Περιεχόμενα
Ο Χρήστος Στυλιανίδης είναι ο νέος Υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, όπως ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ενώ Υφυπουργός είναι ο Ευάγγελος Τουρνάς. Στον Κύπριο πολιτικό κ. Στυλιανίδη θα αποδοθεί τιμητική απόδοση της Ελληνικής ιθαγένειας, με τις διαδικασίες που προβλέπονται. Η ορκωμοσία των νέων υπουργών θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου, στις 11 το πρωί.
Ο Χρήστος Στυλιανίδης διετέλεσε Ευρωπαίος επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων από το 2014 εώς το 2019, ενώ την ίδια περίοδο ήταν και συντονιστής της ΕΕ για τον Έμπολα, θέση στην οποία είχε διοριστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Από τις θέσεις αυτές ανέλαβε και σημαντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, ο ρόλος του ήταν καθοριστικός στις νέες προκλήσεις. Προώθησε και ενίσχυσε συνεργίες μεταξύ ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων από την κλιματική αλλαγή και τις περιφερειακές συγκρούσεις. Για την πλούσια δράση του στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας δε, χαρακτηρίστηκε ως το «ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης» σε ολόκληρο τον κόσμο.
Εμβληματική χαρακτηρίζεται η πρωτοβουλία του για ενίσχυση της «Εκπαίδευσης σε περιοχές κρίσεων» (Education in Emergencies) καθώς οδήγησε, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Επιτρόπου, σε δεκαπλασιασμό του προϋπολογισμού ανθρωπιστικής βοήθειας για την εκπαίδευση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Μέσα από τις ευρωπαϊκές πολιτικές που προώθησε και εφάρμοσε, συνέβαλε ουσιαστικά στην καλλιέργεια της συμφιλίωσης και της συνύπαρξης μεταξύ εθνικών και θρησκευτικών κοινοτήτων σε περιοχές όπως το Ιράκ (ειδικά στην περιοχή της Μοσούλης μετά την απελευθέρωσή της από τον ISIS), τη Μιανμάρ, την Κολομβία, και σε πολλές Αφρικανικές χώρες όπως η Νιγηρία, το Κογκό και το Σουδάν.
Σε αναγνώριση του έργου του ορίστηκε το Μάιο του 2021 «Ειδικός Απεσταλμένος της ΕΕ» για την προώθηση και προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών και πεποιθήσεων. Από όλες τις θέσεις που κατείχε υπηρέτησε με θέρμη την ευρωπαϊκή ιδέα και συνέβαλε σημαντικά στην ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ ως μιας παγκόσμιας δύναμης «ήπιας ισχύος».
Κύπριος πολιτικός στην Ελλάδα
Μόλις διέρρευσε το όνομα του Χρήστου Στυλιανίδη για το νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, δημιουργήθηκε ένα διαδικαστικό ζήτημα αναφορικά με την ιθαγένειά του, και ετέθη να ερώτημα αν θα λάβει την ελληνική ιθαγένεια πριν ορκιστεί υπουργός, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Το θέμα ανέλαβε να επιλύσει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το διαδικαστικό ζήτημα θα επιλυθεί αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση.
Ως εκ τούτου ο Χρήστος Στυλιανίδης θα πολιτογραφηθεί Έλληνας υπήκοος ως Έλληνας ομογενής από την Κύπρο, διατηρώντας βεβαίως την Κυπριακή υπηκοότητα, όπως έκανε και στο παρελθόν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης.
Ο «αρχιτέκτονας» του rescEU
Το rescEU είναι σήμερα το σημαντικότερο ευρωπαϊκό εργαλείο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και άλλων κρίσεων όπως πανδημίες και έχει μετουσιώσει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε πράξη. Συμπεριλήφθηκε, δε, ανάμεσα στα είκοσι μεγαλύτερα επιτεύγματα της πενταετίας της Επιτροπής Γιούνκερ. Η μεγάλη σημασία και χρησιμότητα του rescEU και του αναβαθμισμένου ευρωπαϊκού συστήματος πολιτικής προστασίας αποδείχθηκε και στις πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου στην Ελλάδα. Ο ίδιος είναι ο «αρχιτέκτονας» του rescEU, της μεγάλης πρωτοβουλίας με την οποία αναβαθμίστηκε ουσιαστικά το ευρωπαϊκό σύστημα πολιτικής προστασίας.
Ο Χρήστος Στυλιανίδης ήταν από τους πρώτους αξιωματούχους της ΕΕ που επισκέφθηκε το 2014 τις πληγείσες από την επιδημία του Έμπολα περιοχές στη Δυτική Αφρική ενεργοποιώντας εντονότερα τον διεθνή παράγοντα για την αντιμετώπισή της. Με δική του πρωτοβουλία πέτυχε την περιφερειακή συνεργασία μεταξύ των ηγετών της Σιέρρα Λεόνε, της Λιβερίας και της Γουινέας, που αποδείχτηκε καθοριστική για να τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία. Είναι, δε, από τους ιδρυτές του «Ευρωπαϊκού Ιατρικού Σώματος» (European Medical Corps) το οποίο δημιουργήθηκε για να συμβάλει στην άμεση κινητοποίηση ιατρικών και υγειονομικών μονάδων και ιατρικού εξοπλισμού για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης τόσο εντός όσο και εκτός Ευρώπης.
Οι Κύπριοι πολιτικοί στην Ελλάδα
Η επιλογή ενός Ελλληνοκύπριου πολιτικού για να αναλάβει πόστο σε ελλαδική κυβέρνηση δεν συμβαίνει για πρώτη φορά. Ο Λουκής Ακρίτας ήταν ο πρώτος, ο οποίος επί Γεωργίου Παπανδρέου είχε αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Παιδείας (1963) και είχε εκλεγεί βουλευτής Αθηνών. Ακολούθησε ο αείμνηστος Γιάννος Κρανιδιώτης, υπουργός Εξωτερικών επί Σημίτη. Στη κυβέρνηση Μητσοτάκη, πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ένας Κύπριος κατέχει καίρια θέση. Ο νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης είναι ο επικεφαλής της Επιτροπής Σοφών για την ανάκαμψη της ελληνικής Οικονομίας.