησε δύο παιδιά, την Μαργαρίτα και τον Γιώργο. Η ιστορία τους έμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ήταν κάτι που ήθελε και ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης. Το ζευγάρι ήταν μαζί τόσο στα εύκολα όσο και στα δύσκολα και παρέμεινε ενωμένο, μέχρι να τους χωρίσει ο θάνατος.
Ο καλός φίλος του Μίκη Θεοδωράκη, Βύρων Σάμιος, περιγράφει την πρώτη γνωριμία που είχε μαζί του, στο σπίτι της Μυρτούς, στη Νέα Σμύρνη, την περίοδο της Κατοχής. Ήταν ένα φθινοπωρινό απόγευμα του 1943, λίγο πριν η παρέα που ήταν μαζεμένη, επιστρέψει και κλειστεί στα σπίτια της.
«Η παρέα μαζεμένη έξω από το σπίτι της Μυρτούς. Όταν έφθασα συζητούσαν για το τι θα γίνει με το Πανεπιστήμιο, θα μας δεχτεί χωρίς εξετάσεις ή με εξετάσεις. Πλησιάζω τη Μυρτώ, δίπλα της υπάρχει μια καινούρια παρουσία, ένα ψιλό – λεπτό αγόρι με πλούσια σγουρά μαλλιά. Επειδή εκείνη την εποχή κάθε νέα παρουσία μας τρόμαζε η Μυρτώ σπεύδει να με συστήσει στο νεοφερμένο: «Από δω ο Βύρων κι αυτός υποψήφιος για την ιατρική».
https://www.intronews.gr/4450-2-mikis-theodorakis-anthony-quinn-sirtaki-1995
Ο ψιλός με χαιρετά. Η παρουσία του φίλου πρέπει να ερευνηθεί γι’ αυτό και τον ρωτώ : «και ‘συ για την ιατρική;», «Όχι» μου απαντά και συνεχίζει, «ο πατέρας μου θέλει να μπω στη Νομική, εγώ όμως σκοπεύω να ασχοληθώ με τη μουσική». Το είπε με κοφτό αποφασιστικό τόνο που δήλωνε την αμετάκλητη απόφασή του, κι άσε τον πατέρα του να λέει, παρόλο που ο Μίκης τον υπεραγαπούσε το Γιώργο Θεοδωράκη.
Προσπαθώ να καταλάβω καλύτερα τι θα σπουδάσει αυτό το παιδί και τον ρωτώ : «καλά μουσικός αλλά για πιο όργανο;». Η απάντησή του με αποπροσανατόλισε τελείως : «κανένα» μου λέει. Ο Μίκης κατάλαβε ότι δεν είχα ιδέα μουσικής και συμπληρώνει : «θα γράφω μουσική, θα διευθύνω μουσική, θα διδάσκω μουσική, κάτι τέτοια». Όλα αυτά χωρίς όργανο; σκέφτηκα».
Η πρώτη αντίδραση του μέλλοντα πεθερού του
Την ίδια ανησυχία φαίνεται να είχε και ο πατέρας της Μυρτούς, Ηλίας Αλτίνογλου, ο οποίος ήταν καθηγητής, πρόσφυγας από την Σμύρνη. Σε περιστατικό που του διηγήθηκε ο ίδιος ο Μίκης, ο Βύρων περιγράφει: «Ο αυστηρών αρχών πατέρας της Μυρτούς, βλέποντας την κόρη του παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις επτά, να επιστρέφει σπίτι της στο παραπέντε, θα ανησύχησε και θα τη ρώτησε γιατί αργεί τόσο. Η Μυρτώ δεν ήταν από τα άτομα που θα’ λέγε ψέματα στον πατέρα της. Πήρε το θάρρος και ομολόγησε τη φιλία της με το Μίκη. Του είπε ότι έχει καλό σκοπό για να τον καθησυχάσει.
