Η Ιταλία έζησε το πιο ζεστό της καλοκαίρι και γι΄αυτό ο Πάπας Φραγκίσκος είχε ζητήσει από τους ανθρώπους που επιχειρούν στο Βατικανό να γίνουν κάποιες ενέργειες βοήθειας προς τους άστεγους και τους φυλακισμένους, δηλαδή εκείνους τους ανθρώπους που θα βίωναν την πιο ακραία μορφή του καύσωνα.

Στα τέλη Ιουλίου, όταν είχε εμφανιστεί το δεύτερο κύμα καύσωνα μέσα στο καλοκαίρι, οι Συρακούσες σημείωσαν θερμοκρασία-ρεκόρ στην ευρωπαϊκή ιστορία, παίρνοντας τη σκυτάλη από την Αθήνα που κρατούσε την πρωτιά από το 1977. Το καλοκαίρι ήταν συνολικά πολύ θερμό στην Ιταλία, η οποία είχε με τη σειρά της πυρκαγιές και έχασε σχεδόν 1 εκατομμύριο στρέμματα. Σε τέτοιες συνθήκες, οι φτωχοί, οι άστεγοι και άλλες κοινωνικές ομάδες, υφίστανται την περισσότερη δυσκολία και ο Πάπας Φραγκίσκος ανέλαβε δράση.

Κούτες με 15.000 παγωτά έφτασαν στις φυλακές Regina Coeli στο κέντρο της Ρώμης και Rebibbia στα προάστια της ιταλικής πρωτεύουσας, με αποστολέα τον Πάπα και αποδέκτες τους φυλακισμένους.  «Αυτό το καλοκαίρι δεν πήγαμε διακοπές. Το προσωπικό του Βατικανού έμεινε στο πόστο του για να επιτελέσει τις 2 από τις 7 ασχολίες του ελέους: την επίσκεψη σε φυλακισμένους και την φροντίδα των ταλαιπωρημένων» ανέφερε η ανακοίνωση του Βατικανού.

Τα παγωτά δεν ήταν η πρώτη κίνηση αλληλεγγύης που έκανε ο Πάπας Φραγκίσκος και το Βατικανό. Στις αρχές Ιουνίου, 20 κρατούμενοι από τη Rebibbia συναντήθηκαν με τον ποντίφικα και δέχτηκαν από εκείνον ξενάγηση στις εκθέσεις του Βατικανού. Σε άλλες περιπτώσεις, το Βατικανό συνέλεξε άστεγους και φτωχούς για να τους πάει μια βόλτα με βάρκα σε λίμνη ή στη θάλασσα ή να τους κεράσει φαγητό σε μια πιτσαρία. Εκτός από αυτά, μοίρασαν και δωρεάν τεστ για τον Covid-19.