Σε συναγερμό παραμένουν κυβέρνηση και ειδικοί για την πορεία που ακολουθεί η πανδημία στη χώρα μας, καθώς η έλευση του φθινοπώρου δημιουργεί νέα δεδομένα, ειδικά όταν η μετάλλαξη Δέλτα δείχνει να κυριαρχεί. Μέσα σε όλα αυτά, εμφανίστηκε και η μετάλλαξη Mu στην Ελλάδα, με τα πρώτα κρούσματα να είναι γεγονός.

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, έκρουσε χθες το καμπανάκι του κινδύνου. «Βρισκόμαστε στη μεταβατική περίοδο όπου επιστρέφουν πολλοί από τις καλοκαιρινές διακοπές και αναμένεται μια διαφορετικού τύπου κινητικότητα από ό,τι τις προηγούμενες εβδομάδες» και πρόσθεσε: «πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί γιατί η πορεία της επιδημίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες».

Απεύθυνε έκκληση να επισπεύσουν τα ραντεβού για τον εμβολιασμό τους όσοι δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο και τόνισε πως σε ένα από τώρα αναμένουμε αύξηση της μεταδοτικότητας και η συμβολή όλων θα είναι κρίσιμη στην αντιμετώπιση αυτής της πιθανής αύξησης της επιδημικότητας.

https://www.intronews.gr/4406-2-pfizer-2o-stadio-farmako-koronoios

Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πάντως ότι η πανδημία στη χώρα μας παρουσιάζει σαφή σημεία σταθεροποίησης με τάση συρρίκνωσης, ενώ η πίεση στο σύστημα υγείας δείχνει σημεία επιβράδυνσης και πιθανής σταθεροποίησης. Σύμφωνα με την ενημέρωσή του, την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε μια μικρή αλλά σημαντική μείωση.

«Συγκεκριμένα εντός της τελευταίας εβδομάδας καταγράφηκαν περίπου 9% λιγότερες διαγνώσεις από ό,τι την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε σημεία σταθεροποίησης με περίπου 2% λιγότερους θανάτους από ό,τι την προηγούμενη εβδομάδα», είπε σχετικά με την πορεία της πανδημίας ο κ. Μαγιορκίνης, ενώ αναφέρθηκε στην εικόνα στα νοσοκομεία και προειδοποίησε για την κατάσταση στις ΜΕΘ. «Από την άλλη, η πίεση στο σύστημα υγείας δείχνει κάποια σημεία επιβράδυνσης και πιθανής σταθεροποίησης. Συγκεκριμένα ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυξήθηκε περίπου 8%. Λιγότερο από την προηγούμενη εβδομάδα λοιπόν είναι η αύξηση. Ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με τη νόσο παραμένει μεταξύ 250 και 300 ανά ημέρα, ενώ το ισοζύγιο εισιτήριων-εξιτηρίων συγκλίνει πάλι προς τη μονάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης Mu στην Ελλάδα

Χθες, ο ΕΟΔΥ προχώρησε σε ενημέρωση για τις μεταλλάξεις και σύμφωνα με αυτή, την περίοδο 7 Ιουλίου-24 Αυγούστου εντοπίστηκαν 923 νέα κρούσματα μεταλλάξεων. Η μετάλλαξη Δέλτα είναι αυτή που κυριαρχεί στη χώρα μας, καθώς επιβεβαιώθηκαν 899 νέα κρούσματα.

Σημειώνεται πως έχουν εντοπιστεί και έξι κρούσματα της μετάλλαξης Mu (B.1.621). Πρόκειται για το στέλεχος που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία και έχει σημάνει νέο συναγερμό στις υγειονομικές αρχές ανά τον κόσμο. Η παραλλαγή αυτή -η B.1.621, κατά την επιστημονική ονοματολογία- προς το παρόν χαρακτηρίζεται «παραλλαγή ενδιαφέροντος», όπως διευκρίνισε ο ΠΟΥ στο εβδομαδιαίο δελτίο του για την εξέλιξη της πανδημίας. Ο Οργανισμός υπογράμμισε πως το παραλλαγμένο στέλεχος αυτό παρουσιάζει μεταλλάξεις που μπορεί να σημαίνουν ότι είναι ανθεκτικό στα εμβόλια και τονίζει πως απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να κατανοηθούν τα χαρακτηριστικά του.