Σε ακόμα μια καταπάτηση δικαιωμάτων προχώρησαν οι Ταλιμπάν, βάζοντας «μπλόκο» στην ελευθερία της έκφρασης. Συγκεκριμένα, για την καταστολή των κλιμακούμενων διαδηλώσεων κατά των νόμων τους, απαγορεύουν κάθε διαδήλωση που δεν έχει επίσημη έγκριση από την οργάνωση. Απαγορεύουν και τυχόν συνθήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον τους.

Στο πρώτο διάταγμα που εξέδωσε το νέο υπουργείο Εσωτερικών της  ισλαμιστικής ομάδας, όπου ηγείται ο Σιρατζουντίν Χακάνι, ο οποίος καταζητείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την τρομοκρατία, οι Ταλιμπάν προειδοποίησαν τους αντιπάλους ότι πρέπει να λάβουν άδεια πριν από κάθε διαμαρτυρία αλλιώς θα αντιμετωπίσουν «σοβαρές νομικές συνέπειες».

Η επίσημη απαγόρευση της Τετάρτης συνοδεύεται με βίαιες και θανατηφόρες συγκρούσεις μεταξύ Ταλιμπάν και διαδηλωτών σε πολλές πόλεις από τότε που η ομάδα ανέλαβε την εξουσία, με τις γυναίκες να βρίσκονται συχνά στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων.

Μια μικρή ομάδα διαδηλωτών διαλύθηκε γρήγορα στην Καμπούλ από ένοπλες δυνάμεις των Ταλιμπάν, ενώ αφγανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι διαλύθηκε επίσης μια διαμαρτυρία στη βορειοανατολική πόλη Φαϊζαμπάντ. Εκατοντάδες διαδήλωσαν την Τρίτη, τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στην πόλη Χεράτ, όπου δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Όλες οι αποφάσεις που παίρνουν εντείνουν την ανησυχία καθώς αποδεικνύεται έμπρακτα ότι το νέο προσωρινό υπουργικό συμβούλιο του Αφγανιστάν-αποτελούμενο εξ ολοκλήρου από πιστούς των Ταλιμπάν-απομακρύνεται γρήγορα από τις προηγούμενες υποσχέσεις για δημοκρατικά μέτρα χωρίς αποκλεισμούς.

Η απαγόρευση των διαδηλώσεων ήρθε εν μέσω στοιχείων ότι οι Ταλιμπάν εδραιώνουν γρήγορα την εξουσία τους μετά την πρόσφατη κατάκτηση των τελευταίων περιοχών που αντιστάθηκαν στο καθεστώς τους, στην κοιλάδα Panshjir, βόρεια της Καμπούλ.

https://www.intronews.gr/4774-2-mexiko-istoriki-apofasi-tou-anotatou-dikastiriou-antisyntagmatiki-i-poinikopoiisi-tis-amvlosis

Συνεχίζεται η καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων από τους Ταλιμπάν

Ακόμα μια ένδειξη καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αποτελεί το γεγονός ότι οι Αφγανές γυναίκες αποκλείονται από τον αθλητισμό, συμπεριλαμβανομένης της ομάδας κρίκετ γυναικών της χώρας. Η απαγόρευση ανακοινώθηκε καθώς η διεθνής κοινότητα απάντησε στη νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν, η οποία ξεκίνησε την Τετάρτη.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, απηύθυνε άλλες διεθνείς προσωπικότητες λέγοντας ότι το προσωρινό υπουργικό συμβούλιο του Αφγανιστάν δεν ήταν η κυβέρνηση που είχαν υποσχεθεί οι Ταλιμπάν και ότι η ισλαμιστική ομάδα πρέπει να κερδίσει τη διεθνή νομιμότητα και υποστήριξη που επιδιώκει.

Ο Μπλίνκεν, ο οποίος έκανε τις παρατηρήσεις του μαζί με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας, κατά την επίσκεψή του σε αμερικανική αεροπορική βάση στη Γερμανία, που αποτέλεσε σημείο διέλευσης των εκκενωμένων από το Αφγανιστάν, κάλεσε επίσης τους Ταλιμπάν να επιτρέψουν πτήσεις τσάρτερ που μεταφέρουν Αμερικανούς και Αφγανούς, οι οποίοι προσπαθούν να διαφύγουν από τη χώρα.