Την απώλεια του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, θρηνεί από χθες η χώρα μας. Σε ένδειξη τιμής, η Πολιτεία κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες στην Ακρόπολη και σε όλα τα δημόσια κτίρια. Η σορός του θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών από την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου μέχρι και την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, ενώ η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου στις 3 το μεσημέρι τον ίδιο ναό.
https://www.intronews.gr/4459-2-mikis-theodorakis-kai-myrto-altinoglou-o-gamos-i-oikogeneia-kai-i-aionia-agapi-tous
Η ταφή θα γίνει στη γενέτειρα του, τα Χανιά, στο κοιμητήριο του Γαλατά, κοντά στους γονείς και τον αδελφό του, την Πέμπτη. Αυτή ήταν και η τελευταία του επιθυμία, την οποία είχε μεταφέρει στον Δημήτρη Κουτσούμπα και τον πρόεδρο του «Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη», Γιώργο Αγοραστάκη.
Λίγο αφότου ανακοινώθηκε ο θάνατος του Μίκη Θεοδωράκη, η Βουλή τίμησε τη μνήμη του, τηρώντας ενός λεπτού σιγή, ενώ στη συνέχεια σύσσωμος ο πολιτικός και καλλιτεχνικός κόσμος, αλλά και κοινωνικές και πολιτιστικές οργανώσεις εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους. Χθες πλήθος κόσμους συγκεντρώθηκε έξω από το σπίτι του μεγάλου μουσικοσυνθέτη και φώναζε «αθάνατος».
https://www.intronews.gr/4450-2-mikis-theodorakis-anthony-quinn-sirtaki-1995
Τα διεθνή ΜΜΕ για τον θάνατό του
Ιδιαίτερη μνεία για τον Μίκη Θεοδωράκη έγινε και στα διεθνή ΜΜΕ, με το πρακτορείο Reuters να αναφέρει σε τηλεγράφημά του πως «ο συνθέτης του Ζορμπά, Μίκης Θεοδωράκης πέθανε στα 96 του». Η εφημερίδα Die Zeit αναφέρθηκε στο στάτους “ήρωα” που απολάμβανε ο Θεοδωράκης στην Ελλάδα και έγραψε: «Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος με τη μουσική για τον Αλέξη Ζορμπά έγραψε κινηματογραφική ιστορία, πέθανε στα 96 του χρόνια. Για πολλούς Έλληνες ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν μέχρι και σήμερα η φωνή του λαού. Η μουσική του θεωρήθηκε παρηγοριά, ειδικά σε ιστορικά δύσκολες εποχές, όπως η στρατιωτική δικτατορία, αλλά και ένδειξη αντίστασης».
«Ο Θεοδωράκης θεωρείτο ο διασημότερος συνθέτης της Ελλάδας στον 20ό αιώνα. Ειδικά, η μουσική του για την ταινία “Αλέξης Ζορμπάς” και το “Κάντο Χενεράλ” σε στίχους του Πάμπλο Νερούντα τον έκαναν διάσημο παγκοσμίως», αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Γερμανική Ραδιοφωνία.
Το περιοδικό Focus, με τη σειρά του, ανέφερε πως «κανένας άλλος δεν κατάφερε να ερμηνεύσει την ελληνική νοοτροπία με τόσο πρωτότυπο τρόπο και να την κάνει γνωστή σε όλον τον κόσμο. Όμως ο Μίκης Θεοδωράκης δεν ήταν απλώς ένας συνθέτης, ένας μουσικός και μαέστρος. Ήταν αντιστασιακός και πολιτικός». «Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Έλληνας συνθέτης και επαναστάτης, πέθανε σε ηλικία 96 ετών. Εξαπέλυσε έναν πόλεμο λέξεων και μουσικής ενάντια στην στρατιωτική χούντα που απαγόρευσε την μουσική του και τον φυλάκισε από το 1967 μέχρι το 1974», έγραψαν οι New York Times.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg τον χαρακτηρίζει σπουδαίο της ελληνικής μουσικής, ενώ το Al Arabiya σημειώνει: «Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο αγαπημένος 96χρονος Έλληνας συνθέτης του οποίου η συναρπαστική μουσική και η ζωή της πολιτικής απείθειας κέρδισαν την αναγνώριση στο εξωτερικό και ενέπνευσαν εκατομμύρια στην Ελλάδα, πέθανε στο σπίτι του στο κέντρο της Αθήνας».