Ο πατέρας με τη σειρά του, θα ρώτησε για το ποίο ήταν το μέλλον του Μίκη. Η Μυρτώ, περίεργο γιατί, παρακάμπτοντας την προτροπή του πατέρα του για νομικές σπουδές, απάντησε απευθείας ότι ο Μίκης, θέλει να γίνει μουσικός, χωρίς ασφαλώς τις επεξηγήσεις του Μίκη για το ρόλο του ως μουσικοσυνθέτη, μαέστρου και ότι άλλο σκόπευε να κατακτήσει στη ζωή του, όπως ασφαλώς θα είχε εξομολογηθεί στη Μυρτώ. Στο σκέτο «μουσικός», της Μυρτώς, η αντίδραση του πατέρα ολιγόλογη, αλλά μεστή φόβου είναι αποκαλυπτική της απογοήτευσής του : «Μουσικός; Aδειο πιάτο»!
Όπως αναφέρει ο Βύρων Σάμιος στο mikisguide.gr δικαιολόγησε απόλυτα την αγωνία του μέλλοντα πεθερού του, Ηλία Αλτίνογλου και αργότερα μιλούσε πάντα με τα καλύτερα λόγια τόσο για τον ίδιο όσο και για την μητέρα της αγαπημένης του, Μαργαρίτα Αλτίνογλου.
Ο γάμος και η οικογένεια
Το ζευγάρι παντρεύτηκε λίγο καιρό μετά τη προβολή της κινηματογραφικής ταινίας «Ξυπόλητο τάγμα», η οποία προβλήθηκε το 1953. Η αρχή της κοινής ζωής του δεν ήταν εύκολη. Δεν μπορούσαν εύκολα να τα βγάλουν πέρα, αλλά είχαν οδηγό της αγάπη τους, η οποία τους οδηγούσαν όλα αυτά τα χρόνια μέχρι και σήμερα που ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης άφησε την τελευταία του πνοή.
Ο ίδιος σε μια από τις συνεντεύξεις του είχε αναφέρει πως ζούσε μαζί με τη γυναίκα του, τον αδερφό του, Γιάννη και τον Μιχάλη Κατσαρό μιας και τα έσοδα του ήταν πολύ χαμηλά και δεν τους επέτρεπαν να μείνουν οι δυο τους όπως όλα τα ζευγάρια.
Ήταν το 1954 όταν ο Μίκης Θεοδωράκης έφυγε στο Παρίσι με υποτροφία για σπουδές στο Conservatoire και η γυναίκα του Μυρτώ ξεκίνησε να εργάζεται ως γιατρός. «Όταν βρέθηκα στο Παρίσι νοίκιασα ένα πιάνο, αγοράσαμε για δέκα φράγκα ένα τεράστιο ξύλινο τραπέζι μια ιταλική καφετιέρα, μπόλικο χαρτί μουσικής και σινική μελάνη και στρώθηκα στη δουλειά» είχε αναφέρει.
Στο Παρίσι το ζευγάρι δημιούργησε τη δική του οικογένεια. Την τελευταία μέρα του Νοεμβρίου του 1958 θα γεννηθεί η Μαργαρίτα και σχεδόν μετά από ενάμισι χρόνο η οικογένεια απέκτησε και το δεύτερο παιδί της, τον Γιώργο.
Τη δεκαετία του 1960 το ζευγάρι θα επιστρέψει στην Ελλάδα ξεκινώντας μια εξαιρετική περίοδος για τον μουσικοσυνθέτη καθώς μελοποίησε ελληνική ποίηση σημαντικών εκπροσώπων της μεταξύ άλλων του Οδυσσέα Ελύτη, Γιώργου Σεφέρη, Νίκου Γκάτσου και Γιάννη Ρίτσου.
https://www.intronews.gr/4447-2-mikis-theodorakis-otan-apokalese-vlacha-tin-merilin-monroe
Μαζί μέχρι το τέλος
Ο Μίκης Θεοδωράκης έμεινε μαζί με την γυναίκα του, Μυρτώ μέχρι το άδοξο τέλος. Αγαπούσε πολύ την οικογένεια του και του άρεσε να περνάει χρόνο στην εξοχική του κατοικία στο Βραχάτι, της Κορινθίας όπου ατενίζοντας το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας έγραψε σημαντικά έργα. Η Μυρτώ, η γυναίκα της ζωής του, ήταν διακριτικά στο πλευρό του να τον στηρίζει για να μπορεί ο ίδιος να δημιουργεί σημαντικές μελωδίες.
Φωτογραφίες: mikisguide.gr