Περιεχόμενα
Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν τη μεταβατική κυβέρνηση που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση του Αφγανιστάν. Η προσωρινή κυβέρνηση του Αφγανιστάν περιλαμβάνει δύο εκπροσώπους του δικτύου Haqqani , οργάνωσης που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική από την Ουάσινγκτον, ενώ κατηγορείται για εμπλοκή στις αιματηρές επιθέσεις στο Αφγανιστάν.
Η διπλωματία των ΗΠΑ εξέφρασε ανοικτά τους ενδοιασμούς και ανησυχία της για τους διορισμούς ορισμένων υπουργών από τους Ταλιμπάν. Ο επικεφαλής είναι ένας εκ των ιδρυτών της οργάνωσης και υπουργός Εσωτερικών άνδρας καταζητείται από το FBI.
Οπως αναμενόταν, το δίκτυο Haqqani έχει επιβληθεί ως πρωταγωνιστικός παράγοντας στο νέο αφγανικό κράτος, μετά την κατάρρευση του παλαιού καθεστώτος και την πτώση της Καμπούλ στις 15 Αυγούστου.
Η οργάνωση ιδρύθηκε από τον Τζαλαλουντίν Χακάνι, που έγινε γνωστός στη δεκαετία του 1980 ως ήρωας του αντισοβιετικού τζιχάντ. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ο Haqqani περιλαμβάνεται στα πολύτιμα ατού της CIA κατά της Σοβιετικής Ενωσης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και οι σύμμαχοί τους, όπως το Πακιστάν, χρηματοδοτούν και εξοπλίζουν απευθείας τους μουτζαχεντίν.
Κατά τη διάρκεια του δεκαετούς πολέμου, ο Τζαλαλουντίν Χακάνι διατηρεί στενές σχέσεις με τους ξένους τζιχαντιστές, ανάμεσά τους και τον Οσάμα μπιν Λάντεν. Αργότερα, συμμαχεί με τους Ταλιμπάν, που επέβαλαν τον έλεγχό τους στο Αφγανιστάν το 1996, έπειτα από έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο μεταξύ πολέμαρχων, με δεκάδες χιλιάδες θύματα και την καταστροφή της Καμπούλ.
Γίνεται υπουργός του ισλαμιστικού καθεστώτος μέχρι την ανατροπή του το 2001 από τον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό που συγκροτήθηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο Τζαλαλουντίν Χακάνι πέθανε το 2018 έπειτα από μακρά ασθένεια, με τον γιο του Σιρατζουντίν να αναλαμβάνει τα ηνία.
Το δίκτυο Haqqani θεωρείται ημιαυτόνομη οργάνωση λόγω της οικονομικής και της στρατιωτικής του υπεροχής. Οι βάσεις του βρίσκονται στο ανατολικό Αφγανιστάν, ωστόσο διαθέτει βάσεις και στην άλλη πλευρά των συνόρων, στο βορειοδυτικό Πακιστάν. Κατέκτησε έτσι εξέχουσα θέση εντός του κινήματος των Ταλιμπάν. Το 2015, ο Σιρατζουντίν Χακάνι ορίζεται υπαρχηγός του ισλαμιστικού κινήματος.
Το δίκτυο Χακάνι πίσω από αιματηρές επιθέσεις
Το δίκτυο Haqqani θεωρείται ότι βρίσκεται πίσω από εκατοντάδες από τις πλέον αιματηρές επιθέσεις των τελευταίων ετών κατά των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας και κατά των δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού.
Εχει χαρακτηρισθεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επιβάλει εναντίον του κυρώσεις.
Οι Haqqani θεωρείται ότι χρησιμοποιούν συχνά καμικάζι, οδηγούς αυτοκινήτων ή φορτηγών παγιδευμένων με εκρηκτικά ή ανθρώπους που πραγματοποιούν επιθέσεις κατά συμβολικών τόπων από όπου γνωρίζουν ότι δεν θα βγουν ζωντανοί. Γνωρίζουν να διαπράττουν σύνθετες επιθέσεις, με πολλά θύματα, κατά σημαντικών στόχων, κυρίως στρατιωτικών εγκαταστάσεων.
Kατηγορούνται για πληθώρα δολοφονιών, ανάμεσά τους και η απόπειρα κατά του πρώην προέδρου Χαμίντ Καρζάι το 2008, για απαγωγές δημόσιων λειτουργών και Δυτικών, με στόχο την απόσπαση λύτρων ή την ανταλλαγή κρατουμένων.
Θεωρείται επίσης ότι το δίκτυο διατηρεί διαχρονικά στενές σχέσεις με τον πακιστανικό στρατό, τον οποίο το πρώην αφγανικό καθεστώς, και όχι μόνο, κατηγορούσε ότι ενεργούσε για την αποσταθεροποίηση του Αφγανιστάν.
Το δίκτυο Haqqani συνέβαλε σημαντικά στις επιτυχίες των Ταλιμπάν, στους οποίους προσφέρουν τις πλέον ετοιμοπόλεμες δυνάμεις, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο. Στην ίδια έκθεση, το δίκτυο Χακάνι χαρακτηρίζεται ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα.
Τι δουλειά έχουν στη νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν; –
Ο Σιρατζουντίν Χακάνι ανέλαβε το υπουργείο Εσωτερικών, ένα από τα σημαντικότερα της κυβέρνησης. Θα είναι επιφορτισμένος με τη διατήρηση της ασφάλειας του Αφγανιστάν, την ώρα που η οργάνωσή του είναι αναμεμειγμένη σε μυριάδες επιθέσεις κατά του προηγούμενου καθεστώτος.
Ο νέος υπουργός Εσωτερικών θα κληθεί να αντιμετωπίσει την απειλή της τοπικής πτέρυγας της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Αν και οι Ταλιμπάν και το Ισλαμικό Κράτος έχουν πολεμήσει λυσσωδώς μεταξύ τους στο ανατολικό Αφγανιστάν, το προηγούμενο αφγανικό καθεστώς κατηγορούσε το δίκτυο Haqqani ότι διεξήγε επιθέσεις για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους, για τις οποίες αναλάμβανε στην συνέχεια την ευθύνη.
https://www.intronews.gr/4762-2-tagip-erntogan-fountonoun-oi-fimes-gia-tin-katastasi-tis-ygeias-tou-poios-tha-parei-ti-diadochi
Ο Σιρατζουντίν Χακάνι θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τα αναρίθμητα προβλήματα που προέρχονται από τις εθνοτικές διαιρέσεις του Αφγανιστάν, καθώς και την εγκληματικότητα.
Ο θείος του, ο Χαλίλ Χακάνι, ανέλαβε το υπουργείο Προσφύγων. Και οι δύο τους περιλαμβάνονται στην λίστα των καταζητουμένων από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αμοιβή εκατομμυρίων δολαρίων συνοδεύει τα ονόματά τους.
Due to PAK, there was a split in the #Taliban among themselves! #mullah_baradar and #Haqqani face to face#HaqqaniNetwork #Afganisthan #PanjshirValley #Tajikistan pic.twitter.com/ctbrbCGidW
— Jai Rajputana (@JaiRajp02741035) September 7, 2021