Μαίνεται η μάχη στην κοιλάδα Panjshir, που αποτελεί την μοναδική αντίσταση στο καθεστώς των Ταλιμπάν. Τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν από εορταστικούς πυροβολισμούς στην Καμπούλ, μετέδωσαν σήμερα ειδησεογραφικά πρακτορεία, αφού πηγές στους Ταλιμπάν ανακοίνωσαν πως οι μαχητές τους πήραν τον έλεγχο του Panjshir.

Ηγέτες της αντιπολίτευσης στους Ταλιμπάν αρνήθηκαν ότι η επαρχία κατελήφθη. Μάλιστα, περίπου 600 μαχητές Ταλιμπάν σκοτώθηκαν στην επαρχία Panjshir του Αφγανιστάν, όπως ανέφερε το Sputnik, επικαλούμενο δυνάμεις αντίστασης κατά των Ταλιμπάν.

«Περίπου 600 Ταλιμπάν έχουν σκοτωθεί σε διάφορες περιοχές του Panjshir από το πρωί. Περισσότεροι από 1.000 Ταλιμπάν έχουν συλληφθεί ή παραδόθηκαν οι ίδιοι», ανέφερε ο εκπρόσωπος των δυνάμεων της αντίστασης Φαχίμ Ντάστι στο Twitter. Ωστόσο, ο αριθμός των νεκρών και από τις δύο πλευρές παραμένει μη επικυρωμένος, καθώς οι Ταλιμπάν ετοιμάζονται να σχηματίσουν κυβέρνηση στο Αφγανιστάν τις επόμενες ημέρες.

Πυροβολισμοί μετά τη φημολογούμενη νίκη στην κοιλάδα Panjshir

Το πρακτορείο ειδήσεων Σαμσάντ μετέδωσε πως «πυροβολισμοί στον αέρα» στην Καμπούλ στοίχισαν τη ζωή σε 17 ανθρώπους ενώ 41 τραυματίσθηκαν. Το πρακτορείο ειδήσεων Τόλο μετέδωσε τον ίδιο απολογισμό.

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι τραυματίσθηκαν από εορταστικούς πυροβολισμούς στην επαρχία Νανγκαρχάρ, ανατολικά της πρωτεύουσας, δήλωσε ο Γκουλζάντα Σάνγκαρ, εκπρόσωπος νοσοκομείου στην επαρχιακή πρωτεύουσα Τζαλαλαμπάντ. Τα πυρά προκάλεσαν την αντίδραση του κύριου εκπροσώπου των Ταλιμπάν, του Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ.

«Αποφεύγετε τους πυροβολισμούς στον αέρα και αντί γι’ αυτό να ευχαριστείτε τον Θεό», έγραψε ο Μουτζάχιντ σε μήνυμά του στο Twitter. «Οι σφαίρες μπορούν να κάνουν κακό σε αμάχους, έτσι μην πυροβολείτε χωρίς να χρειάζεται».

Πάντως ένας εκπρόσωπος είπε ότι οι Ταλιμπάν είχαν δυσκολία στη συγκέντρωση πόρων από άλλες επαρχίες του Αφγανιστάν, ενώ ένας Ταλιμπάν αξιωματούχος φέρεται να είπε ότι τα ναρκοπέδια στο δρόμο προς το Μπαζάρακ και η ομάδα του κυβερνήτη της επαρχίας έχουν επιβραδύνει την επίθεσή τους.

Το Εθνικό Μέτωπο Αντίστασης, με επικεφαλής τον Αχμάντ Μασούντ, γιο του Αφγανού διοικητή Αχμάντ Σαχ Μασούντ, και τον αντιπρόεδρο Αμρουλάχ Σάλεχ, παραμένει ισχυρό στις ορεινές κοιλάδες του Panjshir, σχεδόν 80 χιλιόμετρα βόρεια της Καμπούλ.

Ο Μπιλάλ Καρίμι εκπρόσωπος του ισλαμιστικού κινήματος δήλωσε ότι οι περιφέρειες Χινζ και Ουναμπάχ έχουν καταληφθεί από τους Ταλιμπάν, οι οποίοι πλέον ισχυρίζονται ότι ελέγχουν τέσσερις από τις επτά περιφέρειες της επαρχίας Πανσίρ.

Στο μεταξύ ο Αμερικανός στρατηγός Μαρκ Μάιλι, επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού των ΗΠΑ, υπογράμμισε τη σοβαρότητα της κατάστασης, καθώς οι συγκρούσεις είναι σφοδρές.

«Η εκτίμησή μου είναι πως οι τρέχουσες συνθήκες ενδέχεται να οδηγήσουν σε έναν εμφύλιο πόλεμο. Δεν γνωρίζω αν οι Ταλιμπάν θα καταφέρουν να εδραιώσουν την εξουσία τους και να επιβάλουν μια κυβέρνηση», δήλωσε ο Μάιλι μιλώντας στο Fox News από την αμερικανική αεροπορική βάση του Ράμσταϊν στη Γερμανία.

Ο ίδιος εξήγησε ότι αν δεν το πετύχουν αυτό οι Ταλιμπάν, «θα οδηγηθούμε στην ανοικοδόμηση της αλ Κάιντα ή στην ενίσχυση του Ισλαμικού Κράτους ή άλλων πολλών τρομοκρατικών οργανώσεων» τα επόμενα τρία χρόνια. «Ενδέχεται να δούμε να ανακάμπτει η τρομοκρατία από την περιοχή μέσα σε 12, 24, 36 μήνες. Και θα το παρακολουθούμε», υπογράμμισε.