Οι δυνάμεις της πολιτοφυλακής λένε ότι υπομένουν «βαριές επιθέσεις» καθώς πολεμούν τους Ταλιμπάν στην κοιλάδα Panjshir του Αφγανιστάν, το τελευταίο στάδιο ενάντια στον σκληρό ισλαμιστικό καθεστώς που θέλουν να επιβάλουν.

Οι Ταλιμπάν προσπαθούν να μετατοπίσουν τα όπλα και τον εξοπλισμό από την ομάδα των ανταρτών στην κυβερνητική εξουσία, λίγες μέρες αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες απέσυραν πλήρως τα στρατεύματά τους και τερμάτισαν τον πόλεμο δύο δεκαετιών.

Μέσα στην προσπάθεια αυτή μάχονται για σβήσουν την τελευταία φλόγα αντίστασης στην κοιλάδα Panjshir, η οποία κράτησε για μια δεκαετία, ενάντια στην κατοχή της Σοβιετικής Ένωσης και επίσης κατά ην πρώτη διακυβέρνηση των Ταλιμπάν από το 1996-2001. Την ίδια ώρα, εορταστικοί πυροβολισμοί αντηχούν σε ολόκληρη την Καμπούλ, καθώς οι φήμες διαδίδουν ότι η κοιλάδα έπεσε, κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.

Εισβολή των Ταλιμπάν στην κοιλάδα Panjshir

Μαχητές του Εθνικού Μετώπου Αντίστασης-που αποτελούνται από πολιτοφυλακές κατά των Ταλιμπάν και πρώην αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας- λέγεται ότι έχουν σημαντικά αποθέματα όπλων στην κοιλάδα Panjshir, η οποία βρίσκεται περίπου 80 χιλιόμετρα βόρεια της Καμπούλ.

Ο πρώην αφγανός αντιπρόεδρος, Αμρουλάχ Σάλεχ, ένας από τους ηγέτες των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι η πλευρά του δεν έχει υποχωρήσει.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση. Είμαστε υπό εισβολή των Ταλιμπάν », είπε σε βίντεο που δημοσίευσε στο Twitter δημοσιογράφος του BBC World. «Κρατήσαμε το έδαφος, αντισταθήκαμε».

Αρκετοί άλλοι ηγέτες της αντίστασης διέψευσαν επίσης τις αναφορές για την πτώση του Panjshir. «Τα νέα για την κατάληψη στο Panjshir κυκλοφορούν στα πακιστανικά ΜΜΕ. Αυτό είναι ψέμα », δήλωσε ο Αχμάντ Μασούντ, ο οποίος ηγείται των δυνάμεων.

Οι λογαριασμοί Twitter των Ταλιμπάν μετέδωσαν βίντεο που φέρονται να δείχνουν ότι οι μαχητές του νέου καθεστώτος έχουν κατάσχει άρματα μάχης και άλλο βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό μέσα στην κοιλάδα.

Τα tweet των Ταλιμπάν και της αντίστασης δείχνουν ότι η βασική περιοχή του Paryan είχε καταληφθεί, κάτι που δεν επαληθεύτηκε επίσημα. Ενώ η Δύση έχει υιοθετήσει μια προσέγγιση αποστασιοποίησης, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις εμπλοκής με τους νέους ηγέτες.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, αναμένεται να μεταβεί στο Κατάρ την Κυριακή, που είναι ο βασικός κόμβος για την εκκένωση του Αφγανιστάν και τη θέση του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν, αν και δεν αναμενόταν να συναντηθεί με τους μαχητές. Στη συνέχεια θα ταξιδέψει στη Γερμανία για να ηγηθεί μιας εικονικής υπουργικής συνάντησης 20 χωρών για το Αφγανιστάν μαζί με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ήδη επανεκκινήσει τις ανθρωπιστικές πτήσεις σε τμήματα της χώρας, ενώ ο αερομεταφορέας της χώρας Ariana Afghan Airlines ξανάρχισε τις εγχώριες πτήσεις την Παρασκευή και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έστειλαν αεροσκάφος που μετέφερε «επείγουσα ιατρική και επισιτιστική βοήθεια».

Η Western Union και η Moneygram, εν τω μεταξύ, δήλωσαν ότι επανεκκίνησαν τις μεταφορές χρημάτων, στις οποίες βασίζονται πολλοί Αφγανοί για να επιβιώσουν από συγγενείς στο εξωτερικό και το Κατάρ είπε ότι εργάζεται για να ανοίξει ξανά το αεροδρόμιο στην Καμπούλ για βοήθεια. Τέλος, η Κίνα επιβεβαίωσε ότι θα κρατήσει ανοιχτή την πρεσβεία της στην Καμπούλ.