Λίγα 24ωρα μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, ο στρατηγός του αμερικανικού στρατού, Mark Milley, δεν απέκλεισε το σενάριο συνεργασίας με τους Ταλιμπάν για αντιτρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα, κατά του Ισλαμικού Κράτους ή άλλων οργανώσεων.

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες υπήρξε ένα είδος συνεργασίας των αμερικανών με τους Ταλιμπάν, για την εκκένωση του Αφγανιστάν, ωστόσο αυτό ήταν κάτι που βόλευε και τις δύο πλευρές. Δικαιολογώντας την εν λόγω συνεργασία, ο Milley υπογράμμισε ότι «εν μέσω πολέμου, κάνεις ό,τι μπορείς ώστε να μειώσεις τον κίνδυνο». Ερωτηθείς για το μέλλον τόνισε πως «το αν θα αλλάξουν ή όχι, μένει να το δούμε».

Ο υπουργός Άμυνας, από την άλλη, Lloyd Austin, εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός λέγοντας στη συνέντευξη Τύπου πως «δεν θα έκανα άλματα λογικής για ευρύτερα ζητήματα».

https://www.intronews.gr/4391-2

Ο αμερικανικός στρατός έδιωξε τους Ταλιμπάν από την εξουσία το 2001 και πολέμησε εναντίον τους τα επόμενα 19 χρόνια που ακολούθησαν. Ο πρόεδρος Joe Biden, ωστόσο, σημείωσε αρκετές φορές ότι οι Ταλιμπάν θεωρούνται εχθροί της επαρχίας Χορασάν του Ισλαμικού Κράτους (ISKP), υποδηλώνοντας ένα κοινό ενδιαφέρον με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Biden υποσχέθηκε περαιτέρω στόχευση του ISKP ως απάντηση στην επίθεση αυτοκτονίας την περασμένη εβδομάδα στην πύλη του αεροδρομίου της Καμπούλ που σκότωσε περισσότερους από 150 Αφγανούς και 13 Αμερικανούς στρατιώτες. Το Σάββατο, ο αμερικανικός στρατός πραγματοποίησε επίθεση με drone, σκοτώνοντας δύο σχεδιαστές επιθέσεων του ISKP. Την Τρίτη, ο Μπάιντεν είπε: «Δεν τελειώσαμε ακόμα μαζί σας», αναφερόμενος στο ISKP.

Τόσο ο Austin όσο και ο Milley, που διοικούσαν στρατεύματα στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια του 20ετούς πολέμου, επικεντρώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου σε όσους υπηρέτησαν εκεί, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που πέθαναν ή τραυματίστηκαν. Ευχαρίστησαν επίσης όλους όσους συνέβαλαν στην εκκένωση, την οποία ο Austin ονόμασε τη μεγαλύτερη εκκένωση αμάχων στην αμερικανική ιστορία.

https://www.intronews.gr/4382-2-afghanistan-exodos-prosfiges-erimos

«Ο πόλεμος είναι σκληρός. Είναι μοχθηρός. Είναι βάναυσος. Είναι ασυγχώρητος», είπε ο Milley. «Ναι, όλοι έχουμε πόνο και θυμό. Όταν βλέπουμε τι έχει εξελιχθεί τα τελευταία 20 χρόνια και τις τελευταίες 20 ημέρες, αυτό δημιουργεί πόνο και θυμό».

Ο Biden παλεύει, πάντως, με τις προοπτικές μιας νέας σχέσης με τους Ταλιμπάν. Έχει αναθέσει στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να συντονιστεί με διεθνείς εταίρους για να μην παρεκκλίνουν οι Ταλιμπάν από την υπόσχεσή τους, δηλαδή την ασφαλή διεύλευση των Αμερικανών που επιθυμούν να φύγουν.