Περιεχόμενα
Ένταση και συγκρούσεις πραγματοποιήθηκαν χθες στη Γουινέα, μετά το ξαφνικό στρατιωτικό πραξικόπημα, όπου οι ειδικές δυνάμεις της χώρας κατέλαβαν την εξουσία, συνέλαβαν και καθαίρεσαν τον Πρόεδρο, υποσχόμενοι μάλιστα πως θα αλλάξουν την πολιτική σύνθεση της χώρας. Οι στρατιωτική ανακοίνωσαν την απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι νεωτέρας, καλώντας χθες, τους υπουργούς του και ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους σε μία συνάντηση, που δεν θα μπορούσαν να αρνηθούν.
«Οποιαδήποτε άρνηση συμμετοχής θα θεωρηθεί εξέγερση», ανέφεραν χαρακτηριστικά σε δήλωση τους.
Το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Γουινέα
Η Γουινέα, μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, με 13 εκατομμύρια ανθρώπους, βρίσκεται εδώ και καιρό σε πολιτική αστάθεια και η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι. Ένας διπλωμάτης στο Κονακρί, ο οποίος προτίμησε να κρατήσει την ανωνυμία του, υποστήριξε πως το στρατιωτικό πραξικόπημα ενδέχεται να έγινε εξαιτίας της απόλυσης ενός ανώτερου διοικητή των ειδικών δυνάμεων.
Από την άλλη, ο επικεφαλής των στρατιωτικών ειδικών δυνάμεων που εμφανίστηκε στη δημόσια τηλεόραση, φορώντας την εθνική σημαία, εξήγησε πως η κακή διαχείριση της κυβέρνησης είναι η μοναδική αιτία που προκάλεσε την εξέγερση.
«Δεν πρόκειται πλέον να αναθέσουμε την πολιτική τύχη της χώρας σε έναν άνθρωπο. Θα αναθέσουμε την πολιτική στον λαό», δήλωσε ο Ντουμπουγιά. «Η Γουινέα είναι όμορφη. Δεν πρέπει να τη βιάζουμε, πρέπει να κάνουμε έρωτα μαζί της».
https://www.intronews.gr/4704-2-pakistan-anodos-taliban-diethnis-politiki-simmahoi
Πανηγυρισμοί στην πρωτεύουσα Κονακρί
Στο άκουσμα του πραξικοπήματος, δεν έλειψαν οι πανηγυρισμοί στην πρωτεύουσα, όπου εκατοντάδες πολίτες χειροκρότησαν τους στρατιώτες. Ο θυμός αυτός δικαιολογείται μετά την τραγική εξέλιξη που είχε διαδήλωση, τον Οκτώβριο του 2020, η οποία αμαυρώθηκε από βία και κατηγορίες για εκλογική απάτη της προεδρικής ψηφοφορίας. Συνολικά, δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της τρίτης θητείας του Κοντέ, συνήθως σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας. Εκατοντάδες άλλοι συνελήφθησαν.
«Είμαστε περήφανοι για τις ειδικές δυνάμεις», δήλωσε ένας διαδηλωτής που ζήτησε να κρατήσει την ανωνυμία του. «Θάνατος στους βασανιστές και στους δολοφόνους της νεολαίας μας».
Μπορεί ο Κοντέ να κέρδισε μια αμφιλεγόμενη τρίτη θητεία, αλλά αυτό το κατάφερε μόνο αφού πρώτα καθιέρωσε ένα νέο σύνταγμα που του επέτρεψε να παρακάμψει το όριο των δύο θητειών στη διακυβέρνηση της χώρας. Στη γειτονική Σενεγάλη, πάντως, η οποία έχει αποτελέσει «καταφύγιο» για πολλούς κατοίκους της Γουινέας που αντιτάσσονται στον Κοντέ, τα νέα αντιμετωπίστηκαν με ανακούφιση.
«Ο Πρόεδρος Άλφα Κόντε αξίζει να καθαιρεθεί. Προσπάθησε πεισματικά να τρέξει για τρίτη θητεία όταν δεν είχε δικαίωμα να το κάνει», δήλωσε ένας νεαρός που πια ζει στη Σενεγάλη. «Γνωρίζουμε ότι ένα πραξικόπημα δεν είναι κάτι καλό», συνέχισε. «Ένας πρόεδρος πρέπει να εκλέγεται με δημοκρατική ψήφο. Δεν έχουμε όμως άλλη επιλογή. Έχουμε έναν πρόεδρο που είναι πολύ μεγάλος πια, που δεν κάνει πλέον τους ανθρώπους της χώρας μου να ονειρεύονται και που δεν θέλει με τίποτα να αποχωριστεί την εξουσία».
Ηρεμία μετά την καταιγίδα
Σήμερα, πάντως, υπάρχει μια σχετική ηρεμία στους δρόμους της Κονακρί, καθώς οι πολίτες βρίσκονται εν αναμονή της ανακοίνωσης μιας νέας κυβέρνησης. Σημειώνεται πως η κυκλοφορία ξεκίνησε ξανά, ακόμα και στη Καλούμ, όπου έγιναν ανταλλαγές πυρών μεταξύ των αντρών και των ειδικών δυνάμεων.